2.3.2.2. Mamiferele pot fi la fel de primejdioase pentru om ca și artropodele deoarece ele produc nu numai răniri directe, ci reprezintă și eficiente mijloace de transport și difuzie a diferiților agenți patogeni. Animalele sălbatice, peridomestice sau domestice asociate în cele peste 150 de zoonoze existente pe glob, constituie laolaltă  un  important  rezervor infecțios pentru diverse afecțiuni umane ca rabia, bruceloza, leptospiroza, pasteureloza, rickettsioza, toxoplasmoza, tularemia, toxocaroza etc. Dintre toate acestea, însă, doar cele domestice merită o atenție specială deoarece, trăind în permanenta proximitate a omului, ele pot reprezenta o amenințare morbidă reală, care nu trebuie ignorată, fie și în numele înălțătorului principiu al dragostei pentru animale.

- Câinele, care  conviețuiește  cu  omul  pe  toate  meridianele  globului,  poate transmite  acestuia, fie pe cale directă, prin plaga produsă de mușcătura sa, fie pe cale vectorială, prin transmiterea unor organisme patogene parazite, o gamă foarte largă de agenți infecțioși,  cum  ar fi virusul rabic, germenii  microbieni  Salmonella, Pasteurella  sau  Leptospira,  nematodul Toxocara  canis și alți helminți canini, rickettsiile căpușelor canine (răspunzătoare de apariția febrei purpurice braziliene, tifosului de căpușe al Africii de Sud sau al Kenyei), flebotomii epidemiilor Kala-azar sau Butonului de Orient, precum și paraziții unor severe forme de hidatioză și leishmanioză. Cele mai grave maladii transmise de câine rămân însă cele produse prin infecția cu larvele nematodului Toxocara canis, care declanșează la om o boală sistemică severă (toxocaroza), manifestată prin larva migrans viscerala (migrarea larvelor infecțioase în vasele cu calibru mic ale plămânilor, ficatului, globului ocular etc.); sau cele provocate prin inocularea în plăgile locale produse de mușcătura câinelui, a virusului rabic, care declanșează o formă gravă de encefalită, numită rabia.

Din nefericire, această formă de boală cu sfârșit invariabil letal poate fi transmisă nu numai de vectorul canin, (în acest caz numindu-se rabie canină), ci și de alte specii de animale salbatice, precum lupii, șacalii, liliecii și, în special, vulpile (numindu-se în consecință rabie silvatică). În cazul vulpii, trebuie menționat faptul că, cel puțin în Europa și Canada, ea reprezintă principalul rezervor de virus rabic (în acest sens citând statisticile OMS care arată că, în intervalul 1992-1996, s-au aplicat peste un milion de tratamente antirabice). De asemenea, este interesant de semnalat faptul că rabia lipsește cu desăvârșire din țările nordice ale Europei (Suedia, Norvegia, Finlanda și parțial Marea Britanie), ceea ce ar putea însemna că virusul rabic reacționează în sens patogen numai în anumite limite de temperatură a aerului. În schimb, în zonele tropicale, rezervorul silvatic de rabie este mult mai bogat și mai variat, dar cele mai frecvente cazuri par să fie produse de unele specii de lilieci vampiri din America Centrală (Trinidad-Tobago și Jamaica) și de Sud, unde s-au format epizootii întinse pe mari suprafețe, fără ca transmiterea interumană să fi fost dovedită în mod sistematic, ci doar ocazional.

 Animalele turbate conțin virusul rabic în salivă, devenind astfel contagioase cu câteva zile înaintea manifestărilor propriu-zise ale bolii, și rămânând ca atare până la moartea lor. După mușcătură, animalul bolnav de rabie mai poate supraviețui numai 6-8 zile, după care moare imediat. Din nefericire, singura metodă de combatere a rabiei este cea a adoptării unor măsuri prompte și eficiente de profilaxie în cazul infectării cu virus rabic deoarece, pe de o parte combaterea rezervorului infecțios este imposibil de realizat în focarele silvatice, iar pe de altă parte, inexistența pe toate meridianele lumii a unui tratament eficient al bolii impune adoptarea unei atitudini conștiente de supraveghere permanentă a animalelor domestice sau peridomestice la care se poate trasmite rabia silvatică.

Profilaxia antirabică presupune utilizarea serului și/sau vaccinului antirabic. Serul antirabic extrem de concentrat și purificat se administrează imediat după mușcătură sau până la maximum 72 de ore de la aceasta, în doze de 40 UI/km corp, după testarea prealabilă a sensibilității fiziologice. Vaccinul antirabic se utilizează în continuarea seroprofilaxiei sau chiar în absența acesteia, prin administrarea subcutanată, preombilicală, timp de 7 zile a unui volum de 2 ml/zi, urmată de administrarea intradermică, timp de încă 7 zile, a unui  volum de 0,25 ml vaccin antirabic.

