Pagina anterioară :: eBooks :: Cuprins :: Despre autor :: Pagina următoare

XIV. Bariere în calea negocierii eficiente

  •   Personalitatea se simte de la o poştă, nu trebuie trâmbiţată
  •   Nu căutaţi vinovaţi, mai sunt pe lume şi oameni normali
  •   Autoanaliza
  •   Cel mai rezistent câştigă. Bătălia începe cu sinele   

În orice împrejurare este neplăcut să te prezinţi ca o persoană importantă, când însă o faci şi fără rost, depăşeşte treapta inteligenţei, iar curba coboară...Ştim dintr-o fabulă că butoiul plin nu face nici un zgomot când coboară, cel gol, după ce că nu are nimic în el, ne şi sâcâie cu zgomotul cercurilor şi a doagelor...

Prestigiul cuiva se vede fără efort. Un om important are caracteristici asupra cărora nu trebuie să insiste, nu este nevoie să le prezinte, nici cel puţin în treacăt:

  este îmbrăcat curat şi îngrijit,

-  este spălat,

-  este bărbierit, dacă e bărbat,

-  e parfumat discret,

-  zâmbeşte, nu râde cu gura până la urechi,

-  priveşte pe celălalt în ochi când vorbeşte, dar nu insinuant,

-  vorbeşte când e întrebat,

-  lasă şi celuilalt timp să vorbească,

-  nu face confidenţe primului întîlnit,

-  nu se vaită.

-  spune clar cum îl cheamă,

-  explică ce doreşte,

-  nu insistă în faţa unui răspuns,

-  nu se desparte ameninţând,

-  nu se laudă,

-  nu minte.

A-l face pe celălalt responsabil de rezolvarea problemei.

Să nu ne iluzionăm: indiferent câţi vinovaţi vom găsi, dacă noi am avut responsabilitatea pentru o acţiune, noi vom răspunde. Tot aşa cum noi am fi primit aprecierile.

A acţiona ca şi cum ar fi vorba de o urgenţă sau situaţie limită şi nu există soluţii alternative. Este bine să ştim că timpul costă bani, dar să ne amintim că el aduce bani dacă treaba este făcută cum trebuie, altfel timpul costă şi bani şi nervi şi slujba. Aceasta vrea să însemne că nu trebuie să ne purtăm de fiecare dată de parcă ne-am afla în situaţii de extremă urgenţă. Incendiile nu se produc zilnic. Nu vrem să spunem că nu e bine să ştim să acţionăm în situaţii de excepţie, dimpotrivă. Dar pentru a şti să le facem faţă, mai înainte va trebui să ne însuşim metodologia cu calm şi să înţelegem întregul mecanism de funcţionare a unui sistem. Când comunicăm un termen de execuţie, subordonaţii trebuie să ştie de ce este importantă data fixată şi care sun consecinţele. Cei mai în vârstă n-au uitat încă perioada dinainte de 1990, când totul se făcea în salturi, totul era urgent, se dădea, chipurile, zor.

Când vrem să avem o relaţie specială cu timpul şi să-i integrăm şi pe cei de lângă noi, la fel de interesaţi de pierderea sau câştigarea lui, este necesar, de asemenea, să ne explicăm şi să le cerem acordul cu eleganţă.

De exemplu: Aş vrea să ţinem şedinţa cu o oră mai devreme pentru că am probleme cu programul. A intervenit o situaţie neprevăzută. S-ar putea la 10:00?

Nu este recomandată comunicarea: Trebuie să ţinem şedinţa la 10:00. Am vrut să vă anunţ. Şi nici: Am o treabă urgentă, poate vă mai prind aici când termin. Sau: Faceţi şi voi ce puteţi, când mă întorc mă uit şi eu şi văd ce aţi făcut bine.

Disc stricat

Expresia de mai sus se referă la discuţii care au loc doar formal, ele nu duc la nimic bun. Aceste situaţii apar:

– atunci  când cred că ,,ar trebui” să primesc un răspuns, sau ,,ar trebui” să răspund după cum vrea celălalt. Sunt cazuri întâlnite frecvent în vorbirea şefilor. Spun ceva, apoi conchid: Ai înţeles, da! Ei întreabă, ei răspund. Alţii nici nu mai întreabă, îţi oferă singuri feedbakul: este clar! Alteori subordonatul dă o mână de ajutor: E clar, am înţeles, e bine cum ziceţi dv., ştiţi dv. mai bine...

