>>
2.1.4. Catastrosfă sau criză
 


     << Înapoi    HOME    CUPRINS       Înainte >>   


În lipsa cristalizării conceptelor și explicației, schimbarile multi-dimensionale ale familiei în perioada de tranzitie pot fi descrise cu dificultate. De aceea, înainte de culegerea datelor obiective si subiective, este necesara o abordare euristica a problemei, o investigare exploratorie pentru a identifica principalele dimensiunii si categorii. Teoria catastrofei[1] este foarte tentanta pentru ca, efectiv, familiile percep
procesele tranzitiei ca pe o catastrofa quasi-naturala, exterioara vointei si controlului lor. Totusi, aceasta teorie poate descrie mecanismele de adaptare pe o perioada scurta, clar determinata în timp; o catastrofa, precum inundatiile, cutremurele, razboaiele, are loc la un moment dat si apoi viata reintra în normal, mai devreme sau mai târziu. În cazul tranzitiei, este vorba de un proces îndelungat de trecere la o noua normalitate. De aceea, mai util mi se pare conceptul de criza, pe baza caruia se poate construi un model descriptiv al relatiei tranzitie-familie.

Într-adevar, pentru majoritatea familiilor, consecintele sunt, cel putin într-o prima etapa, mai degraba negative, generatoare de numereoase dificultati. Noile oportunitati create de transformarile sociale si economice sunt fructificate, deocamdata, doar de o parte restrânsa a familiilor.

Tranzitia determina schimbari în viata interioara si în componentele exterioare ale familiei, dar, poate, la fel de bine, sa nu produca schimbari pentru unele familii.

Criza si conflictul temporar au un efect de incapacitate dar sunt absolut necesare pentru o dezvoltare normala. Iesirea din criza se face prin reorganizare. Schimbarile pot avea valente pozitive sau negative, pot fi normative (asteptate) sau non-normative (neasteptate). Impactul tranzitiei are loc atât asupra indivizilor ce alcatuiesc familiile (barbati, femei, copii) cât si asupra relatiilor maritale si a calitatii vietii de familie, în general.

Într-un model explicativ putem privi tranzitia ca variabila independenta si efectele ei asupra familiei (în planul organizarii familiale, inter-relatiilor familiale, structurii de autoritate) ca variabile dependente. Aceste efecte sunt însa mediate (marite sau micsorate) de catre factorii psihologici, resursele familiei, relatiile ei cu mediul social-exterior (variabile intermediare).

Adaptarea familiilor este în acelasi timp psihica si sociala. Este evident ca vor creste anxietatea, îngrijorarea excesiva, afectiunile nervoase, gândurile suicidare precum si schimbarile în nivelul de trai, în structura rolurilor în familii, în obiectivele personale si familiale.

Familiile bine organizate sunt mai capabile de a înfrunta criza, familiile reactioneaza cam în acelasi mod ca în alte momente de criza traversate. Perioada de neadaptare si de dezorganizare caracterizata prin stress emotional se manifesta în mod tipic în primele etape si este urmata

de o perioada de adaptare (cu disfunctii sau fara disfunctii). Familiile bine organizate, chiar atunci când sunt afectate de criza în foarte mare masura, continua sa-si mentina organizarea. Familiile slab organizate sau dezorganizate devin si mai dezorganizate. Adaptarea pare sa fie mai mult sau mai putin un atribut al organizarii familiei decât al presiunii externe exercitate de criza[2].

Pe scurt, adaptarea familiei la criza este aparent o functie a adaptarii membrilor familiei unul la altul.

În contrareplica, în alta lucrare[3] , adaptarea este vazuta ca o reactie a familiei la stimuli externi, pentru ca societatea este cea care formuleaza cererile sociale la care familia raspunde prin noi deprinderi si noi comportamente.

Un alt studiu[4] arata ca vulnerabilitatea familiei în fata crizei variaza invers proportional cu integrarea si adaptabilitatea.

Conceptele de familii organizate sau dezorganizate, integrate, adaptabile sau inadaptabile sunt, mai mult sau mai putin, intuitive, considerând un numar de caracteristici ale vietii familiale. Aceste concepte sunt utile numai pentru a denumi o rezultanta a factorilor ce interactioneaza în procesul vietii familiale. Niciunul dintre aceste concepte nu poate explica de ce o familie este organizata si integrata - si alta familie este dezorganizata si neintegtrata. Identificarea efectului crizei asupra familiei este dependent în mare masura de analiza structurii relatiilor familiale.

Psihologii au aratat aspecte ale personalitatii care favorizeaza organizarea si integrarea familiei: interdependenta trasaturilor psihogenetice, similaritatea statuturilor culturale, interese comune, aceleasi idealuri si idei, congruenta asteptarilor economice si a rolurilor, armonia pattern-urilor de raspuns[5].

Flexibilitatea si adaptabilitatea familiei au un rol semnificativ în modul în care familia reactioneaza în fata crizei. Rigiditatea familiei (psihologica sau culturala) poate fi corelata cu valorile traditionale?

Dar nu numai criza economica ci si o brusca prosperitate (statut de care unele familii acced aproape neasteptat în timpul tranzitiei) pune problema de adaptare. Ipoteza care se cere testata în aceste împrejurari este ca familiile bine organizate ramân organizate iar familiile slab organizate sau dezorganizate au tendinta de a se dezintegra chiar si în aceste conditii aparent favorabile.

Prin urmare, familia are o valoare deosebita ca institutie prin care membrii societatii se pot adapta crizei. Familia ramaâne un câmp de cercetare în perioadele de schimbare sociala sau dezorganizare sociala.