Atitudinea de supraveghere a animalelor potențial patogene constă în ținerea sub observație veterinară, timp de 14 zile, a animalului care a produs mușcătura, sau în protejarea antirabică a speciilor domestice prin sero- și vaccinoprofilaxie, timp de 3 luni.

- Pisica  reprezintă, ca și alte animale domestice, o  importantă   sursă de contaminare deoarece, prin zgârieturile, mușcăturile și excrementele sale, ea poate transmite omului numeroase boli infecțioase precum pasteureloza, boala zgârieturii de pisică, toxoplasmoza și chiar rabia.

·        Pasteureloza este o infecție umană produsă, prin mușcăturile animalelor, de către bacilii genului Pasteurella, care cuprinde speciile P. multocida, P. haemolytica și P. ureae. Cercetările bacteriologice ale plăgilor produse prin mușcături de animale (câine și pisică, în special) au  arătat însă că infecțiile cu P. multocida sunt mult mai frecvente decât celelalte, având în vedere că 50-75 %  din   pisici  adăpostesc  acest  agent  patogen  în  cavitatea  lor  bucală. De fapt, P. multocida  este o bacterie adăpostită ca agent comensual în cavitățile bucale ale mai multor tipuri de animale, dar în proporții mai reduse decât cele ale pisicii, a cărei salivă o conține în 50-90 % din cazuri (față de 30 % din cazuri la câini, 40 % la porci, 50% la oi și 60 % la cai). Transmiterea la om se realizează, cel mai frecvent, prin mușcătura animalului purtător în general, și a pisicii, în special, sau prin contactul cu saliva acestora, iar după o perioadă de incubație de 12-24 ore, infecția se manifestă prin inflamația plăgii, celulită, abces și limfangită care, uneori, se agravează, asociindu-se cu bronșite, bronhopneumonii, pleurezii, enterite, apendicite și peritonite,  degenerând în final în bacteriemii sau septicemii. Dat fiind faptul că germenul este sensibil la antibiotice, rezultă că cea mai eficientă metodă de tratament în eventualitatea producerii acestei infecții este aceea a terapiei de 2-3 zile cu antibiotice din grupul penicilinei, aplicată după toaleta corespunzătoare a plăgii.

Boala zgârieturii de pisică (limforeticuloza benignă de inoculare) este o entitate clinică transmisă omului prin inoculare (zgârieturi, înțepături, mușcături) și caracterizată prin apariția unor leziuni cutanate primare la locul inoculării, însoțite de febră și adenită regională. Etiologia acestei boli este încă necunoscută, deși se crede că ea ar fi provocată de un microorganism care face parte din grupul Chlamydia, dar se știe că ea se transmite prin diverse contacte infectante cu pisica. Această boală ubicuitară este, totuși, rar diagnosticată, deși majoritatea cazurilor apar în mici epidemii familiale (copiii și adolescenții fiind cei mai expuși) în special toamna și iarna. În locul inoculării prin zgârieturi sau înțepături de pisică, apare, după cca. 7-14 zile de incubație, o umflătură roșie, pruriginoasă, care după 48 de ore se transformă într-o veziculă, și apoi în pustulă, în 90 % din cazuri.

Curând, aceasta se rupe, lăsând în urmă o mică crustă care se elimină după câteva zile, dar chiar dacă efectul primar este foarte mic sau absent, este posibil ca, după alte câteva zile, să se producă tumefierea ganglionilor limfatici din regiunea lezată, rezultând o adenopatie manifestată, în 20-25 % din cazuri, prin febră (38-390 C), frisoane, cefalee, anorexie, greață, dureri abdominale și vărsături, însoțite de erupții cutanate. Din fericire, asemenea complicații sunt destul de rare, boala având, în general, o evoluție benignă, dar pentru evitarea apariției ei se impune, în mod logic, evitarea contactului cu pisicile infectate.