– Discul stricat funcţionează şi în cazul în care celălalt evită să-şi asume responsabilitatea sau ignoră problema. Aici este cazul să dăm dovadă de discernământ şi să observăm dacă are sau nu rost să insistăm. Sunt, în adevăr, situaţii când cineva vrea să i se explice, dar şi cazuri în care repetarea devine enervantă. Amintiţi-vă comportamentul vânzătorilor ambulanţi care ne opresc pe stradă sau pătrund în birouri. Au fost învăţaţi o formulă gen: Firma noastră are o surpriză pentru dv.! Şi respectivul vânzător scoate din geantă  un pix, un aparat de fotografiat, un cuţit de bucătărie. Total ineficient. Pe cine crede că va convinge cu asemenea formulă? Care firmă, care surpriză, care relaţie între mine şi firma respectivă. De ce mi-ar face surpriză? Nimeni dintre cei care i-au trimis în arenă nu s-a gândit la psihologia cumpărătorului român, pur şi simplu a copiat o formulă care o fi mers în nu ştiu care an în, de asemenea, nu ştiu care stat din America (de Nord sau... din Sud). După cum vedeţi, nu mai este cazul să fac trimitere la calitatea produselor, la aşa vânzător, aşa produs. Dar individul insistă, doar zece mii, patru pixuri, poate chiar mai face cadou unul. Nu vrea să înţeleagă că s-a întrerupt dialogul, nu le vreau nici gratis! Nu credeţi? Luaţi-le dv., vă vor căuta sigur, dacă nu cumva au făcut-o deja. Aştept să întocmiţi o listă cu produse pe care vi le-aţi procurat astfel...

Cu totul altceva este situaţia când dezbat cu cineva o problemă, când vreau să conving o persoană de o variantă demonstrată de realitate că funcţionează. Acum scopul este de a-l face pe celălalt să fie de acord cu cererea mea, sau cel puţin să ajungem la un compromis. În acest caz, insist cât îmi permite. Dacă este cazul, nu obosesc.

Soluţia: A insista şi a spune mereu ceea ce vreau, a-mi nuanţa argumentele. Este nevoie de răbdare, să conving pe loc că nu rostesc o lecţie învăţată pe de rost. Primul obiectiv este să nu-mi pierd cumpătul, să nu  ridic vocea. Să-mi amintesc în fiecare clipă că nu mă reprezint doar pe mine, nu este în joc mândria mea, ci reprezint o instituţie, uneori un oraş, şi, de ce nu, poate chiar ţara. Aceasta se întâmplă mult mai des decât am fi dispuşi să recunoaştem: orice întâlnire cu un străin va fi pentru el un argument în viitor pentru afirmaţia: am cunoscut un român care era… Depinde de noi calificativul care va urma.

Selecţia cuvintelor

Să luăm în discuţie o situaţie în care celălalt foloseşte o logică manipulativă, sau vrea să înceapă o ceartă.Avem mai multe soluţii în faţă. Dar înainte de a acţiona, e bine să ne răspundem la întrebarea: îi facem jocul? Altfel spus: ne lăsăm antrenaţi, intrăm în cursa întinsă, conştient sau nu, sau, dimpotrivă, deşi observăm că vrea să ne înşele, să se certe, să scape de noi, ne prefacem că nu am înţeles. Dacă nu vrem să-i facem pe plac, recurgem la următoarea stratagemă:

-  Nu reţinem cuvintele jignitoare,

-  Nu facem referire la tonul pe care îl foloseşte,

-  Nu-i vedem figura încruntată,

-  Nu ne lăsăm impresionaţi de săgeţile privirii lui,

-  Nu-i vedem braţele agitate.

(Aceasta nu este laşitate, dacă vrem să nu continuăm, putem întrerupe relaţia fără să-i comunicăm motivul, oricum nu l-ar auzi sau nu l-ar înţelege).

O situaţie în care celălalt face afirmaţii acuzatoare sau înfricoşătoare, dar care conţin o remarcă de care te-ai putea folosi. Oamenii care acuză fac, de obicei, greşala de a deşărta întregul sac cu reproşuri, uitând că în sac este şi mult praf. Dacă deja între noi şi el nu mai este nici o punte de legătură sau persoana este, să zicem, un adversar politic, va trebui să-i exploatăm graba: Vom recunoaşte că este posibil să aibă dreptate într-un fel oarecare, dar afirmaţia că... Şi aici vom reproduce cea mai depărtată de adevăr afirmaţie pe care a făcut-o şi-i vom cere explicaţii. După ce l-am pus în dificultate, în legătură cu două–trei cuvinte, restul a căzut de la sine. Aceasta oferă şansa de a-mi minimaliza reacţia tipică de teama  criticii. Îmi dă posibilitatea de a-mi analiza defectele fără a-i permite celuilalt să mă discrediteze.

Dar când nu este vorba de o luptă – şi este bine să nu percepem viaţa ca pe o arenă cu învingători şi învinşi – este bine să vedem ce este adevărat şi ce nu, din acuzaţiile care ni se aduc şi să fim receptivi la critică.

