>>
2.1.5. Tranziție, criză, stres
 


     << Înapoi    HOME    CUPRINS       Înainte >>   Legat de conceptul de criză, stresul este o reactie în fata impactului cumulativ al schimbarilor. Când vechile tipare nu mai sunt operative, când vechile conceptii nu mai sunt valide, adesea ia nastere un sentiment al precaritatii, al mersuluii pe nisipuri miscatoare. Tensiunea, anxietatea, depresia psihica - sunt manifestari obisnuite în astfel de cazuri. Stresul nu este însa numai generator de disfunctii ci si o conditie a procesului de adaptare, în primul rând prin mobilizarea mecanismelor de aparare psihologica si, în al doilea rând, în dezvoltarea strategiilor de depasire a incapacitatii temporare si de autocontrol emotional, de regasire a echilibrului.

Împotriva stresului, sprijinul (suportul) social, furnizat de reteaua personala a indivizilor și luând forma unor aranjamente interpersonale, joaca rolul unui tampon protector. Sprijinul poate fi privit ca o componenta a strategiilor de adaptare (coping mechanisms) în general; în cadrul acestor strategii, în funcție de circumstante sociale, familiale, individuale, sprijinul social poate ocupa un loc central, dar poate avea si un rol minor[1].


--------------------------------------------------------------------------------
[1] Wanamaker, N.J., Berd, G.W., Coping with stress in dual career marriages, in "Journal of Sociology of the Family", vol.20, 1990, pag.199-212.

 

 

<< Înapoi   HOME    CUPRINS       Înainte >>    

© University of Bucharest 2003. All rights reserved.
No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page.
Comments to: Georgeta Ghebrea
Last update: June 2003 Recommended: 1024*768 resolution, min 16bit color depth, IE 5+, maximized window
Text editor&Web design: RALUCA OVAC