2.4.7. Lambliaza (Giardioza)

 

Lambliaza este o boală parazitară intestinală determinată de protozoarul flagelat Giardia intestinalis (Giardia lamblia), manifestată prin anorexie, crampe abdominale, diaree, meteorism, malabsorbție și scădere în greutate. Agentul său patogen există în două forme vegetative: trofozoidul (forma activă) care parazitează duodenul și intestinul subțire; și chistul care apare numai în fecale, și care reprezintă forma invazivă a parazitului, astfel încât de la oamenii bolnavi și purtătorii asimptomatici, care elimină peste 300.000.000 de chisturi pe mm3 de materii fecale, acestea se transmit la oamenii sănătoși, contaminându-i, cu predilecție prin ingestia de apă și alimente necorespunzător epurate sau spălate. După ce ajung în intestinul uman, chisturile de Giardia se divid în trofozoiți care se maturizează în duoden și jejun (porțiunea superioară a intestinului) și apoi se multiplică excesiv (circa 1.000.000/cm2) determinând puternica iritație a mucoasei intestinale și deci tulburarea procesului digestiv prin diverse deficiențe enzimatice.

Infestarea cu Giardia intestinalis nu este însă urmată întotdeauna de manifestări clinice (în 20-45% din cazuri purtătorii rămânând asimptomatici), dar când infecția este puternică, boala debutează brusc, cu diaree explozivă, crampe abdominale, greață, anorexie și simptome generale de slăbiciune, sau stare de subfebrilitate, asociate uneori cu urticarie. În cazul prelungirii sale peste limita maximă de 4 luni, giardiaza conduce la malabsorbție, debilizare și scădere în greutate care favorizează hepatita sau pancreatita cronică. Pentru evitarea acestor neajunsuri, trebuie evitat consumul de apă sau alimente contaminate, dar mai ales, trebuie respectate normele esențiale de igienă individuală și colectivă.

2.4.8. Trahomul

Termenul de ”trahom” provine din limba greacă (= neregulat, zgrunțuros) și denumește o cherato-conjunctivită granuloasă, transmisibilă, care duce la formarea foliculilor conjunctivali. Cunoscută încă din antichitate, boala este considerată ca fiind o maladie a subdezvoltării ce afectează peste 500 milioane persoane din nordul Africii, Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est și America Latină unde, din cauza condițiilor improprii de igienă și sanitație, infecția trahomatică constituie cea mai frecventă cauză a cecității.

Trahomul este produs de Chlamydia trachomatis care se transmite la oameni pe cale directă, prin atingerea secrețiilor conjunctivale sau nazale ale persoanelor infectate, sau pe cale indirectă, prin intermediul muștelor sorbens. După o incubație de 5-12 zile, boala evoluează în 4 stadii distincte. Astfel, în primul stadiu (de debut) apare o inflamație conjunctivală a palpebrelor superioare care, în timp, determină formarea unor foliculi unilaterali. În stadiul al doilea (florid), foliculii trahomatoși se înmulțesc și se maturizează, devenind voluminoși și opalescenți pe măsură ce invadează progresiv și corneea. În stadiul al treilea (precicatricial), foliculii se asociază în grupuri compacte cu diferite grade de evoluție, care în stadiul final (cicatricial) unesc conjunctiva palpebrală cu cea bulbară, ducând la deteriorarea vederii prin apariția ulcerului corneean trahomatos (favorizat de ruperea foliculilor), xerozei (uscarea țesutului conjunctival și corneean) și cecității, în cazul tratării incomplete sau recidivelor datorate persistenței germenilor patogeni.

2.5. Factori nutriționali

Faptul că alimentația joacă un rol fundamental în asigurarea și menținerea integrității biologice și fiziologice a organismului uman este unanim cunoscut, deși rolul aportului său cantitativ și calitativ continuă să fie neglijat din moment ce dereglările provocate de aceasta devin din ce în ce mai numeroase și mai grave, afectând un mare număr de oameni de pe tot cuprinsul Globului. Aceasta înseamnă fie că obiceiurile alimentare ale anumitor indivizi sau grupuri populaționale sunt discordante cu necesitățile lor fiziologice, fie că accesul la resursele sanogene de hrană este limitat sau inexistent, ceea ce face ca, în absența unei diete corespunzătoare din punct de vedere proteino-caloric, metabolismul acestora să suporte ample modificări structurale, exprimate prin variate forme de hipovitaminoze (A, B1, B2, C, D, PP) sau prin profunde carențe minerale circumscrise sindromului de malnutriție proteino-calorică (MPC) (Fig.14). 