Expresii ineficiente:

-  E lipit de logică ce spui;

-  N-am mai auzit pe nimeni susţinând o asemenea eroare,

-  Eşti singura persoană care gândeşte aşa,

-  Vrei să mă minimalizezi,

-  Ştiu ce urmăreşti,

-  Nu mai continua că ştiu ce vrei să spui,

-  Ţie niciodată nu ţi-a convenit ce-am spus,

-  Tot ce fac eu nu-ţi place,

-  Un lord (lady) nu procedează ca tine,

-  Din gură e uşor,

-  Se putea să nu-mi faci tu observaţie.

Cauzele comunicării ineficiente

S-a observat că, dacă tehnicile de comunicare eficientă, deşi cunoscute, nu sunt aplicate, în momentul analizei deficienţelor de comunicare, oamenii se lansează în explicaţii mai mult sau mai puţin argumentate. Noi putem găsi sute şi sute de motive la care să facem trimitere când este vorba de ce nu ne înţelegem unii cu alţii, dar un lucru este cât se poate de limpede pentru orice analist, fie el lingvist, psiholog sau sociolog : toate  cauzele comunicării ineficiente îşi au originea din nerespectarea tehnicilor de comunicare.

 Problemele ascultării. Problemele de comunicare nu apar doar datorită neutilizării unor tehnici adecvate de ascultare activă, ci şi a unor deprinderi defectuoase de ascultare, deprinderi care vizează:

Gradul de angajare în procesul de ascultare, exprimat prin:

Forma tipică a probelmelor cauzate de perturbări externe sau de lipsa de interes a celui care a ascultat.

Disputa verbală (polemica) exprimată în  situaţia în care, în locul ascultării şi asimilării opiniilor celuilalt, interlocutorul se angajează în dezbaterea ideilor în stil personal, venind cu contraargumente sau critici, de cele mai multe ori şi mai vehemente.

Vânătoarea de fapte (dovezi, evidenţe) – în loc să urmărească subiectul sau punctele principale ale  argumentaţiei, ascultătorul se concentrează pe anume fapte  şi detalii pierzând din vedere mesajul general.

Discuţia cu aceste tipuri de interlocutori poate fi foarte frustrantă. Uneori cei care ascultă pot doar:

– Să pretindă că ascultă, lansând mesaje nonverbale adecvate că sunt atenţi, dar  în realitate, sunt concentraţi în cu totul altă parte. Ei spun da, da, însă la o privire atentă se observă cu uşurinţă că mintea le-a fugit în altă parte.Dacă vor lua cuvântul, vor vorbi despre ei ori despre subiecte care nu au fost abordate, justificându-se că e o problemă care-i preocupă de mult sau că au înţeles din spusele tale...cutare şi cutare, dar nici pe departe nu a fost vorba de aşa ceva. E de preferat să nu se continue dialogul, fiindcă interlocutorul dă dovadă că nu ascultă.

–  Să-şi limiteze ascultarea şi atenţia doar pe anumite subiecte sau comentarii, putând în acest fel să distorsioneze sau să interpreteze greşit ceea ce emiţătorul încearcă să transmită. La sfârşit, putem auzi pe cineva zicând: aţi spus că... Şi urmează reproducerea unei sintagme sau a unui cuvânt, rostite, e adevărat, dar acum sunt reproduse în alt context, care nu are nimic de-a face cu sensul general, nu se leagă de loc cu intenţia. Întrebaţi, alţi ascultători nici nu-şi amintesc să fi auzit aşa ceva.

– Să centreze ascultarea pe ei înşişi, fiind concentraţi numai asupra propriei perspective, căutând pur şi simplu acordul celorlalţi (celuilalt). Aşa se întâmplă, de obicei, la adunările cu subiecţi veniţi mai mult sau mai puţin întâmplător. Dacă tot e sala deschisă şi nu se plăteşte nimic la intrare, omul se aşează pe scaun, sta liniştit, iar la sfârşit, când se solicită reacţii, vorbeşte despre el şi necazurile lui. Aceşti oameni, de cele mai multe ori, nu au cu cine vorbi, nu sunt băgaţi în seamă, în familie sau la slujbă nu au autoritate, iar acum profită că li se poate da cuvântul. Trebuie evitată discutarea îndelungată cu ei în prezenţa celorlalţi. Li se poate spune că subiectul este interesnt, dar probabil nu interesează toţi ascultătorii, mai bine va fi abordat la sfârşit, în doi...

Se spune că ascultarea este mai mult o atitudine decât o abilitate, ceea ce vrea să însemne că nu vom deveni buni ascultători indiferent de numărul sfătuitorilor şi calitatea lor, dacă nu vrem să devenim astrfel. În comparaţie cu vorbirea, unde fiecare se crede specialist, ascultarea ar aduce următoarele avantaje:

– Lasă şi altora posibilitatea de a se manifesta (vorbi).