Toxoplasmoza este, în egală măsură, o boală a omului și animalelor, determinată de protozoarul Toxoplasma gondii, care este un parazit intracelular (la om preferând celulele nervoase, retinocoroidiene sau reticulohistiocitare), din ordinul Coccidia, clasa Sporozoare, care există în trei forme : vegetativă (responsabilă pentru manifestările acute ale infecției) ; chistică (care declanșează infecția persistentă și latentă) și oochistică (caracteristică numai pisicii care constituie gazda obligatorie în care se desfășoară ciclul biologic evolutiv al toxoplasmei). Toxoplasmele, care nu rezistă în mediul extern la temperaturi scăzute, pot fi, practic, ingerate de orice mamifer, dar ciclul lor evolutiv complet este circumscris numai familiei Felidae (pisicii), în al cărei intestin se multiplică repetat, rezultând oociști pe care pisica îi elimină, odată cu materiile sale fecale, în mediul exterior, unde, prin maturarea chistului, puterea de infecțiozitate se poate menține timp de aproape un an în condiții corespunzătoare de umezeală. Ingerând aceste oochisturi mature infectante sau diverse alte țesuturi animale contaminate cu toxoplasme, pisica devine cel mai sigur rezervor infecțios, astfel încât 20-80 % din persoanele care vin în contact direct (prin atingerea excrementelor sale) sau indirect (prin consumul de alimente contaminate cu pământ ce conține chisturi mature) cu pisica, dobândesc toxoplasmoza care, în cele mai multe cazuri, se manifestă prin forme ușoare sau inaparente dar care, uneori, poate provoca limfadenită, manifestată prin oboseală, slăbiciune musculară, anorexie și febră, iar în formele sale mai grave, prin miocardită, pneumonie, hepatită și meningoencefalită toxoplasmozică.

Infecțiozitatea toxoplasmozei este cu atât mai gravă cu cât, dacă ea a fost dobândită de femei în cursul sarcinii, se poate transmite produsului de concepție, transformându-se în toxoplasmoză congenitală, cu consecințe letale asupra acestuia. Din acest motiv, se recomandă ca femeile gravide să evite orice contacte cu pisica, iar, prin educație sanitară corespunzătoare și măsuri igienice riguroase, să reducă riscul dobândirii infecției.

- Bovinele, ovinele și caprinele reprezintă, de asemenea, importante rezervoare infecțioase, transmițând omului afecțiuni precum antraxul (cărbunele), tuberculoza (bovină), bruceloza sau febra Q, la care se mai pot adăuga salmoneloze, hidatioze și teniaze. Pentru controlul acestor afecțiuni este imperioasă depistarea și cunoașterea zoonozelor prin examen veterinar periodic, completat cu diverse examene de laborator, deși, în cazul confirmării infecției, este foarte probabil ca aceasta să afecteze în primul rând însuși personalul sanitar care vine în contact cu agenții săi patogeni, astfel încât, bolile umane provocate de aceste animale domestice au, cel mai adesea, un pronunțat caracter profesional.

Antraxul (cărbunele) este o boală infecțioasă acută determinată de bacteria Bacillus anthracis care afectează în principal ierbivorele, de la care se poate transmite omului sub două forme clinice : cărbune extern sau cutanat, care este forma cea mai uzuală, sau cărbune intern (pulmonar, digestiv, meningian), mai rar. Important este însă faptul că bacilul cărbunos nu este rezistent la căldură (murind în mai puțin de o oră la temperaturi de 550 C) dar la aer, în prezența oxigenului, dezvoltă spori extrem de rezistenți, care rămân în organismul animal sau în produsele acestuia (păr, piele) și în pămînt timp de peste 40 de ani, mai ales dacă sunt feriți de lumină, ceea ce explică persistența contaminării unor pășuni din anumite regiuni geografice (în acest sens, menționând cazul unor pășuni din Africa unde sporii viabili de cărbune au dezvoltat colonii infecțioase și după 70 de ani).

Epizootiile de antrax sunt foarte frecvente, în special în rândul bovinelor, ovinelor, caprinelor și cabalinelor, care fac o boală, de obicei mortală, iar transmiterea la om se poate face prin contact direct cu animalele bolnave sau cu produsele lor (în acest caz infecția realizându-se la nivelul unor mici escoriații ale tegumentului) ; pe cale respiratorie (prin inhalarea aerului contaminat cu spori de bacili cărbunoși ; arătând că, de exemplu, într-o filatură, un muncitor inhalează în medie aproximativ 2.200 de spori de bacili cărbunoși în numai jumătate de oră) ; sau pe cale digestivă (prin consumul unor produse din carne contaminată). Boala cărbunoasă în sine este răspândită pe toate continentele, apărând epidemic în unele țări și endemic în altele, și în special în cele profilate pe creșterea extensivă a animalelor din Asia, Orientul Mijlociu, Africa și America de Sud, unde antraxul omoară nu numai milioane de vite, dar generează și o înaltă rată a morbidității (17/100.000 de locuitori în Kenya sau 25/100.000 în Argentina). În țările cu caracter industrial, antraxul apare la muncitorii care lucrează cu produse animale, dobândind caracter de boală infecțioasă profesională (antraxul industrial), dar în ultimii ani, ea s-a extins și la grădinari, horticultori și agricultori, prin contactul pe care aceștia l-au avut cu făina de oase importată din țările cu epizootie de cărbune.

