>>
3.2. POLITICA FAMILIALĂ A STATULUI ROMÂN ÎNTRE 1950 - 1990
 


     << Înapoi    HOME    CUPRINS       Înainte >>   

3.2.1. Introducere


În anii în care au precedat cel de al doilea razboi mondial, România, alaturi de celelalte tari din Europa de Est, apartinea vastei zone ce se întindea de la Marea Baltica la Peninsula Iberica, zona diferentiata, din punct de vedere al stadiului evolutiei institutiei familiale, de statele mai avansate din vestul si nordul continentului.

Urmarile celui de al doilea razboi mondial au suprapus realitatii geografice a apartenentei europene, o entitate geopolitica noua: Europa de Est, care a urmat tendinta integrarii economice, politice si militare cu U.R.S.S.

Desi aflate la un alt nivel de dezvoltare, în perioada interbelica tarile Europei de Est puteau fi asociate (prin unele trasaturi comune) diferitelor grupari de tari occidentale[1]. Între 1965 si 1985, Europa de Est ajunge însa sa alcatuiasca un ansamblu relativ omogen si distinct de restul continentului.

În cadrul acestui ansamblu au existat însa si diferentieri. Analiza calitații vietii de familie în România și a politicii familiale a statului comunist român pune în evidenta, mai ales după 1968, câteva aspecte "originale".

[1] De exemplu: R.D.G, Ungaria si Cehia cu R.F.G.si Austria; Polonia, Bulgaria si România cu Franta, Olanda, Italia; Albania si Iugoslavia cu Irlanda, Spania, Portugalia, Grecia.

 

 

<< Înapoi   HOME    CUPRINS       Înainte >>    

© University of Bucharest 2003. All rights reserved.
No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page.
Comments to: Georgeta Ghebrea
Last update: June 2003 Recommended: 1024*768 resolution, min 16bit color depth, IE 5+, maximized window
Text editor&Web design: RALUCA OVAC