– Ne ajută să ştim cum să răspundem şi cum să vorbim la rândul nostru.

– După ce ascultăm, putem avea idei, unele pornind chiar de la spusele interlocutorului.

– Ascultând, interlocutorul ne respectă, fiindcă l-am convins de buna-creşterere.

– Ascultând, devenim mai bogaţi, am cumpărat fără să fi vândut nimic!

O sugestie în timpul negocierii poate fi următoarea: controlul supărării şi al frustrării.[1]

Absenţa feed-back-ului. Poate conduce la falsa impresie din partea vorbitorului că mesajul transmis a fost înţeles, recepţionat, în realitate fiind foarte probabil ca ascultătorii săi să se sfiască să-şi clarifice anumite aspecte,  iar absenţa reacţiilor din partea lor să fie recepţionată ca preluare corectă a mesajului transmis. Este riscul orelor de curs de la universităţi sau colegii. Profesorul vorbeşte, la sfârşit întreabă dacă lucrurile sunt clare, cineva zice da, în acest timp studenţii îşi strâng rechizitele că este ora mesei, iar iluzia este de lucru bine făcut, în realitate...

Falsul feed-back. Se asociază situaţiei anterioare. Tăcerea nu reprezintă singura modalitate a unei persoane de a lăsa falsa impresie că a înţeles. În anumite cazuri oamenii spun că au înţeles fără ca în realitate să fi înţeles:  fac aceasta doar pentru a nu se situa în poziţie de inferioritate faţă de ceilalţi. Sau fiindcă au ascultat din obligaţie. Cei mai mulţi raportează întâlnirea la minutele programate: dacă a fost vorba de o oră, iar ora a trecut, lucrurile par normale – vorbitorul a vorbit, ascultătorul a ascultat, timpul s-a scurs, de la pupitru din faţă s-a spus că e în regulă, din sală se răspunde la fel, deci misia a fost îndeplinită. Din păcate, valabilă rămâne doar convingerea că a trecut timpul.

Rezistenţa la critică. Vizează în primul rând dificultăţile de acceptare a faptului că am greşit, mai ales atunci când ni se atrage atenţia asupra acestui lucru, şi chiar demonstrează că există soluţii mai bune, mai eficiente decât cele propuse de noi şi că, mai ales, nu întotdeauna avem dreptate. Deşi celor mai mulţi dintre noi ne place să ne considerăm deschişi analizelor şi aprecierilor critice constructive, nu întotdeauna reacţionăm în cei mai amiabili termeni când suntem puşi în faţa unor asemenea situaţii. Este vorba, în primul rând, de educaţie. Ar trebui să ştim că acceptarea greşelii nu duce implicit la sancţiune. A accepta că nu ai făcut un lucru tocmai bine este cel mai pregnant semn de inteligenţă: demonstrezi că ştii, în sfârşit, ce înseamnă ceva impecabil. A nu accepta că ai greşit demonstrează:

-  Încăpăţânare,

-  Incapacitate de dialog,

-  Necunoaşterea sentimentului de păcat,

-  Necunoaşterea conceptului de pocăinţă.

-  Incapacitatea de a-ţi imagina ceva perfect,

-  Lipsa încrederii în tine, în capacitatea de a depăţi momentul,

-  Lipsa încrederii în ceilalţi, în capacitatea lor de a te ajuta,

-  Incapacitatea de colaborare.

Alegerea neinspirată a locului sau a momentului. Cei mai mulţi dintre noi consideră că este un act de mare curaj să-i spui omului adevărul în faţă. Sunt mulţi care se laudă că i-au trântit cuiva o înjurătură, verde, românească, de l-au lăsat pe celălalt mut. Alţii sunt mai delicaţi şi socotesc că orice critică este bună şi întrucât nu se suspectează de rea intenţie, nu mai ţin seamă dacă momentul şi locul în care fac observaţia sunt adecvate. Alegerea se poate dovedi extrem de importantă din punct de vedere al eficienţei comunicării. Oamenii sunt influenţaţi de ambient, au o anumită disponibilitate de timp, sunt interesaţi să comunice doar într-un anumit context spaţio-temporal.