Efectul patogen al acestor tipuri de carențe nutriționale este însă cu atât mai profund cu cât ele nu numai că afectează aproape 12% din populația Globului (în acest sens recente studii FAO arătând că, de fapt, celor aproximativ 800 de milioane de persoane fără acces la resursele energetice și proteice de bază trebuie să li se adauge circa 2,2 miliarde persoane cu diferite forme de carențe în micronutrienți de genul vitaminei A, fierului, iodului etc.) ci constituie și suportul critic care favorizează dezvoltarea unui mare număr de maladii și afecțiuni cronice asociate sau permit apariția unor variate tipuri de boli infecțioase și parazitare, motiv pentru care forurile medicale internaționale consideră că succesul procesului de dezvoltare durabilă a societății omenești depinde, de fapt, de însăși starea sa nutrițională, exprimată prin ”consumul regulat al unei cantități suficiente de resurse de hrană echilibrate din punct de vedere al compoziției și structurii lor proteico-calorice”. Pornind de la această premisă esențială și ținând cont de multiplele determinări environmentale, economice sau culturale din diverse regiuni geografice, observăm că pe suprafața Globului se pot individualiza trei tipuri de areale nutriționale: regiuni în care dieta curentă nu are nici o valoare energetică, astfel încât ea nici nu asigură protecția nutrițională a masei populaționale ; regiuni cu regim caloric (energetic) adecvat, dar cu deficiențe minerale sau vitaminice esențiale și în fine, regiuni cu diete cantitative și calitative corespunzătoare (Fig.15).

2.5.1. Hipovitaminozele

Hipovitaminozele reprezintă carențe vitaminice și îmbracă diverse forme în funcție de tipul vitaminei insuficient sintetizată de organismul uman.

2.5.1.1. Hipovitaminoza A. este determinată de insuficienta absorbție, la nivelul intestinului subțire, a vitaminei A (retinol) care provine din provitamina carotenoidă ce, prin intermediul carotinazei, se scindează în două molecule de vitamina A, dar numai în prezența lipidelor rezultate prin absorbția grăsimilor animale ingerate. De aceea, pentru organismul uman, principala sursă de vitamină A o reprezintă nu numai fructele și legumele bogate în caroten, cum ar fi morcovii, dovlecii, spanacul, ardeii etc., ci și alimentele de natură animală precum laptele, ouăle, ficatul, untul, peștele sau untura de pește. Pentru adulți, necesarul zilnic minim de vitamină A este de 5000 U.I. pentru bărbați și 4000 U.I. pentru femei (adică 1,5-1,2 mg vitamină / kg de greutate corporală), iar pentru copii, de 60 U.I / kilocorp, dar cum această vitamină poate fi stocată în corpul uman, rezultă că aceste doze zilnice sunt doar orientative, considerându-se totuși că nivelul funcțional normal corespunde unei vitaminemii A de 100 U.I. / ml de ser; valori de peste 50.000 U.I zilnice devenind toxice.

Vitamina A are două proprietăți esențiale: participă la formarea rodopsinei (purpurei retiniene), mărind acuitatea vizuală pe timp de noapte și îmbunătățind vederea dar și crește rezistența epiteliilor țesuturilor și organelor interne, mărind rezistența organismului la infecții. De asemenea, ea influențează procesul de creștere și consolidare a oaselor, menține sănătatea pielii, părului, dinților și gingiilor și, nu în ultimul rând, asigură funcționarea normală a sistemului imunitar. Din acestea rezultă așadar că manifestările datorate lipsei vitaminei A se exprimă fie prin tulburări de vedere, fie prin modificări patologice ale epiteliilor cutanate și mucoase care decurg din keratinizarea celulelor.

Tulburările de vedere se manifestă prin hemeralopie și xeroftalmie. Hemeralopia este o percepție subiectivă exprimată printr-o cecitate crepusculară sau nocturnă la indivizii cu vedere absolut normală în timpul zilei. Ea este caracteristică soldaților constrânși să facă marșuri nocturne și să tragă cu arma pe întuneric și reprezintă cauza  accidentelor de circulație din cursul nopții. Hemeralopia produsă de avitaminoză survine mai frecvent în timpul primăverii, îngustarea câmpului vizual fiind singurul indiciu al bolii. Spre deosebire de aceasta, xeroftalmia cuprinde un ansamblu de modificări oculare care însoțesc hemeralopia, dar se exprimă prin fotofobie, leziuni ale conjunctivei bulbare, opacizarea corneei și, în final, perforarea acesteia, fără ca aceste simptome să fie însoțite de dureri.