Din momentul în care sporii de antrax au pătruns în țesuturile cutanate, digestive sau pulmonare ale omului, ei germinează rapid, dând naștere, în numai câteva ore, unor forme vegetative de bacili carbunoși care nu numai că se înconjoară rapid de o capsulă care împiedică în mod mecanic fagocitoza, dar și secretă produse toxice, cu calități patogene variate, în funcție de tulpina din care ei derivă. Cărbunele cutanat reprezintă 95-98 % din totalul cazurilor de antrax uman și se manifestă prin apariția, în locul de inoculare de pe părțile descoperite ale pielii (față, gât, membre), a unei pete eritematoase care se transformă treptat într-o papulă pruriginoasă și apoi, într-o veziculă cu conținut hemoragic, de culoare roșie-brună ce, prin necrozare, dobândește un aspect de escară neagră. În formele sale grave, cărbunele cutanat dezvoltă un edem malign enorm și, nedureros care deformează regiunea afectată, fiind însoțit de stare toxică, frisoane și febră mare care prevestesc septicemia. Formele de cărbune intern sunt mai rare decât cele cutanate, dar mai grave. Astfel, cărbunele pulmonar debutează ca o pneumonie severă care se transformă într-o pleurezie hemoragică (moartea survenind în numai 2-3 zile) ; cărbunele digestiv se dezvoltă cu predilecție la nivel intestinal și se manifestă prin intense dureri abdominale, stare toxică și colaps prin hipotermie; iar meningita cărbunoasă, determinată de localizarea meningeală a cărbunelui, are aproape întodeauna o evoluție letală, ultrarapidă. Profilaxia antraxului la om depinde, în primul rând, de măsurile de ordin veterinar cu privire la vaccinarea în masă a turmelor de vite, dar, în cazul inevitabil al producerii acestei boli, se recomandă izolarea strictă a persoanei contaminate, precum și efectuarea anchetei epidemiologice pentru observarea și dezinfectarea contacților.

Bruceloza este o boală infecțioasă umană și animală determinată de bacterii din genul Brucella, care cuprinde speciile B.melitens (la capre și oi), B.abortus (la bovine) și B.suis (la porcine). Dintre acestea, B.melitens reprezintă forma cea mai invazivă și patogenă pentru om, producând bruceloza cea mai gravă ; celelalte două tipuri producând doar infecții mai puțin severe. Brucelele infectante sunt foarte rezistente în mediul extern (unde pot supraviețui între 10 săptămâni și 10 luni), preferând totuși mediul uscat, motiv pentru care infecțiile provocate de ele (brucelozele) au o frecvență mult mai mare în jurul Mediteranei (în sudul Europei și nordul Africii înregistrând rate ale morbidității de 4.000-10.000 de cazuri anual în țări ca Spania, Grecia și Maroc, unde Bruceloza melitens are chiar caracter endemic), în comparație cu celelalte regiuni geografice (America de Nord și de Sud, Asia) unde apariția ei este, totuși, mai rară. Statisticele OMS arată că bruceloza afectează în principal personalul predominant masculin, din fermele de animale și abatoare, pentru acesta fiind considerată drept boală profesională, dar cazuri sporadice se înregistrează și în rândul populației, la persoanele care consumă lapte crud sau nepasteurizat care poate fi contaminat cu brucele.

