>>
2.3.3 Concluzii
 


     << Înapoi    HOME    CUPRINS       Înainte >>   

Nesiguranta economica nu are o covarianta semnificativa cu: sprijinul social emotiv si normativ, satisfactia familiala (stresul familial), satisfactia maritala, satisfactia locativa, ajutorul material primit de la parinti.


Fara a fi corelata semnificativ, nesiguranta economica are o tendinta de crestere în urmatoarel situatii:

- sprijin în alimente mai putin frecvent;

- sanatate fizica mai labila;

- stres general mai mare (bunastare psihica mai redusa).


Nesiguranta economica creste în mod semnificativ atunci când:

- sprijinul social în bani este redus;

- satisfactia generala fata de viata este mai redusa;

- nivelul studiilor este mai scazut;

- statutul ocupational este acela de somer sau student;

- sectorul de activitate este de stat;

- bunurile în proprietate sunt putine;

- satisfactia ocupationala este scazuta;

- satisfactia în raport cu veniturile este redusa.

(Vezi graficul nr. II.6)

Revenind la modelul teoretic al adaptarii familiei la tranzitie, analiza nesigurantei economice în cadrul esantionului nostru aduce confirmari ale acestui model, dar si unele infirmari.

Astfel, ipotezele de tipul A, cuprinzând efectele negative ale tranzitiei asupra familiei au fost probate în toate cele trei directii (nivel economic, relatii sociale, sanatate fizica si psihica) cu exceptia relatiilor familiale (A.2.I). Indicii satisfactiei maritale si ai satisfactiei familiale - stresul familial - nu sunt afectati. Aceasta ne face sa credem ca relatiile familiale si coeziunea familiei nu joaca un rol esential - cel putin pe termen scurt - în adaptarea familiilor la tranzitie.


Daca resursele familiale nu joaca un rol esential, nu acelasi lucru îl putem spune despre resursele economice ale familiei (vezi corelatia nesigurantei economice cu bunurile în proprietate si cu veniturile) si despre resursele individuale ale membrilor familiei (vezi corelatia nesigurantei economice cu satisfactia ocupationala, sectorul de activitate, nivelul studiilor, si statutul ocupational). Astfel, si ipotezele de tipul B au fost confirmate (cu exceptia B.1).


Indicatorii de adaptare îsi mentin relevanta (de exemplu satisfactia ocupationala, siguranta economica, bunastarea psihica, satisfactia generala), cu exceptia solidaritatii familiale, care, în aparenta, este independenta de adaptarea la tranzitie.


Făra a fi suficient probata, se contureaza totusi concluzia unei autonomii relative (cel putin pe termen scurt) a celulei familiale în raport cu presiunile mediului social exterior si cu dificultatile materiale create de tranzitie. Desigur, nu avem suficiente date pentru a vedea ce se întâmpla daca aceste presiuni și dificultați sporesc în intensitate si au loc pe o durata mai îndelungata.

 

 

<< Înapoi   HOME    CUPRINS       Înainte >>    

© University of Bucharest 2003. All rights reserved.
No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page.
Comments to: Georgeta Ghebrea
Last update: June 2003 Recommended: 1024*768 resolution, min 16bit color depth, IE 5+, maximized window
Text editor&Web design: RALUCA OVAC