Tulburările cutanate care survin în hipovitaminozele A se manifestă prin apariția unor papule hiperkeratoase în jurul foliculilor piloși și pe suprafața de extensie a extremităților, la umeri și în partea inferioară a abdomenului sau toracelui. Aceste papule cu un diametru de peste 5 mm au, în partea lor centrală, o crustă epitelială care, dacă este îndepărtată, lasă un crater ce arată că glandele sebacee ale pielii s-au atrofiat sensibil. Dacă deficitul vitaminei A este mare, atunci asemenea tulburări cutanate sunt însoțite și de tulburări distrofice ale mucoaselor respiratorii, trădate de apariția vocii răgușite sau bronșitei; și tulburări urinare, exprimate prin formarea calculilor renali. În plus, hipovitaminoza A predispunde și la variate infecții ca urmare a diminuării vitalității țesuturilor, afectând clinic circa 2,8 milioane de copii cu vârste mai mici de 5 ani și infraclinic alte 258 milioane de copii din 76 de țări, motiv pentru care ”Declarația Mondială cu privire la Starea de Nutriție a Omenirii”, făcută la Roma în 1996, consideră vitamina A drept micronutrient esențial în regimul alimentar al oricărui individ.

De altfel, studiile clinice arată că, în regiunile în care deficiența vitaminei A afectează în mod cronic sănătatea publică, rata mortalității infantile a crescut cu 20-30% în numai câțiva ani, estimându-se că, la nivel global, aproape 5-10 milioane de copii preșcolari suferă deja de xeroftalmie, iar alte 350.000-500.000 și-au pierdut definitiv vederea din acest motiv. În plus, carențele subclinice de vitamină A contribuie în mod semnificativ la creșterea ratei morbidității datorată bolilor ”copilăriei”; în acest sens apreciindu-se că pe Glob mor anual circa 1,0-2,5 milioane copii din cauza complicațiilor care apar în urma infecțiilor debilizante de pojar. În aceste cazuri, cea mai frecventă cauză a hipovitaminozei A infantile este dată de combinarea sinergică, în timpul perioadei critice de creștere, a unui regim nutrițional necorespunzător și a repetatelor infecții digestive (de tip diareic) sau aeriene (de tipul pojarului) care, în grupurile socioeconomice inferioare, dependente de produsele agricole autogene, determină adevărate ”epidemii” în afara sezonului agricol, când lipsesc citricele și legumele verzi. Această determinare environmentală apare cu atât mai clară cu cât, prin compararea ratelor morbidității de gen între copiii care se hrănesc natural și cei care depind încă de alimentația (respectiv laptele) maternă, se observă o creștere sensibilă a numărului de cazuri de xeroftalmie în rândul celor dintâi, ceea ce conduce, mai departe, la concluzia că hipovitaminoza A dobândește valențe cu adevărat ”endemice” în regiunile sărace din Africa Subsahariană, India și Asia de SE, deși ultimele date medicale arată că deficiențe A subclinice apar și în America Latină sau Europa Nordică, în ciuda largii accesibilități a populației la produsele comerciale ale suplimentelor alimentare de gen.

2.5.1.2. Hipovitaminoza B1 se datorează absenței vitaminei hidrosolubile B1 (tiamina) din organismul uman. Asemeni tuturor vitaminelor din complexul B, ea nu este stocată în corp, ci se elimină prin procesele normale de excreție, motiv pentru care ea trebuie înlocuită zilnic prin doze de aproximativ 1,5-2 mg / 24 ore la adulți și 0,5 mg / 24 ore la copii. În timpul stărilor febrile, toxice, hipertiroidiene, diareice sau de sarcină, necesarul de vitamină B1 crește substanțial, impunând creșterea dozei minime zilnice.

