DANIEL BARBU

O arheologie constitutionalã româneascã

 

 

III

RADU MIHNEA
"Legatura" lui Mihai voievod
24 aprilie 1613


Traducere româneasca din 1795 a lui Dionisie ecleziarhul dupa originalul slavon, reprodusa dupa Constantin GIURESCU, Studii de istorie sociala, Bucuresti, 1943, pp. 71-73.


Cu mila lui Dumnezeu, Io Radul Voevod a toata Tara Româneasca, feciorul raposatului Mihnei Voevod, nepotul batrânului raposatului Alexandru Voevod.
Dat-am Domnia mea aceasta porunca a Domniei mele slugilor Domnii mele Pârvului si Radului, postelnicii din Slavitesti si feciorilor lor, câti Dumnezeu le va darui, ca sa le fie lor doi rumâni[1] , anume Oprea si Ion din Babeni si cu feciorii lor, pentru ca acesti rumâni mai sus-zisi ei au fost mai dinainte vreme ai lui Cârstian de la Ohaba pâna în zilele raposatului parintelui Domniei mele Mihnea Voevod.
Iar când au fost în zilele parintelui Domnii mele Mihnei Voevod, iar ei au fost fugit în tara si au fost dat galeata de iesire si tot au fost fugari pâna în zilele lui Alexandru Voevod, iar când au fost în zilele lui Alexandru Voevod, rumânii acesti mai sus-zisi ei au venit si s-au închinat acestor mai sus-zisi boieri de a lor buna voie si de atunci pâna în zilele Domniei mele tot au avut pace de catre Cârstian si de catre toate rudeniile lui.
Iar când au fost acum în zilele Domniei mele, Ghinea diaconul, ginerele lui Cârstian, el au zis ca acesti rumâni mai sus-zisi au fost ai socrului sau Cârstian, apoi au venit cu pâra înaintea Domniei mele cu slugile domniei mele Pârvul si Radul postelnicii, de fata.
Iar Domnia mea am cautat si am adeverit foarte bine cu toti cinstitii dregatorii Domniei mele cum ca acesti rumâni mai sus-zisi i-au fost apucat asezamântul[2] lui Mihai Voevod la acesti boieri mai sus-zisi. Deci Mihail Voievod, Domnia sa asa au fost facut asezamântul atunci, cum care pe unde va fi, acela sa fie rumân vecinic unde se va afla.
Apoi domnia mea am cautat si am judecat cu toti cinstitii dregatorii Domniei mele si n-am vrut Domnia mea a strica asezamântul lui Mihail Voevod, ci am dat Domnia mea sa fie rumânii acesti mai sus-zisi rumâni, precum au fost si de atunci pâna acum în zilele Domniei mele.
Iar daca va scoate Ghinea diaconul vreo carte mincinoasa, sa nu se creaza, pentru ca au ramas Ghinea diaconul de lege si de judecata înaintea Domniei mele. Drept aceia am dat si Domnia mea Pârvului si Radului postelnicii, ca sa le fie lor rumânii ohabnici si feciorilor lor, nepotilor si stranepotilor si de nimenea sa nu se clateasca, dupa porunca Domniei mele.
Iata dar si marturii am pus Domnia mea: jupan Pana biv vel vistieriu si jupan Vintila vel vornic si jupan Nica vel logofat si Dediul vel vistier si Cârstea vel spatar si Mihalache vel clucer si Bratul comis si Lupul paharnicu si jupan Fota vel postelnic.
Si ispravnic Nica vel logofat.
Si s-au scris în scaunul cetatii Târgovistei, în luna lui april 24, la anul 7121.
Io Radul Voevod <m.p.>.


 

Pagina anterioara CUPRINS Pagina urmatoare
© University of Bucharest 2002. All rights reserved.
No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page.

Comments to:Daniel Barbu
Last update: Octombrie 2002
Text editor&Web design:
Raluca OVAC