>>
3.1.2. Necesitatea politicii familiale
 


     << Înapoi    HOME    CUPRINS       Înainte >>   


Prin funcțiile ei specifice, familia are o deosebita importanta pentru dezvoltarea unei natiuni. Orice dezvoltare are în vedere populatia umana care nu este o mas
ă amorfa ci traiește structurata în familii. De aceea, familia este considerata "nucleu de baza", "celula fundamentala" a societatii.

Desi criticile fata de necesitatea politicii familiale mentioneaza incompatibilitatea acestui demers politic cu valoarea si primordialitatea individului si considera masurile respective ca o ingerinta într-un domeniu privat, totusi, sistemele politice contemporane au în vedere formularea unei politici familiale mai mult sau mai putin explicite (care include ajutorul dat de stat în diferite stadii de dezvoltare a familiei sau în situatii de criza).


Importanta si necesitatea faptului ca puterea publica (guvernul) sa includa în preocuparile sale majore problemele familiei, sa elaboreze si sa promoveze o politica familiala, decurg din mai multe considerente:


a) Tendința de modificare a structurii și modelelor familiale.


Accentuarea proceselor de disolutie a familiilor[1], aparitia familiilor monoparentale, a altor tipuri de uniuni conjugale decât cuplul legitimat oficial - au dus la precaritatea economica si sociala a unor tipuri de familii, precaritate ce face necesar sprijinul statului, creste numarul copiilor afectati de divort si separari, creste numarul de familii monoparentale (si a celor aparute ca urmare a nasterilor ilegitime), creste numarul familiilor recompuse.

Creșterea numărului de menaje non-familiale (unidimensionale) si a ponderii lor în totalul menajelor este determinata nu numai de îmbatrânirea populatiei ci si de tendinta de parasire precoce a domiciliului parental, de raspândirea celibatului prelungit sau definitiv, de frecventele divorturi si separari, de scaderea numarului de recasatoriri.

A aparut astfel o adevarata subcultura "single", cu locuri de întâlniri specifice, vacante-tip etc. Aceasta dovedeste importanta acordata autonomiei (femeii, printre altii) de catre societatea contemporana (individualizarea societatii).

Casatoria si cuplul încep sa fie bazate din ce în ce mai mult pe parteneriat (în domeniile consumului, organizarii timpului liber, al educatiei copiilor, mai putin al treburilor menajere).

Sistemele de securitate sociala actuale au fost elaborate pentru o repartitie mai traditionala a treburilor casnice între sexe. Parteneriatul în cadrul familiei are consecinte si asupra organizarii pietei muncii, ducând la raspândirea unor forme ca: orar flexibil, timp de munca partial.


b) Paralel are loc fenomenul de crestere a independenței economice a femeii datorita angajarii ei într-o activitate economico-sociala. Acest lucru a facut necesara organizarea si dezvoltarea unor prestatii si servicii acordate familiei pentru cresterea si educatia copiilor; astfel socializarea copiilor a fost, partial, transferata altor institutii specializate în educatie, asistenta sociala, asistenta medicala.

 

c) Modificarea funcțiilor familiei.


Familia si-a pierdut treptat functia economica, nemafiind, în principal, o unitate de productie, devenind predominanta functia sa de consum. Importanta acestei transformari pentru geneza politicii familiale este subliniata si de faptul ca statul, chiar si astazi, îsi orienteaza sprijinul sau într-un mod mai redus catre familiile care detin înca functia economica: familii de tarani cu gospodarii individuale, asociatiile familiale din sfera privata (mica productie, servicii, comert). Totusi, relatiile si retelele familiale fac parte integranta din sistemele de securitate sociala indispensabile unei societati.

Desi functia economica a familiei contemporane nu mai este, în general, cea de productie, exista totusi o economie familiala si domestica ce cuprinde: bugetul familiei (venituri si cheltuieli), costul copilului (direct si indirect), responsabilitatatile domestice, amploarea muncii casnice (sarcini menajere, educative), stapânirea diferitelor situatii de risc de catre familie.