De la animalele bolnave, brucelele se transmit la om, în peste 60% din cazuri, prin contact direct cu produsele și secrețiile acestora (inocularea producându-se la nivelul oricăror escoriații ale tegumentului), dar ele se mai pot transmite și pe cale digestivă, prin ingestia de lapte crud sau brânză preparată din lapte nepasteurizat, iar în laboratoarele de preparare a produselor lactate, contaminarea devine posibilă chiar și pe cale aeriană. După pătrunderea brucelelor în organismul uman, ele trec în sânge, unde sunt încorporate de leucocitele neutrofile care le transportă spre splină, ficat, ganglioni limfatici și măduva osoasă, care asigură condițiile optime proliferării lor. După acest stadiu de diseminare hematogenă și de multiplicare a brucelelor în organele profunde, apare reacția tisulară de tip granulomatos, exprimată prin apariția unor focare inflamatorii care degenerează în zone de supurație sau cazeificare (în cazul Br.melitens). Din cauza parazitismului lor intracelular, brucelele pot produce și reacții tisulare toxice prin secreția și diseminarea propriilor endotoxine, care provoacă septicemii sau stări de șoc. În orice caz, bruceloza are o simptomatologie extrem de eterogenă și de aceea a fost denumită ”boala cu 100 de fețe”, dar ea este, cel mai adesea, însoțită de febră ondulantă sau intermitentă, transpirații abundente și rău-mirositoare nocturne, astenii, cefalee, anorexie, grețuri, constipație, tuse iritativă, la care se adaugă simptome neuropsihice de tipul depresiei, apatiei, anxietății, insomniei, iritabilității și fobiei, iar în formele sale mai acute, halucinații și delir. Diagnosticul brucelozei acute și subacute, care durează între 3 săptămâni și 3 luni, este relativ ușor, dar al celei cronice, care durează zeci de ani (10-42 de ani) este extrem de dificil, deoarece nu se poate aprecia poziția intracelulară a brucelelor în sistemul reticuloendotelial, motiv pentru care, tratamentul său este relativ, vindecarea obținându-se în maxim 75 % din cazuri, după o lungă perioadă debilizantă și depresivă. Cele mai indicate măsuri de protecție împotriva brucelozei rămân cele referitoare la consumarea laptelui bine fiert și pasteurizat de către populația majoritară și folosirea materialelor adecvate de protecție de către personalul zootehnic sau veterinar.

Febra Q, identificată în 1937, în Australia, este o boală infecțioasă determinată de rickettsia Coxiella burnetii care, fiind foarte rezistentă în mediul extern unde persistă în praf sau excrementele animalelor și căpușelor timp de luni și ani de zile, este ingerată de diverse animale (rozătoare sălbatice, bovine, ovine, caprine, cabaline etc.) și, prin localizare în glandele lor mamare sau intestinale, se elimină prin lapte sau fecale, de unde este preluată apoi de om pe cale aeriană (prin praful contaminat inhalat în special de îngrijitorii grajdurilor și muncitorii tăbăcăriilor sau filaturilor), pe cale digestivă (prin consumul de lapte crud, nepasteurizat) sau prin contactul său direct cu animale infectate sau produsele lor contaminate. În Australia, febra Q este endemică la canguri, de la care se transmite la ovine prin intermediul căpușei Amblyomma trigutatum care participă la dezvoltarea unui ciclu separat al rickettsiei în natură, infectându-se prin focalitate naturală. În celelalte țări de pe glob, această boală apare strict sporadic sau epidemic, ca în cazul celui de-al doilea război mondial când ea a contaminat populația Italiei, Greciei, Bulgariei și Iugoslaviei, fiind cunoscută sub denumirea de ”gripă balcanică”. În mod surprinzător, în țările peninsulei Scandinave și Danemarca nu s-a înregistrat nici un astfel de caz ceea ce înseamnă că, oricât ar fi de rezistent în mediul extern, agentul infecțios Coxiella burnetii are totuși anumite limite termice de supraviețuire. În schimb, febra Q are un pronunțat caracter profesional, ea apărând predominant la veterinari, zootehnicieni, agricultori, măcelari sau fermieri, la care se dezvoltă sub forma unei pneumonii atipice, cu expresie clinică discretă sau absentă, însă radiologic evidentă în peste 80 % din cazuri, însoțită de febră (39-410 C) cu caracter neregulat, transpirații prelungite (8 zile – 3 săptămâni) și dureri musculare puternice. Din fericire, evoluția febrei Q este pozitivă în majoritatea cazurilor, rata mortalității nedepășind 1 %, dar pentru evitarea ei se impune adoptarea unor măsuri riguroase de igienă a personalului expus, precum și de folosire integrală a laptelui fiert și pasteurizat.

- Cabalinele constituie principala sursă de contaminare cu morva, o boală infecțioasă extrem de contagioasă, care apare endemic la cai, catâri și asini, de la care poate fi transmisă doar sporadic omului sub forma unei boli acute, cu evoluție gravă, de obicei letală.