Este lipsit de manieră să ceri cuiva să se retragă puţin mai încolo de grupul lui ca să-i poţi spune că ţie nu ţi-a plăcut intervenţia lui în timpul seminarului sau, consideraţi a nu însemna mare lucru să-i spui că nu-ţi place cum este îmbrăcat. Unii socotesc că pot spune orice şi oricum, iar dacă tot au întâlnit o persoană în metrou, la biserică, la o expoziţie încep să dezlege sacul cu impresii şi amintiri. Dacă folosesc introduceri de genul te rog să nu te superi, eu sunt sincer cu tine, mie îmi place să spun omului adevărul în faţă, se consideră absolviţi de orice obligaţie şi încep să jicnească. Merg până acolo încât îţi mărturisesc cu sinceritate că nu le place cu cine te-ai căsătorit, nu le place cum îţi creşti copiii, nu le place de părinţii tăi, nu ţi-ai ales bine profesia şi nici casa pe care ai cumpărat-o nu li se pare o alegere bună. Şi fiindcă tot a venit vorba de alegere, nu le plac prietenii pe care ţi i-ai ales, cu excepţia celui care-ţi vorbeşte atât de sincer, murdărindu-te în faţă, nu ca alţii, abia îndrăznind să te atingă în spate.

Dificultăţile de limbaj pot împiedica nu doar comunicarea între idivizi de limbi materne diferite, ci şi între vorbitorii de aceeaşi limbă. Limbajul–comunicare, este de părere profesoara Tatiana Slama-Cazacu, derivat din necesităţile contactului social, instrument apt să întărească relaţiile sociale, poate sluji şi la negarea finalităţii sale benefice şi să ducă la efecte negative până la extrem, adică disoluţia veritabilului contact social, ca şi la neîncrederea în comunicare şi deci în cuvinte...”[2] Regionalismele, exprimările de argou sau de jargon pot contribui atît la lipsa de înţelegere a ceea ce celălalt doreşte să transmită cât şi la aprecieri diferite asupra mesajului care s-a încercat să fie transmis. O altă problemă care apare, din punct de vedere al dificultăţilor de limbaj, ţine de faptul că, atunci când cineva doreşte să explice un anumit lucru recurge la limbajul care îi este cel mai convenabil. În aceeaşi măsură ascultătorul preia informaţia folosind, de asemenea, limbajul care îi este convenabil lui. Din acest punct de vedere, identificarea limbajului comun este o măsură de asigurare cu atenţie deosebită acordată ambiguităţilor de exprimare şi a formelor eliptice de relatare precum şi riscurilor care pot fi generate în acest sens.

Procese evolutive în negociere

 Autocunoaşterea. Autocunoaşterea şi autoacceptarea sunt legate puternic de adaptarea personală, de relaţiile interpersonale şi experienţa vieţii. ,,A te autocunoaşte, spunea Freud, a fi onest cu tine însuţi, constituie un efort uman deosebit, deoarece onestitatea reclamă căutarea, descoperirea şi acceptarea de informaţie despre sine şi o continuă dorinţă de autoper-fecţionare.”[3] Capacitatea educatorului de autocunoaştere, de a conştientiza propriile gânduri, sentimente şi emoţii este foarte importantă pentru procesul comunicării, deoarece duce la recunoaşterea imperfecţiunii recepţionării mesajelor, a interpretării şi redării lor.

 Autoanaliza. Autoanaliza este o calitate indispensabilă unui emiţător. El ar trebui să fie cel mai aspru judecător al mesajului său. Pentru aceasta este nevoie de o capacitate specială: să te aşezi în locul celuilalt şi să te detaşezi de tine. Şi mai este nevoie de ceva: să doreşti, în adevăr, să fii bun. Ca să nu spunem (dar am vrea să se înţeleagă...) că trebuie să doreşti să fii cel mai bun. Altfel, nu e nici o nenorocire, poţi să-ţi doreşti să fii şi ultimul, dar nu poţi ridica pretenţia să ţii lecţii şi să fii ascultat. Autoanaliza dă semnale legate de  influenţa stimulilor interni şi externi asupra propriului proces de comunicare, ar trebui să-ţi spună dacă eşti în formă şi deci să continui prelegerea şi s-o lungeşti, sau invers, să vorbeşti cât mai puţin şi, în acelaşi timp, îţi comunică ţie însuţi dacă efectul, impresiile asupra ascultătorilor sunt cele dorite. De asemenea,  autoanaliza, îţi atrage atenţia dacă limbajul folosit este cel adecvat, dacă, de pildă, sobrietatea este ce aşteptau oamenii, dacă tonul colocvial convine, dacă este nevoie de un moment de destindere sau se cere tras un semnal de alarmă în legătură cu, să zicem, foiala din sală. Autoanaliza şi luciditatea ar trebui să te trimită şi la dicţionar atunci când ai îndoieli legate de sensul anumitor cuvinte. Şi chiar să pui mâna pe câte o carte, aşa, în general, fără să te oblige cineva… Şi dacă tot ai pus mâna pe ea, autoanaliza te-ar putea îndemna s-o citeşti, iar dacă tot ai citit-o, n-ar fi rău să depui un efort s-o şi înţelegi. Atât cât se poate la o primă lectură.