Astfel copilul, cu un aport economic nul, are un cost din ce în ce mai mare în societatea contemporana, cost exprimat atât în cheltuieli directe (hrana, îmbracaminte), cât si indirecte (locuinta, întreruperea activitatii lucrative a mamei pentru îngrijirea si educarea lui).

Avantajul de a avea copii este astfel mai degraba emotional si afectiv decćt o "asigurare materiala de batrânete". Dezavantajul
material si social al celor ce dau nastere la copii, punând bazele societatii viitoare si ale echilibrului între generatii trebuie compensat de catre societate (mai ales în probabilitatea îmbatrânirii demografice). Aceasta face ca statul sa acorde o atentie sporita fata de situatia social-economica a parintilor si copiilor.

Daca în familia traditionala copiii erau considerati o forta de munca, sporirea numarului lor crescând puterea economica a familiei, în familia nucleara moderna copiii devin o sarcina suplimentara prin costul întretinerii si educarii lor. Alaturi de copii, si alti membri ai familiei incapabili de a munca - bolnavi, vârstnici - beneficiaza în societatea moderna de sprijinul asistentei sociale sau al sistemelor de asigurari sociale.

La dezvoltarea acestor sisteme au contribuit si tendinta de îmbatrânire a populatiei precum si scaderea solidaritatii familiale între generatii, familiile de vârstnici fiind tot mai numeroase (cupluri sau persoane singure).


Studiile demografice au aratat ca, cel putin pe continentul nostru, populatia activa scade iar cea inactiva creste. Printre cauzele acestei situatii amintim: fertilitatea redusa (în unele tari europene sporul natural este chiar negativ), marirea sperantei de viata (cu accentuarea, datorita supramortalitatii masculine, a diferentei între sexe), îmbatrânirea populatiei (cresterea ponderii celor de peste 65 de ani), prelungirea perioadei de studii, de formare si reorientare profesionala. Prognozele pentru anul 2040 arata cresterea acestei ponderi de la 20,8 la 28,2% (medie europeana). Creste, de asemeni, numarul celor de peste 80 de ani.

Consecintele acestei situatii sunt: marirea sarcinilor populatiei active si marirea nevoilor de îngrijire si asistenta (medicala, sociala) în special din partea femeilor batrâne, singure, fara venituri sau cu venituri mici. E posibil ca viitorii pensionari sa aiba un nivel de trai si de cultura mai mare ca astazi si sa ramâna mai mult timp "tineri" (din punct de vedere social sau biologic) dar batrânetea este asociata totusi cu reducerea nivelului de trai (uneori pâna la mizerie) si cu izolarea sociala (plecarea copiilor, moartea sotului, a prietenilor, cunostintelor) la care se adauga degenerarea fizica care duce la pierderea independentei.

În concluzie, daca în trecut membrii familiei erau protejati de solidaritatea colectiva (a tribului, clanului, familiei largite, comunitatii rurale, vecinatatii) procesele de industrializare si urbanizare au dus la necesitatea acoperirii riscurilor standard de catre societate, în conditiile în care majoritatea populatiei a devenit dependenta de un salariu controlat de fortele impersonale ale pietii.


d) Contracararea posibilelor efecte negative ale dezvoltării sociale și economice de ansamblu - asupra familiei. Progresul tehnic, restructurarea economica si sociala pot determina carente de adaptare a familiei: cresterea somajului, scaderea veniturilor, criza de locuinta etc. O astfel de situatie o reprezinta si tranzitia tarilor foste comuniste catre economia de piata.


--------------------------------------------------------------------------------

[1] DE CE? noi dispozitii legale, noi atitudini sociale, formarea profesionala si posibilitatile femeii de a intra în câmpul muncii, drepturile femeii, independenta sa economica si financiara.

 

 

<< Înapoi   HOME    CUPRINS       Înainte >>    

© University of Bucharest 2003. All rights reserved.
No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page.
Comments to: Georgeta Ghebrea
Last update: June 2003 Recommended: 1024*768 resolution, min 16bit color depth, IE 5+, maximized window
Text editor&Web design: RALUCA OVAC