Morva este determinată de bacilul Pseudomonas mallei din familia Brucellaceae, genul Actinobacillus, care se dezvoltă sub forma unor colonii galbene ca mierea, apoi brun-roșcate care exală un miros aromat caracteristic, ușor de sesizat. La animale, morva apare sub forma unor epizootii extinse în Asia Centrală și Orientul Mijlociu (unde peste 20 % din numărul total al cailor sunt infectați) și sporadic în Africa de Nord și America de Sud. În aceste regiuni, caii formează principalul rezervor de infecție, la care se adaugă asinii, catârii și cămilele care joacă un rol deosebit în epidemiologia morvei, materialul său infecțios fiind format din secrețiile respiratorii și puroiul leziunilor cutanate ale acestor animale. Transmiterea infecției la om se realizează, în majoritatea cazurilor, prin contact direct, cei mai expuși fiind medicii veterinari și îngrijitorii de animale, motiv pentru care morva este considerată o boală profesională ; dar ocazional, ea se poate transmite și pe cale indirectă, prin intermediul unor obiecte contaminate aparținătoare unei persoane bolnave, sau pe cale digestivă. În toate situațiile, bacilul morvos pătrunde prin tegumentul sau mucoasele victimei (în special mucoasa nazală) și se propagă prin vasele limfatice, determinând formarea unor adevărate cordoane de adenite regionale pentru ca, apoi, să se disemineze pe cale sanguină în întregul organism, localizându-se în diferite țesuturi și organe, dar cu predilecție în plămâni (morva respiratorie) sau țesutul cutanat (morva cutanată). În cazul morvei respiratorii, boala debutează cu febră, frisoane, cefalee, greață și artralgii, degenerând într-o formă gravă de septicemie, însoțită de abcese musculare și erupții cutanate care se extind spre căile bronhopneumonice, provocând dispneea și moartea în mai puțin de 8-10 zile de la contaminare. În cazul morvei cutanate, evoluția este la fel de letală, dar mai prelungită (1-2 ani), manifestându-se prin apariția unor abcese torpide purulente care debilizează treptat întregul organism. În ambele cazuri, chimioprofilaxia (administrarea de antibiotice active) este o metodă eficientă de prevenire a morvei în regiunile endemice, dar aceasta nu ar avea eficiența scontată dacă nu ar fi dublată de severe măsuri de control veterinar pentru depistarea și izolarea cazurilor de morvă animală.

- Porcinele pot transmite omului numeroase și grave boli parazitare ca salmoneloze, leptospiroze, bruceloze și teniaze, dar cea mai frecventă este infecția cu Trichinella spiralis, agentul patogen al trichinelozei.

Trichineloza este o boală infecțioasă acută determinată de infestarea omului, pe cale digestivă, cu un mic vierme nematod, ale cărui larve sunt introduse odată cu carnea infestată în intestin, de unde migrează apoi în masele musculare, provocând dureri difuze, stare febrilă și manifestări alergice. Trichinella spiralis, a cărui larvă provoacă trichineloza la om, este un vierme nematod care-și consumă ciclul biologic în întregime în organismul aceluiași animal, care adăpostește atât forma adultă, cât și larva închistată. Porcinele constituie principalul său rezervor de infecție, dar el se mai poate localiza și la mistreți, urși, lupi, vulpi sau șobolani și rozătoare de câmp. La om, trichinela se transmite numai prin consumul de carne de porc sau de vânat insuficient fiartă sau friptă, astfel încât larvele vii conținute de aceasta, ajung în tubul său digestiv unde, prin digerarea chistului de către sucurile gastrice, acestea devin libere și, în 5-7 zile se transformă în viermi adulți. După fertilizare, viermii masculi sunt eliminați din intestin, în timp ce femelele vivipare se fixează pe mucoasa intestinală, unde depun circa 1500 de larve / femelă, în decurs de numai câteva săptămâni. Larvele astfel rezultate trec apoi în spațiile limfatice, ajungând în sânge, care le transportă spre diferite țesuturi și îndeosebi spre musculatura scheletului pentru care ele manifestă un tropism deosebit. Odată fixate în masele musculare, larvele se dezvoltă rapid și, după aproximativ 50 de zile, încep să se înconjoare de un perete chistic care le protejează, menținându-le vii ani de zile. Manifestările clinice ale trichinelozei sunt destul de eterogene, în funcție de doza de larve ingerate și de rezistența și reactivitatea alergică a organismului invadat. Totuși, când infestarea este masivă, după o perioadă de incubație de 9-14  sau 16-18 zile, boala evoluează în trei stadii distincte.