Vitamina B1 este un factor deosebit de activ în metabolismul carbohidraților, ajutând digestia, dar asigură și funcționarea, în limite normale, a sistemului nervos, mușchilor sau inimii, și stimulează creșterea. Manifestările sale carențiale, mai frecvente în Extremul Orient unde acest tip de avitaminoză a devenit specifică în rândul consumatorilor de orez decorticat, fiind cunoscută sub numele de boala beri-beri, se dezvoltă progresiv; maladia debutând cu stări depresive, anxietate, uneori iritabilitate sau agresivitate, și continuând cu parestezii ale extremităților care, treptat, se transformă în diverse forme de paralizie spastică sau flască, asociate cu tulburări cardiovasculare. Pe lângă aceste simptome care compun forma umedă a bolii, avitaminoza B1 se manifestă și printr-o formă clinică uscată, a cărei principală trăsătură morbidă o constituie polinevrita cu atrofie secundară a maselor musculare sau tulburări ale sistemului nervos central, ceea ce a făcut ca tiamina să-și atragă numele de ”vitamina stării morale”.

În țările situate în afara ariei consumului masiv și unic de orez din Asia, Africa și Indonezia, carența vitaminei B1 poate juca doar un rol clinic secundar, ca urmare a complicațiilor care rezultă din evoluția unor tulburări digestive. Tratamentul profilactic se face printr-un regim alimentar echilibrat, bogat în drojdie de bere, orez nedecorticat, grâu integral, făină de ovăz, alune, ficat, creier, inimă, legume, lapte etc., astfel încât dozele zilnice să nu depășească totuși pragul vitaminic maxim admis de 500 mg.

2.5.1.3. Hipovitaminoza B2, cunoscută și sub numele de ariboflavinoză, nu constituie o entitate clinică autonomă deoarece simptomele sale se întrepătrund cu cele datorate carențelor întregului complex vitaminic B, dar prin manifestările sale cutanate și mucoase, ea dobândește totuși trăsături specifice.

Vitamina B2 (riboflavina) care o provoacă este o vitamină solubilă în apă și ușor asimilabilă, ce se elimină la fel de ușor (deoarece nu este stocată în corp) prin excrețiile cotidiene, ceea ce impune ca ea să fie furnizată zilnic în doze de 1,2-1,7 mg. În situații de stress dozele zilnice pot crește până la 1,8 mg, compensând astfel intensele pierderi proteice care se asociază cu cele ale riboflavinei. Vitamina B2 contribuie la metabolizarea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor, stimulează creșterea și funcția de reproducere ; îmbunătățește starea de sănătate a pielii, părului și unghiilor, ajutând la eliminarea senzației de uscăciune a gurii, limbii și buzelor ; mărește acuitatea vizuală și înlătură oboseala ochilor și, nu în ultimul rând, atenuează stările nervoase și senzațiile de stress.

Carența acestei vitamine determină, în schimb, ample leziuni cutanate și mucoase ale urechii, șanțului nazo-labial, pleoapelor, sau regiunii perianale și perivulvare, precum și a mucoasei gastro-intestinale. De asemenea, ea favorizează simptomele de disfagie și anemie, accentuând totodată tulburările nervoase manifestate prin apatie, stare de emotivitate crescută, amețeli, tremurături. Printre sursele naturale cu cel mai mare conținut de vitamina B2 se numără laptele, ficatul, rinichiul, ouăle, carnea, dar și drojdia de bere, brânza, nucile, caisele, castanele, fasolea și mazărea verde, spanacul, salata verde și roșiile, care au contribuții notabile în tratamentul sau profilactic.

2.5.1.4. Hipovitaminoza C cunoscută și sub denumirea populară de scorbut a constituit un adevărat flagel al omenirii în secolele trecute, astăzi fiind totuși rar întâlnită în forma sa carențială clasică manifestată prin leziuni cutaneomucoase, hemoragii, edeme și anemii, ci mai degrabă sub forma unor tulburări de resorbție digestivă.

