>>
3.2.4. Aspecte și efecte ale politicii familiale în România, între 1950-1989.
 


     << Înapoi    HOME    CUPRINS       Înainte >>   


Putem enumera urmatoarele aspecte specifice:

a) Veniturile familiilor erau foarte reduse, mentinute în mod artificial la un nivel scazut. O pondere importanta în aceste venituri o aveau transferurile sociale.

b) Standardul de trai foarte redus era determinat nu numai de nivelul veniturilor ci de cel al consumului. România a avut o situatie inferioara în comparatie cu celelalte tari socialiste din Europa la aproape toti indicatorii de consum al populatiei. Penuria generalizata si mai acuta decât în tarile vecine se poate explica prin efortul substantial de acumulare (30-34% din venitul national) si prin efortul de returnare accelerata a datoriei externe.

c) Cheltuieli sociale foarte reduse, de asemeni, în comparatie cu tarile socialiste est-europene.

Tabelul III.2

Cheltuieli sociale față de P.I.B. în 1989

țara Pondere (%)
Bulgaria 19,9
Cehoslovacia 23,3
ROMÂNIA 14,2
Ungaria 24,5


Sursa: E. Zamfir, C. Zamfir : Politici sociale. România în context international, Alternative, Bucuresti, 1995, p.426.

d) Alocațiile pentru copii erau deturnate de la scopul lor firesc, de protectie a copiilor. Ele nu se acordau copiilor celor fara loc de munca si erau diferentiate în defavoarea mediului rural.

Din 1960, la stabilirea cuantumului alocatiilor s-au avut în vedere trei criterii:

- venitul lunar al sustinatorului legal (s-au fixat 5 grupe de venituri);

- rangul copilului;

- mediul (urban sau rural) de domiciliu.

Tot atunci a fost introdus si plafonul maxim de venit.

Ulterior (1985), legislatia a adus unele modificari care vizau:

- reducerea diferentierii alocatiei în functie de venitul parintelui (s-a trecut de la 5 la 3 grupe de venituri) si de rangul copilului (lucru valabil pâna la al treilea nascut, dupa aceea actionćnd si alte categorii de prestatii);

- prelungirea perioadei de acordare a alocatiei (de la 14 la 16 ani);

- majorarea cuantumurilor.

Caracteristic politicii familiale a regimului comunist român era faptul ca alocatiile erau privite predominant ca un instrument de stimulare a natalitatii si nu de protectie a copilului sau de ridicare a calitatii vietii de familie.


e) O alta trasatura a politicii familiale a statului socialist este si intrarea masivă a femeilor în forța de muncă, intrare stimulata prin: concediu pre si postnatal platit, totalizând 112 zile; dreptul mamei la un concediu platit (în caz de îmbolnavire a copilului sub 3 ani) pâna la 65-85% din salariu, potrivit vechimii în munca (dar acest concediu nu putea depasi doua saptamâni pe luna); concediu fara plata pentru îngrijirea copilului prescolar; garantarea locului de munca pe perioada întreruperilor; dezvoltarea retelei de crese si gradinite.

Aceste prevederi legale urmareau si cresterea fertilitatii femeilor ocupate.


f) Serviciile sociale (în special asistenta medicala si învatamćntul), gratuite în buna parte, sau situate la preturi accesibile, au beneficiat însa de subventii din ce în ce mai reduse si aveau un mare grad de birocratizare, centralism, rigiditate - ceea ce a dus la scaderea calitatii prestatiilor lor.


g) Aspectul esențial coercitiv al politicii pro-nataliste. Stimulentele erau mult mai putin generoase decât în celelalte tari din estul Europei (de exemplu marimea concediului de maternitate, marimea alocatiilor si a prestatiilor familiale, în general, calitatea serviciilor pentru mame si copii etc.) În schimb, restrictiile legislative cu privire la întreruperea sarcinii erau deosebit de dure.


În ceea ce priveste efectele acestei politici familiale, ele se pot grupa astfel:


a) Asupra nivelului economic al familiei. În ciuda unei relative nivelari a veniturilor familiale, diferentele sociale s-au mentinut:

- între familiile sarace si cele avute (prin sistemul de subventionare a bunurilor si serviciilor care actiona nediferentiat);

- între familiile cu un copil si cele numeroase, cu multi copii (astfel, pentru nasterea primului copil, familia era scutita de asa-zisa "taxa pe celibat" si beneficia si de alocatie, pe când nasterea celui de al doilea copil nu mai era stimulata);

- între familiile din mediul rural si cele din mediul urban;

- între diferitele zone ale tarii.

b) Asupra stării de sănătate a membrilor familiei.