Astfel, în stadiul intestinal inițial, bolnavii acuză dureri abdominale, anorexie, greață și diaree; în stadiul invaziei musculare, aceștia resimt acute dureri musculare, care mențin o stare de tensiune și determină dificultăți locomotorii și respiratorii, însoțite de erupții urticariene, febră și, uneori, tulburări neuropsihice timp de 20-30 de zile, după care, în stadiul de convalescență a bolii, care coincide cu faza de închistare a larvelor, se observă retrocedarea treptată a tuturor manifestărilor clinice, vindecarea obținându-se în toate infecțiile ușoare și medii, cu excepția celor severe în care, din cauza apariției complicațiilor neuropsihice (paralizii de nervi cranieni, leziuni cerebrale etc.), șansele de vindecare sunt de numai 90-95%. Având caracter zoonotic, trichineloza este o boală răspândită pe tot globul (cu excepția Australiei) fiind mai frecventă în zonele temperate și reci din emisfera nordică ceea ce ne-ar putea face să credem fie că agentul său infecțios este influențat de existența unor temperaturi moderate sau coborâte ale aerului, care-i asigură condiții optime de dezvoltare și multiplicare, fie că frecvența acestuia este mai redusă în zonele tropicale calde unde, din cauza unor determinări cultural-religioase, consumul cărnii de porc este foarte rar sau chiar absent, iar șansele de îmbolnăvire sunt minime. Cu toate acestea, trichineloza rămâne o amenințare reală peste tot, impunând un control riguros al cărnii și produselor din carne în orice abator (examen trichinoscopic obligatoriu), în vederea protecției populației consumatoare.

- Rozătoarele domestice și sălbatice reprezintă o amenințătoare sursă de contaminare umană cu tot felul de agenți patogeni ; în acest sens istoria omenirii cunoscând frecvente epidemii de ciumă care au decimat pur și simplu populația unor continente întregi.

Pesta (ciuma) este o boală infecțioasă acută, determinată de Yersinia (Pasteurella) pestis, transmisă la om de rozătoarele sălbatice sau domestice, sub două forme clinice principale: forma bubonică (cu adenopatii regionale) și forma pulmonară primară; ambele degenerând în septicemii severe, motiv pentru care și-au atras îngrijorătorul nume de ”moarte neagră”. Una dintre cele mai grave epidemii de pestă s-a produs în secolul al XIV-lea, când boala a fost adusă de tătarii din centrul Asiei, pe țărmul Mării Negre, de unde s-a răspândit apoi în toată Europa, omorând 25.000.000 de oameni. În prezent, pesta este în continuă scădere dar, din nefericire, așa cum susțin rapoartele OMS, ”declinul său nu este echivalent cu dispariția sa, acesta marcând numai sfârșitul pandemiei moderne, care se implantează încă solid în numeroase puncte din lume, de unde, printr-o eroare umană, așteaptă să pornească spre multiple baze”. Asemenea mici focare de pestă persistă în Asia (și în special în India, Nepal, Myanmar, Vietnam și Malayezia), America de Nord și de Sud (SUA, Peru, Bolivia, Brazilia) și Africa (Madagascar și Mozambic) unde are caracter enzootic în special la rozătoarele de câmp din genul Citellus și Spermophylus (Fig.9). Pesta continuă să fie periculoasă, chiar dacă în alte regiuni geografice apare doar sporadic, din cauza existenței focarelor de pestă silvatică care cuprinde peste 200 de specii de rozătoare (șoareci de câmp, popândăi, iepuri, veverițe, coioți etc.), ale căror ectoparaziți (purici sau alte insecte) pot trece la rozătoarele rurale sau urbane (Rattus rattus și Rattus norvegicus), transmițându-se în final omului.

Agentul patogen al pestei, bacilul Yersinia pestis, izolat de Yersin în India și de Kitasato în Hong-Kong, în 1894, este o bacterie aerobă care conține o endotoxină extrem de puternică, responsabilă de toxicitatea bolii și morții celor infectați. Deși este sensibil la lumină el reușește totuși să reziste luni și ani de zile în excretele puricilor și șobolanilor depuse în locurile adăpostite, de unde este preluat apoi de acestea și transmis omului prin intermediul puricelui șobolanului (Xenopsylla cheopis), care constituie vectorul lui obligatoriu și, mai rar, prin alte specii de purici (X.braziliensis). Pesta se mai poate transmite însă și prin contact direct cu animalele bolnave ori cu produsele lor infecțioase sau pe cale aeriană, de la bolnavii cu pneumonie pestoasă, care este extrem de contagioasă, deoarece sputa lor conține un număr imens de bacili pestoși.

Receptivitatea umană la pestă este generală și, după o incubație de 2-6 zile în pesta bubonică și de 1-4 zile în pneumonia pestoasă, ea debutează brusc cu febră mare, frisoane, cefalee, stare de toxemie severă, delir și prostație.