Vitamina C (acidul ascorbic), solubilă în apă, îndeplinește un rol primordial in formarea colagenului –factor esențial în creșterea și refacerea celulelor țesuturilor de tot felul, vaselor sanguine, oaselor și dinților, controlând procesele de oxidoreducere și stimulând absorbția fierului. Majoritatea animalelor își sintetizează propria vitamină C, dar maimuțele și oamenii trebuie să și-o procure din alimente ; doza zilnică necesară variind între 25 și 60 mg în funcție de sex, vârstă, stare de sănătate etc., dar în condiții de stress și la fumători aceasta trebuie să depășească 70-95 mg  / zi (știut fiind faptul că, de exemplu, fiecare țigară fumată distruge între 25 și 100 mg de acid ascorbic). Importanța vitaminei C pentru organismul uman este cu atât mai mare cu cât ea contribuie și la menținerea integrității substanței intracelulare și activarea acțiunii unor enzime, având totodată o puternică acțiune antitoxică și antiinfecțioasă. Tulburările datorate hipovitaminozei C apar mai frecvent în cursul iernii și primăverii din cauza alimentației deficitare în substanțe vitaminice și se manifestă prin indispoziție, incapacitatea de a depune eforturi fizice și intelectuale, depresiune, inapetență, tendință spre dispnee, dureri reumatice, paloarea și uscarea tegumentelor și deficiențe secretorii ale intestinului. Pentru prevenirea acestor efecte negative, alimentația naturală trebuie astfel planificată încât ea să conțină cantități cât mai mari de : varză, ridichi, conopidă, roșii, spanac, fasole verde, agrișe, căpșuni, zmeură, lămâi, portocale, pepene, cireșe, piersici, etc.; cunoscându-se faptul că fructele conțin 2-40 mg vitamină C %, legumele 5-50 mg% și cartofii 1-32 mg%, în timp ce laptele conține numai 0,5-3 mg%. Cu toate acestea, dozele prea mari de vitamină C pot determina formarea calculilor de acid uric și oxalic, însă consumul unei cantități mari de lichide anulează acest pericol.

2.5.1.5. Hipovitaminoza D poate fi cauzată de lipsa sau sinteza deficitară a uneia din cele 10 vitamine D liposolubile, cu structură steroidă.

Vitaminele D (supranumite și ”vitaminele Soarelui”) se formează prin reacția de sinteză fotochimică, sub acțiunea radiațiilor solare ultraviolete, a provitaminelor D în stratul adipos al epidermei de unde sunt absorbite apoi în întregul organism. Cele mai importante vitamine D sunt vitamina D2 (calciferolul) care provine prin iradierea UV a ergosteronului vegetal și vitamina D3 (colecalciferol) de origine animală; ambele fiind de natură exogenă pentru om, spre deosebire de vitaminele D4, D5 și D6 care nu se găsesc libere în natură și rezultă numai prin iradierea provitaminelor respective.

Absorbția vitaminei D de origine exogenă se face în proporție de 30-50% la nivelul intestinului subțire, sub formă esterificată cu acizii grași, dar proporția în care se absoarbe vitamina D depinde de calitatea alimentelor consumate ; cel mai bogat aliment în vitamina D fiind untura de pește, dar și sardinele, heringii, laptele și produsele lactate. Necesarul zilnic al adulților este relativ mic (200-400 UI = 5-10 mg), dar sugarii trebuie să consume între 400 și 800 UI / zi în funcție de sezon, viteza de creștere și gradul de pigmentare a pielii care, la rândul său, depinde de gradul de expunere la Soare.

Vitaminele D contribuie la utilizarea optimă a calciului și fosforului în oase și dinți, iar împreună cu vitaminele A și C acționează preventiv în cazul răcelilor. Carența vitaminelor D duce la apariția rahitismului, la copii și osteomalaciei, la adulți (vezi 2.2.1.3.); tulburări ale metabolismului calciului și fosforului care determină osificarea deficitară a scheletului uman.

2.5.1.6. Pelagra este o boală metabolică datorată carenței vitaminei PP (nicotinamida sau acid nicotinic) care face parte din grupul vitaminelor B; ea fiind cunoscută și sub numele de vitamina B3.

Vitamina PP, amida acidului nicotinic, este solubilă în apă și constituie un element indispensabil în constituția unor coenzime fără de care viața nu ar fi posibilă. Cu ajutorul unui aminoacid numit triptofan, organismul uman își sintetizează propria sa  nicotinamidă, dar în lipsa vitaminelor B1, B2 și B6, acest lucru nu mai este posibil, carența de vitamină PP determinând tulburări metabolice complexe care afectează deopotrivă toate organele interne.