Stimulii interni. Procesul de comunicare este influenţat de anumiţi stimuli specifici  individului:

-  Evenimentele din timpul vieţii, mediul familial, experienţele personale în relaţiile cu oamenii.

-  Experienţele intime cu Divinitatea.

-  Atitudinile personale care decurg din calitatea educaţiei, poziţia socială şi conştiinţa rolului pe care crezi că-l poţi ocupa pe marea planetă Pământ.

-  Percepţia personală despre lumea din jurul nostru, despre noi înşine sau despre  partenerul de dialog.

-  Deprinderea de a fi un bun conviv (în sensul larg al cuvântului şi oarecum figurat, fiindcă după dicţionar convivul nu este decât…comesean), capabil să comunice oricând, dar şi calitatea interlocutorului de a răspunde sau nu la acest semnal.

-  Calitatea intelectuală a partenerilor stimulează emiţătorul, altfel, dacă simţi că nu ai cu cine vorbi, apare inhibiţia.

Stimuli externi

O. Giraoult atrage atenţia asupra stimulilor externi care, la rândul lor, pot fi recepţionaţi prin următoarele mijloace:

–  Prin abstractizări (reţinerea doar a unor elemente preponderente ale comunicării)

– Prin deducţie (raţionament în care concluzia rezultă din elemente evi-dente şi presupuneri)

–  Prin evaluării (prin raportare la propriul sistem de valori)

–  Prin atitudini şi opinii. [4]

Dacă vorbitorul va conştientiza factorii interni şi externi de recepţionare, atunci va creşte şi abilitatea lui, iar  comunicarea va deveni, cu adevărat, eficientă, întrucât va spori exactitatea comunicării şi, implicit,  capacitatea de a genera relaţii pozitive în urma vorbirii.

Autoanaliza, de care vorbeam mai sus, la rândul ei, dezvoltă uşurinţa de  a gândi un sistem propriu de exprimare a raţionamentelor. În felul aceasta vorbitorul va avea posibilitatea de a se vedea în adevărata lumină, de a se cunoaşte pe sine, cum ne învăţa Socrate. Dar autoanaliza permite şi să învăţăm  din experienţa altora. Permite a ne forma obiceiuri bune, deprinderi şi atitudini pozitive şi de a ne schimba atitudini dacă este necesar. Prietenii joacă aici un rol primordial, cum ne atrăgeau atenţia romanii într-un proverb Ex socio cognoscitur vir – omul se cunoaşte după prieteni (echivalentul românescului Spune-mi cu cine te însoţeşti ca să-ţi spun cine eşti). Cine nu ştie cine este nu va şti niciodată nici cine sunt cei de lângă el, iar în acest caz comunicarea devine practic imposibilă, izolarea este ca şi instalată, deoarece doar dorinţa de a şti ce se întâmplă cu tine şi cu cel de alături declanşează resortul intim al comunicării.

Pentru fundamentarea deprinderilor de comunicare există patru arii importante de autoconştientizare:

Sistemul individual de valori. Sistemul individual de valori care stabileşte standardele de bază ale individului generează etica acestuia şi este baza pentru atitudini şi preferinţe în luarea unor decizii.

Sistemul cognitiv. Sistemul cognitiv reprezintă modul de strângere şi selectare a informaţiei. Sistemul cognitiv se manifestă în procesul de gândire şi în percepţii şi determină nu numai ce informaţie este recepţionată, ci şi cum este interpretată şi evaluată şi cum se răspunde la ea.

Atitudinea faţă de schimbare. Reacţia faţă de schimbare şi modalităţile de a-i face faţă, aspecte care determină adaptabilitatea individului în condiţiile de risc ale societăţii moderne.

Orientarea interpersonală. Orientarea interpersonală defineşte caracteristicile fiecăruia, manifestate în interacţiunile cu alţii. Sunt caracteristici care determină modelele comportamentale manifestate prin interacţiune.[5] Cele patru arii de autoconştientizare reprezintă centrul imaginii de sine.

Imaginea de sine. Prima lege a vieţii nu o reprezintă autoconservarea, ci păstrarea imaginii despre sine, spun psihologii contemporani. Imaginea de sine ne determină comportamentul în comunicare. Un cercetător, E. Fromm,  remarcat, într-un studiu publicat cu mai bine de o jumătate de secol în urmă,  o corelare strânsă între imaginea de sine şi sentimentele faţă de cei din jur, arătând că ura de sine nu poate fi separată de ura faţă de alţii. Imaginea de sine este felul în care ne vedem pe noi înşine. Este modul în care eu gândesc şi simt când este vorba de mine însumi. Imaginea de sine priveşte interiorul meu nu în mod necesar ceea ce arată sau cum se exprimă. Imaginea de sine este filtrul sufletesc dintre noi şi lumea exterioară cu care noi ne evaluăm vieţile şi realizările noastre.[6] Cecil Osborne defineşte imaginea de sine: ,,Simţămintele conştiente şi inconştiente pe care le ai despre tine însuţi, formează imaginea de sine.”[7]