În funcție de localizarea sa tisulară, pesta prezintă trei forme clinice principale : bubonică, pneumonică și septicemică. Pesta bubonică este forma cea mai frecventă, dar de o gravitate mai scăzută, caracterizată prin apariția adenopatiilor limfatice (”buboanelor”) în locurile de inoculare, de unde se măresc și se extind treptat, devenind edematoase și foarte dureroase, însoțite de infecție generală asociată cu febră neregulată, deshidratare accentuată, tahicardie și tulburări digestive sau nervoase care produc moartea în maximum 5 zile în peste 10-30% din cazuri. Pesta pulmonară poate fi primară, ca o consecință a infecției aerogene ce a cuprins plămânii, sau secundară, în cursul septicemiei pestoase care complică pesta bubonică. Pneumonia pestoasă, care apare cu predilecție în țările cu climat mai rece, are o evoluție extrem de bruscă și gravă, manifestându-se prin toxemie intensă, dispnee, cianoză, tuse cu expectorație hemoragică (în care se elimină abundent Y.pestis), însoțite de edem pulmonar acut care produce decesul în 2-3 zile de la contaminare la 70-100% din cazuri. Pesta septicemică derivă întodeauna din pesta pneumonică și poate însoți, uneori, formele severe de pestă bubonică, manifestându-se prin febră, frisoane marcate și hipertermie care generează leziuni cerebrale, instalând coma și moartea înainte de a se mai dezvolta localizări ganglionare (bubonice) sau pulmonare. Tratamentul antimicrobian precoce reduce sensibil șansele mortalității la 1-5% din cazuri, dar orice întârziere (15-24 de ore) de la debutul bolii, le poate mări considerabil, astfel încât, pentru prevenirea permanentă a colectivităților umane se recomandă imunizarea activă cu vaccin antipestos, care trebuie corectat la fiecare 6 luni. Din acest motiv, se consideră că este mai simplu ca măsurile de protecție să fie orientate împotriva surselor de infecție, prin distrugerea șobolanilor cu raticide și dezinfectarea tuturor spațiilor individuale și comune.

Pe lângă această periculoasă boală pestoasă, rozătoarele mai pot transmite omului, prin mușcătura provocată de ele, și așa-numita ”febră a mușcăturii de șobolan” care cuprinde, practic, două boli etiologic distincte: febra mușcăturii de șobolan de etiologie spirilară (boala Sodoku) din Asia și Europa și febra mușcăturii de șobolan de etiologie streptobacilară din America.

Febra mușcăturii de șobolan de etiologie spirilară (boala Sodoku) este determinată de agentul infecțios Spirillum minus, care este o spirochetă scurtă și groasă, cu flagel la extremități, ce colonizează sângele șobolanilor negri și șoarecilor de casă și de câmp, declanșând infecții inaparente care, nefiind vizibile din punct de vedere clinic, pot determina invadarea cavității lor bucale (salivei) de unde, prin inoculare cutanată (mușcătură), se transmite omului, care dezvoltă reacții locale (edem, congestie, ulcerații) sau regionale (adenită), însoțite de frisoane, febră, cefalee (chiar delir în formele mai grave) asociate cu dureri musculare intense și artralgii, care pot determina o rată a mortalitații de 1-10 %.

Febra mușcăturii de șobolan de etiologie streptobacilară este caracteristică Americii de Nord și de Sud și este determinată de bacteria polimorfă Streptobacillus moniliformis care trăiește în flora nasofaringiană a șobolanilor care transmit infecția la om prin inoculare directă în timpul mușcăturii. Spre deosebire de varianta euro-asiatică spirilară, febra streptobacilară a șobolanilor americani dezvoltă leziuni locale mai puțin evidente, în schimb, artralgiile determinate de ea sunt mai precoce și intense, boala evoluând, de obicei, cu un singur acces febril, care degenerează în septicemie cu endocardită sau pericardită în 5-10% din cazuri.

În plus, șobolanii, care par să fie cea mai periculoasă sursă de infestare animală și umană, mai pot transmite și melioidoza, care este o boală infecțioasă asemănătoare morvei, dar determinată de bacilul gramnegativ Pseudomonas pseudomallei (Whitmore).

Melioidoza este răspândită mai ales în țările din SE Asiei (Indonezia și Filipine), Australia și Madagascar ; principalul său rezervor infecțios fiind alcătuit de specii autohtone de rozătoare care transmit infecția la om pe cale directă, prin inocularea tegumentară, sau digestivă, prin ingerarea de alimente contaminate. Boala evoluează ca o septicemie gravă, cu noduli granulomatoși în tot corpul, motiv pentru care se impun cu prioritate măsuri de lichidare a șobolanilor prin susținute campanii de raticizare.
© University of Bucharest 2003. All rights reserved.
No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page.
Comments to: Nicoleta IONAC
Last update: May 2003
Text editor&Web design: RALUCA OVAC