Nicotinamida este o vitamină esențială în sinteza hormonilor sexuali, a cortizonului, tiroxinei și insulinei ; fiind, de asemenea, necesară pentru buna funcționare a creierului și sistemului nervos. În plus, ea atenuează tulburările  gastrointestinale, ajută la prevenirea și ușurarea migrenelor, intensifică circulația sanguină și reduce tensiunea arterială, atenuează simptomele de vertigo și reduce nivelul colesterolului din cauza proprietăților sale energizante. Doza zilnică necesară pentru adulți este de 13-19 mg, aceasta asigurându-se cu multă ușurință datorită faptului că vitamina PP rămâne relativ stabilă în procesul de prelucrare a hranei, păstrându-și calitățile chiar și în alimentele gătite. Cu toate acestea, regimul alimentar adoptat trebuie să combată factorii pelagrogeni prin consumul unei cantități sporite de proteine (1,5-2 g / kilocorp), din care cel puțin 50% să fie de origine animală (carne, ficat, lapte, ouă, pește), la care se adaugă drojdia de bere, germenii de grâu, curmalele, smochinele și prunele, precum și varza, spanacul, roșiile, soia etc.

În prezent, pelagra determinată de absența vitaminei PP, nu mai este considerată ca o simplă anicotinoză, ci mai degrabă drept un mozaic carențial, constatându-se de exemplu că leziunile sale cutanate caracteristice se vindecă mai ușor prin administrarea vitaminei C. În orice caz, pelagra pare să aibă un caracter sezonier din moment ce, în aceeași țară, ea apare întotdeauna în același sezon: aprilie-iunie, în zona climatului temperat și noiembrie-martie, în zona climatului subtropical sau tropical ; din acest motiv crezându-se că eritemul pelagros apare numai în regiunile sau perioadele cu insolație puternică dar ulterior dovedindu-se că, de fapt, acesta se declanșează mai degrabă ca urmare a ritmului extenuant de lucru la muncile agricole și rezistenței scăzute a organismului din aceste perioade, decât intensității radiației solare în sine. Din nefericire, pelagra este o boală cronică care, din punct de vedere clinic, se dezvoltă mai întâi prin tulburări mucoase, și apoi prin cele digestive urmate de tulburări psihice care schimbă personalitatea celui afectat. Cu toate acestea, în cursul evoluției pelagrei se identifică o etapă curabilă – accesul pelagros -, care duce în 85% din cazuri spre vindecare doar parțială fiindcă dispariția accesului nu înseamnă vindecarea bolii în sine. De aceea, pentru prevenirea acestor efecte pelagroase, în zonele și perioadele de risc se recomandă înlocuirea porumbului cu cartofi, legume, grâu, secară și orez, dar mai ales consumul zilnic a cel puțin 800-1000 ml de lapte sau alte surse de proteine animale.

2.5.2. Carența de fier

Fierul este un aliment nutritiv esențial pentru toate organismele vii, în general, și pentru organismul uman, în special, deoarece el joacă un rol important în producerea hemoglobinei și mioglobinei, precum și a altor numeroase enzime, datorită proprietăților sale de a cataliza mecanismele celulare de oxidoreducere pe baza unui simplu schimb de valențe. De asemenea, el este un element indispensabil în procesul respirației celulare deoarece cantitatea de oxigen consumată de celule depinde nemijlocit de sinteza și transportul proteinelor ferice din hemoglobina circulantă.

Corpul unui adult sănătos conține numai 4-5 grame de fier deoarece organismul uman absoarbe doar 8-10% din cantitatea totală de fier ingerată prin alimente de tipul organelor de vită și porc, gălbenușului de ou, fulgilor de ovăz, nucilor și piersicilor etc.; dar din această cantitate totală de fier acumulată în organism, 75% sunt reprezentate de fierul funcțional, absorbit și transportat de hemoglobină și mioglobină, iar 25% reprezintă rezervele stocate sub formă de hemosiderină și feritină în toate organele umane interne, și în special în ficat, măduva hematopoietică și splină.

În organismul uman, resorbția de numai 10% a fierului provenit în totalitate din alimentație (10-30 mg/zi) asigură o cantitate suficientă pentru a acoperi nevoile sale zilnice, ceea ce demonstrează că mecanismele de resorbție primară a fierului de la nivelul tubului digestiv (duodenului și primei porțiuni a jejunului) sunt deosebit de simple, active și eficiente, permițând difuzia ușoară și rapidă a acestuia în mucoasa intestinală, unde se unește cu apoferitina și formează feritina (forma fiziologică de depozitare a fierului), care se poate desface, eliberând fierul ce trece în sânge, denumit și fier circulant sau de transport fiindcă ulterior el se cuplează cu o b-globulină sintetizată de ficat și numită transferină ce îl dirijează spre organele de catabolism sau de depozit. Din acest motiv, lipsa fierului poate determina accentuata scădere a producției de hemoglobină care, la rândul său, provoacă reducerea severă a numărului de eritrocite, favorizând instalarea anemiilor feriprive ce scad sensibil rezistența organismului la îmbolnăvirile de orice fel.

