>>
1.2. CARACTERISTICI ALE MODERNIZÃRII FAMILIEI ROMâNEȘTI (1930 - 1990)
 


     << Înapoi    HOME    CUPRINS       Înainte >>   

 

Procesul de cristalizare a familiei moderne a durat mai multe secole și s-a desfășurat inițial în Europa de Nord și de Vest și în America de Nord.

Evoluția familiei românești se înscrie, în linii mari, într-un model [1] intermediar între Europa de Est (Rusia, Bulgaria, Iugoslavia, Albania) și Europa Meridională (Italia, Spania, Portugalia, Grecia) dar prezintă o serie de particularități determinate de condițiile sale istorice, geografice, economice și culturale.

Debutul perioadei de modernizare este mai tardiv decât în Occident; procesul devine ferm la mijlocul perioadei interbelice, accelerându-se după cel de-al doilea război mondial. Modificarea familiei face parte din tranziția de la societatea rurală, agrară la cea urbană, industrială.



[1] Apud Trebici, VI.: Situation demographique de la Roumanie, în "Nataliteet politiques de population", Paris, P.U.F., 1982, p.109 și: Chesnais, J.C.: La transition demographique, Paris, P.U.F., 1986, p.244.

 

 

<< Înapoi   HOME    CUPRINS       Înainte >>    

© University of Bucharest 2003. All rights reserved.
No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page.
Comments to: Georgeta Ghebrea
Last update: June 2003 Recommended: 1024*768 resolution, min 16bit color depth, IE 5+, maximized window
Text editor&Web design: RALUCA OVAC