Imagine de sine neclară. O imagine de sine neclară duce la distorsionarea comunicării şi implicit la o interpretare incorectă care are drept urmare blocarea comunicării interpersonale. Paul Hauck vorbeşte astfel despre complexul de inferioritate: Vă apreciaţi propria persoană după acţiunile, performanţele, realizările, prietenii şi bunurile dumneavoastră... Dacă noi ca persoane suntem inseparabili de tot ceea ce este legat de noi, atunci este firesc să ne coordonăm sau să ne preţuim în raport cu ceea ce ni se întâmplă.[8]  Modul în care mă privesc va avea impact asupra celor din jur. Cu cât avem o imagine de sine mai bună, cu atât vom comunica mai eficient. Freud a descoperit că atunci când o persoană luptă pentru a evita cunoaşterea de sine se îmbolnăveşte. Ea se poate însănătoşi doar când ajunge să se cunoască pe sine prin transparenţă faţă de alte persoane.[9]

De exemplu, un lider care are o slabă cunoaştere de sine va gândi într-un mod negativ, compromiţând comunicarea. Necunoaşterea nu este însă un dat natural, un defect peste care nu se poate trece. Pentru a avea o bună imagine de sine, este nevoie să ne rezervăm timp pentru analiză şi  introspecţie.

Cercetarea de sine. Fiecare lider pentru a putea vorbi altora, indiferent despre ce, ar trebui mai întâi să se cunoască  pe sine, să-şi ştie calităţile şi defectele. Cunoaşterea aceasta nu este o cerinţă nouă, nici cel puţin nu este descoperirea lui Socrate şi în nici un caz nu a apărut odată cu înălţarea Sfinxului. Cercetarea de sine este un lucru necesar şi de neînlocuit. Succesul unui lider în comunicare depinde de felul în care îşi va cunoaşte propria sa capacitate: inteligenţa, cunoştinţele, emoţiile, firea, inima. Există pericolul  ca mulţi oameni de valoare să nu ajungă acolo unde şi-au propus fiindcă au refuzat să se cunoască, nu şi-au găsit timp să stea de vorbă cu ei (comunicarea intrapersonală), nu au reacţionat corect la observaţii şi nu au interpretat adecvat succesele sau insuccesele apărute pe traseul vieţii.

Autoexpunerea. În contextul relaţiilor interpersonale, ca parte componentă a deprinderilor de recepţionare a mesajelor care au ca bază autoanaliza şi autocunoaşterea, trebuie avute în vedere şi deprinderile de autoexpunere şi feed-back-ul. Aceste deprinderi conţin şi aspecte legate de recepţionarea comunicării din partea interlocutorului.

Dl. Vasile-Sebastian Dâncu, în Comunicarea în managenentul insti-tuţional, Cluj-Napoca, Fundatia Civitas pentru Societatea Civila, 2000, enumeră 30 de  Tactici, tehnici, scheme şi trucuri de negociere. Reţinem doar câteva:

Intoxicarea ,,statistică”

Convingerile adversarului sunt mai uşor de zdruncinat, dacă se apelează metodic la surse de informaţii fără legătură expresă cu obiectul negocierilor. El poate fi asediat, bombardat cu fel de fel de date statistice: studii, extrase din presă, selecţii din manuale, prospecte, broşuri, oferte, cataloage etc. care slujesc exclusiv punctului de vedere propriu. Datele trebuie să fie reale şi să provină din surse inatacabile.

Tactica ,,presiunii timpului"

Această tactică se bazează pe ideea simplă după care, mai întotdeauna, există un program de negocieri şi o agendă de lucru a negociatorilor. Aceste elemente pot fi organizate astfel încât problema delicată să rămână la limita expirării timpului alocat procesului de negociere. În acest scop, se pot folosi orice tertipuri şi manevre de tergiversare, ocolire şi amânare. Spre sfârşitul negocierilor, de obicei, lucrurile încep să se precipite. În atari condiţii, ritmul negocierilor trebuie grăbit şi adversarul poate comite mai uşor erori.

Tactica toleranţei

Se bazează pe capacitatea de a nu reacţiona, în replică, la provocările adversarului şi de a face concesii în momente cheie. Comportamentele tolerante adoptate în momentele de maximă tensiune, pot aduce partenerul în situaţia de a lua decizii generoase şi impetuoase sau de a renunţa la pretenţiile care generează divergenţe. Din contră, dacă imaginea de sine a adversarului este ameninţată, el devine ostil.

