>>
2.1.3. Schimbare și ciclu
 


     << Înapoi    HOME    CUPRINS       Înainte >>   


Familia nu este straina, prin chiar existenta sa, ideii de schimbare. Ordinea desfasurarii unor evenimente din viata familiei este o perspectiva obisnuita, aceste evenimente fiind însa aranjate cronologic într-o maniera tipica. Cel mai cunoscut model al acestei schimbari secventiale este ciclul de viata familiala. Acest ciclu se refera la un set de etape definite de variatia compozitiei si structurii familiei în functie de anumite evenimente.

Ciclul de viata al familiei reprezinta însa un model static si normativ al schimbarilor, de multe ori depasit de evenimentele contemporane. Fara a nega rolul factorilor externi (care pot modifica ordinea etapelor, ritmul ciclului) aceasta teorie pune accentul pe evenimentele demografice (îmbatrânire, casatorie, nastere, deces) si se bazeaza pe ideea ca oamenii se casatoresc, nasc copii etc.
Timpul curge si schimbarile importante au loc în anumite momente cheie ale evolutiei familiei - iata cele doua idei fundamentale ale teoriei ciclului de viata familiala. Desi aceste doua idei ramân valabile în sine, aceasta teorie aplicata gresit, poate duce cercetarea pe piste gresite sau poate ascunde anumite realitati empirice. Cea mai nociva este ideea de predeterminare.

Realitatea sociala contemporana prezinta forme, tipuri, momente din viata familiei dificil de integrat acestei scheme: familie în mod definitiv fara copii, familia extinsa, uniunea de fapt, familia monoparentala (cu toate cele 3 tipuri ale ei), coabitarea "deschisa", celibatul.

Ideea de ciclu de viata familiala poate fi utila pentru studiul relatiei familie-tranzitie din punctul de vedere al modificarilor acestui ciclu (chiar si numai temporar), modificari induse de caracteristicile sociale, culturale, economice ale perioadei de tranzitie la economia de piata. Astfel se pot produce devieri în ritmul evenimentelor familiale, unele având loc, din aceasta cauza, neobisnuit de devreme sau neobisnuit de târziu.

De exemplu, intrarea în câmpul muncii, în loc sa se produca la 18-20 de ani, are loc mult mai târziu, în conditiile unui somaj masiv. În unele medii, secventa casatorie-nașterea copiilor se inverseaza. Dificultatile materiale determina amânarea casatoriei, a nasterii copiilor. Criza de locuinte poate duce la răspândirea coabitarilor intergeneraționale etc.

 

 

<< Înapoi   HOME    CUPRINS       Înainte >>    

© University of Bucharest 2003. All rights reserved.
No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page.
Comments to: Georgeta Ghebrea
Last update: June 2003 Recommended: 1024*768 resolution, min 16bit color depth, IE 5+, maximized window
Text editor&Web design: RALUCA OVAC