Efectele externe ale crizei sunt bine cunoscute[6]. Reducerea veniturilor reale determina familiile sa îsi schimbe planurile de viata, curente sau de perspectiva; sa-si reduca cheltuielile, sa se mute în locuinte mai ieftine, sa renunte la telefon, sa apeleze la ajutorul cunoscutilor sau al retelelor instutionale. Dar nu numai deprecierea veniturilor, ci mai ales deprecierea statutului social, relativa izolare sociala; nu numai renuntarea la cheltuieli considerate a fi "de lux" ci restrângerea ambitiilor si aspiratiilor - sunt efectele cele mai distructive.

Criza produce dezorganizare atât la nivel individual cât si social: criminalitate, boli psihice, sinucideri, disolutia familiilor, somaj, reducerea consumului.

Aceste rezultate drastice indica o inabilitate de a se acomoda la o situatie în schimbare. Dar natura umana este flexibila chiar în fata dezastrului. Puse în fata efectului devastator al unei saracii neasteptate, multe familii tind sa se acomodeze cu noul mod de viata.

Criza nu este numai o criza economica ci si o criza a organizarii si functionarii vietii familiale.

Putem apela la teoria grupurilor pentru a fundamenta o viziune asupra familiei în termeni de organizare-criza-dezorganizare-reorganizare. Un grup "bine organizat" este caracterizat printr-un grad înalt de unitate si functionare reciproca a membrilor sai si prin functii bine definite în raport cu comunitatea mai larga a carei parte este. Unitatea unei familii bine organizate poate fi pusa în evidenta pe mai multe cai:

1. Unitatea obiectivelor (educatia copiilor, cumpararea unei case, relatii de buna întelegere).
2. Subordonarea ambitiilor personale scopurilor familiei.
3. Unitatea idealurilor; traditia si obiceiurile interzic anumite comportamente si recomanda altele. Într-o familie bine organizata comportamentul fiecarui membru se înscrie într-o anumita regula si este controlat de aceasta, nu ca o constrângere exterioara ci pentru ca este acceptat ca "ideal".
4. Gradul în care membrii familiei gasesc satisfacerea intereselor lor în interiorul acestui grup: destindere, stimulare intelectuala, sprijin financiar sau de alta natura, relatii de comunicare reciproca.

Functionarea familiei poate fi descrisa, în special, în termeni de roluri ale membrilor. În familiile bine organizate, membrii au roluri acceptate si bine definite, care sunt complementare si prin care contribuie la viata de familie, la realizarea obiectivelor, scopurilor familiei. O familie bine organizata se autoconcepe ca având un anumit statut în raport cu prietenii, rudele, cu întreaga comunitate.

Desi familia constituie un grup, trebuie sa consideram membrii ei si ca personalitati separate, structurate în diferite masuri.

O familie, bine organizata are tendinta de a functiona fara conflicte în lipsa unor împrejurari care tulbura sau rup echilibrul. O astfel de împrejurare poate fi o criza; ea afecteaza valorile, obiceiurile, atitudinile, comportamentele familiale care pot sa nu mai corespunda noii situatii. Într-o mai mare sau mai mica masura, fenomene precum pierderea locului de munca si scaderea veniturilor afecteaza viata de familie. Multe familii n-au avut niciodata de înfruntat astfel de situatii: somaj, datorii neplatite, solicitarea ajutorului rudelor sau prietenilor sau chiar incapacitatea de a cumpara bunurile strict necesare.

În astfel de situatii, multe familii nu au raspunsuri adecvate.

Dezorganizarea, renuntarea la anumite obiective, devalorizarea statutului social, afectarea persoanlitatii membrilor familiei, abandonarea unor activitati si responsabilitati, pot fi nu numai câteva din efectele crizei economice asupra familiei. Ele sunt completate de aspecte psihologice: revolta, descurajare, teama, resentiment.

Inadaptarea familiei continua pâna când acesta accepta faptul ca nu se mai poate descurca cu vechiul mod de viata, când admite ca nu mai poate controla situatia prin vechile proceduri.

Aceasta constientizare poate duce la mecanisme de acomodare (definirea de noi functii, noi roluri, noi statusuri) dar si la reactii patologice.

--------------------------------------------------------------------------------

[1] Philip Cowan, Mavis Hetherington, Family Transitions, New Jersey, Lawrence Erlbaum Associates, 1991, p.247.

[2] Robert A.Angel, The Family Encounters the Depression, în Social Science Studies, Univ. of Chicago Press, XXXV.

[3]Teresa M.Cooney, Peter Uhlenberg, Changes in Work-Family Connections, in Journal of Family Issues vol.12, No.1, March 1991.

[4] E.W.Burgess, Leonard S.Cottrell, Jr.: Predicting Adjustment în Marriage, N.Y., Prentice Hall, 1938.

[5] Bryce Bernel Augsburger, World View, marital satisfaction and Stability, University of Denver, 1980.

[6] Samuel A., Stouffer, Paul F.Lazarsfeld, Research Memorandum on the Family in the Depression, New York, Social Science Research Council, 1937.

 

 

<< Înapoi   HOME    CUPRINS       Înainte >>    

© University of Bucharest 2003. All rights reserved.
No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page.
Comments to: Georgeta Ghebrea
Last update: June 2003 Recommended: 1024*768 resolution, min 16bit color depth, IE 5+, maximized window
Text editor&Web design: RALUCA OVAC