Potentialul biologic al familiei românesti cunoaste o degradare continua dupa 1980. România ocupa în anul 1989 ultimul loc din Europa la speranta de viata si primul loc în ceea ce priveste rata mortalitatii infantile. Pe plan mondial, România înregistreaza o mare scadere de rang la acesti indicatori (între 1979 si 1989).

La aceasta deteriorare dramatica au contribuit scaderea calitatii viatii, neglijarea asistentei medicale precum si politica demografica represiva. Urmarile acestei politici se extind pe urmatoarele planuri: dinamica mortalitatii materne; dinamica mortalitatii infantile; dinamica morbiditatii specifice; incidenta asupra calitatii produsului conceptiei[1].

Iata câteva date:

- în 1985 mortalitatea mamelor la nastere era de 10 ori mai ridicata în România fata de media europeana;

- în 1989, în România s-au înregistrat 1,47 decese datorate avorturilor la mia de nasteri vii, fata de media europeana de 0,03;

- din 626 decese la nastere în 1989, 545 au fost datorate avorturilor ilegale;

- cresterea numarului copiilor malformati;

- cresterea numarului nasterilor premature;

- curba mortalitatii infantile urmareste curba fertilitatii ceea ce înseamna ca fiecare spor de nasteri s-a facut ucigând copii;

- starea de subnutritie (771 calorii / zi în România, fata de 1045 în fosta R.D.G. sau 1.329 în Ungaria; de fapt România avea cea mai scazuta ratie calorica din Europa, cu exceptia Albaniei, la care se adauga si carente nutritive (malnutritie).

c) Distorsiunea structurii populației României; dotarea populatiei României cu cele doua cohorte supra-dimensionate (1967 si 1968) a ridicat numeroase probleme: supra-aglomerarea spatiilor scolare, agravarea crizei de locuinte, dificultatea de a gasi un loc de munca.

d) Asupra relațiilor intrafamiliale:

- supra încarcarea femeii;

- neglijarea copiilor, în conditiile în care parintii trabuiau sa munceasca în afara domiciliului si sa faca fata penuriei de bunuri;

- cresterea numarului copiilor nedoriti care, în cazul unor conditii dificile (mame singure, mame foarte tinere, familii cu statut social-cultural scazut, parinti fara loc de munca, bonavi, handicapati sau aflati în detentie etc.) erau abandonati;

- esecul familiei în îngrijirea si educatia propriilor copii este subliniat de proportia institutionalizarii copiilor.

România reprezinta un caz unic în lume, având o rata ridicata a institutionalizarii copiilor - 3,4% - când, în mod normal, aceasta rata nu trebuie sa depaseasca 1%[2].

Care sunt cauzele acestei situatii? Saracia nu poate explica acest fenomen. Niciodata în istorie, nici chiar în tarile cele mai sarace, institutionalizarea copiilor nu a avut o atât de mare amploare. Nici chiar existenta abandonului nu implica neaparat preluarea cresterii si educarii acestor copii catre stat. Remarcam pericolele institutionalizarii asupra dezvoltarii psihice si motorii a copilului, chiar în conditii materiale excelente. Originea acestui fenomen trebuie cautata în politica demografica represiva si în lipsa de acces la avort si contraceptie în conditii economice dezastruoase, care împing mamele sa-si abandoneze copiii. Un rol important l-a avut, de asemenea, postura paternalista a statului, intruziunea acestuia în viata privata si pretentia de a asigura socializarea si educatia copiilor mai mult decât însasi familia.

e) Asupra cadrului moral și spiritual al familiei.

Puritanismul ideologiei dominante a contribuit la mentinerea moralei si valorilor familiale traditionale, în ciuda unei indiscutabile modernizari. Nu trebuie uitat ca familia a jucat si rolul unui refugiu în fata mediului social opresiv. Atasamentul fata de familie reiese nu numai din aprecieri subiective ci si din date obiective: marea propensiune spre casatorie și proportia redusa a celibatului definitiv, vârsta redusa la casatorie, rata scazuta a divorturilor comparativ cu media europeana, numarul mic al copiilor nascuți în afara casatoriilor, proportia nesemnificativă a "uniunilor libere" etc.


--------------------------------------------------------------------------------
[1] Cf. Smaranda Mezei: L'odyssee de la famille roumaine, in "Revue francaise des affaires sociales", nr.2/1991.

[2] M. Berthier, D. Bonneau: Les institutions pour enfants en Roumanie în "Devenir" - revue europeenne du developpement de l'enfant, Volume 4, no.2, 1992.

 

 

<< Înapoi   HOME    CUPRINS       Înainte >>    

© University of Bucharest 2003. All rights reserved.
No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page.
Comments to: Georgeta Ghebrea
Last update: June 2003 Recommended: 1024*768 resolution, min 16bit color depth, IE 5+, maximized window
Text editor&Web design: RALUCA OVAC