Tactica reprezentantului

Se bazează pe ideea conform căreia, negocierile pot fi conduse deschis, competent şi fără riscuri, numai până la un anumit grad de profunzime. În mandatul de negociere sunt înscrise limitele minime şi maxime în care negociatorul poate lua decizii. Scopul este de a impune ideea că negociatorul are un mandat limitat, iar în spatele său se află un personaj de rang mai înalt, fără acordul sau intervenţia căruia nu se pot face concesii mai mari decât limita mandatului reprezentantului. Dacă, în această primă fază a negocierilor, acordul nu poate fi obţinut în limitele de competenţă acordate reprezentantului, personajul de rang mai înalt va interveni sau nu într-o fază ulterioară.

Tactica alternării negociatorilor

Această tactică are două versiuni. În prima versiune şeful echipei de negociere trebuie să pară cu adevărat blând şi rezonabil, dar cu totul neputincios în faţa presiunilor făcute de specialiştii din echipa sa. În mod deliberat şi îndelung premeditat şi simulat, restul oamenilor din echipă sunt duri şi încăpăţânaţi. O a doua versiune constă în schimbarea efectivă a negociatorului. Poate fi o lovitură dură, căreia i se face faţă cu dificultate, pentru că este cel puţin neplăcut să iei totul de la capăt. Noul negociator are posibilitatea să invoce noi argumente, să revoce unele din înţelegerile făcute deja sau chiar să retragă unele din concesiile acordate de predecesorul său.

Tactica ,,scurt-circuitării"

Este utilizată când suntem puşi faţă în faţă cu negociatori dificili. Fie că posedă o dominantă psihologică neconvenabilă, fie se situează pe o poziţie de forţă şi adversitate, fie că sunt foarte buni specialişti în problema care ne interesează. Singura soluţie salvatoare este ocolirea omului dificil. Acest lucru este, uneori, posibil prin ridicarea nivelului negocierilor la un rang ierarhic superior.

La capătul acestui curs, rod al unor lecturi de specialitate (lucrări existente în librării sau încă netraduse, cărţi de comunicare şi negociere sau materiale de pe internet), la care am adăugat şi experienţa personală de câteva decenii din domeniul presei şi învăţământului,  am ajuns la concluzia că integrarea ţării noastre în sistemul european de valori necesită eforturi speciale de cunoaştere, autocunoaştere, comunicare şi negociere. Aceste calităţi, deşi au legătură cu datele native ale indivudului, sunt, în realitate, rodul unor acţiuni voluntare. Printre ele, în concluzie, amintim :

Dorinţa de a obţine rezultate remarcabile.

Conştientizarea faptului că totul se învaţă.

Cunoaşterea perfectă a sinelui şi cunoaşterea, pe cât posibil exaustivă, a partenerului de dialog.

Respectarea necondiţionată a individualităţii altei persoane.

Acceptarea altor puncte de vedere, a altor tradiţii şi a altor valori.

Cultivarea sentimentului că oamenii sunt diferiţi şi tocmai acest lucru face posibilă existenţa dându-i farmec.

Sugestii pentru studenţi

  Gândiţi-vă la ultimul succes pe care l-aţi avut în urma unei negocieri şi subliniaţi argumentul forte

  Aveţi să vă reproşaţi ceva în legătură cu ultima întâlnire avută cu părinţii (sau prietenul, sau socrii sau şeful)?

  Reţineţi condiţiile care pot genera o bună negociere

  Căutaţi mijloace de înlăturare a barierelor în calea negocierilor eficiente.


[1] Sam Deep, Lyle Sussman, op. cit., p. 34.

[2] Tatiana Slama-Cazacu, Stratageme comunicaţionale şi manipularea, Iaşi, Editura Polirom, 2000, p. 50.

[3] Collect Ed. Papers, vol. 3, London, Hogarth, 1956, pag. 63.

[4] O. Girault, Comunication profesionelle, Paris, Les Editions Foucher, , 1986, pp. 60–61

[5] O. Girault, op. cit., pp. 68–70.

[6] Costin Nemţeanu, Comunicare sau înstrăinare , Bucureşti: Ed. Gnosis, 1996, p. 68.

[7] Cecil Osborne, The Art of Understanding Yourself , Grand Rapids, Zodervan Publishing House, 1967, p. 161.

[8] Paul Hauck, Gelozia, Bucureşti, Ed. Polimark, 1994, pp. 16–17.

[9]E. Jourard, Eul transparent , New York, Van Nostrand Reinhold Comp., 1964, p. 30.

 

Pagina anterioară :: eBooks :: Cuprins :: Despre autor :: Pagina următoare

© Universitatea din Bucuresti 2003. All rights reserved.
No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page. This books was first published on paper by the Editura Universitatii din Bucuresti, under ISBN 973-575-781-8.
 Comments to: Petre ANGHEL-  Last update: October, 2003 - Web design&Text editor: Monica CIUCIU