Anemiile feriprive, care apar atunci când rezervele de fier ale organismului sunt total epuizate, determinând astfel scăderea producției de hemoglobină, sunt anemiile cele mai des întâlnite, frecvența lor variind în diverse țări de la 20% la 95%. Ele constituie 20-50% din anemiile copilului, iar în perioada finală a sarcinii se dezvoltă în 20-30% din cazuri, știut fiind faptul că în perioada lor activă endocrină, din cauza repetatelor pierderi de sânge în timpul menstrelor, sarcinii, nașterii și lactației, femeile prezintă accentuate carențe de fier în peste 80% din cazuri. De asemenea, anemiile feriprive sunt prevalente în rândul populațiilor cu o alimentație săracă în proteine animale și al celor afectate de diverse infecții parazitare; în acest sens toate statisticile arătând că, cel puțin în țările subdezvoltate tropicale, deficiența fierului reprezintă una din principalele cauze ale mortalității din aceste regiuni geografice, ca urmare a scăderii rezistenței generale a organismului la infecțiile de orice fel.

În general, anemiile feriprive au o etiologie complexă, ele dezvoltându-se atât ca efect al unui aport alimentar insuficient de fier care intervine în cazul regimului nutrițional bazat fie pe un consum excesiv de ceai și cereale (care inhibă resorbția fierului), fie pe un consum deficitar de proteine animale și vitaminele A și C (care ar constitui principalele surse de fier exogen ale organismului uman), cât și ca efect al variatelor tulburări în metabolismul intern al fierului, care realizează un deficit de fier endogen prin tratamente prelungite cu anumite tipuri de medicamente (cum ar fi aspirina sau cloramfenicolul); dispariția sau scăderea acidității gastrice; existența unor afecțiuni intestinale care provoacă un tranzit intestinal accelerat sau reduc suprafața de resorbție a mucoasei intestinale; consumuri exagerate de fier care nu mai poate fi asimilat eficient sau prin blocarea acestuia în țesuturile periferice sau în vecinătatea unor focare infecțioase. Din aceste motive cumulate, anemiile feriprive se dezvoltă foarte lent, în evoluția unei deficiențe ferice distingându-se trei etape: perioada carenței prelatente, în care organismul uman se golește de rezervele sale interne de fier; perioada carenței latente caracterizată prin scăderea fierului seric, și perioada carenței ferice manifeste, exprimată prin scăderea hemoglobinei și apariția anemiei cu manifestările ei clinice specifice.

Simptomatologia anemiilor feriprive este constituită atât din manifestările generale ale sindromului anemic, cât și din semnele caracteristice ale deficienței ferice. În primul caz, fatigabilitatea și scăderea capacității de muncă constituie principalele forme de manifestare ale anemiei, dar în cazurile mai grave, pe lângă paloarea tegumentelor și mucoaselor, apare și cefaleea, însoțită de tulburări ale somnului, care determină scăderea atenției și a capacității de concentrare. În al doilea caz, semnele tipice ale deficienței ferice sunt reprezentate de tulburările trofice epiteliale cutanate (exprimate prin uscăciunea și friabilitatea pielii) sau digestive (caracterizate de accentuata atrofiere a mucoaselor linguale, bucale, esofagiene și gastrice) însoțite, în formele severe, de anorexie, greață, flatulență, oboseală musculară și uneori chiar febră ; toate acestea fiind trădate, în cazul unui examen de laborator, de un tablou hematologic amplu modificat, în sensul scăderii cantității de hemoglobină din sânge.

În funcție de simptomele lor caracteristice din anumite etape de vârstă, se pot identifica următoarele forme clinice de anemii feriprive:

  - anemia sugarului și a copilului, care apare fie în primele 3 luni (ca urmare a epuizării rezervelor materne de fier), fie după 5-6 luni de viață (datorită alimentației exclusive cu lapte matern);

- anemia feriprivă din perioada pubertății și adolescenței (cloroza) care, deși este destul de rară, apare ca urmare a importantelor pierderi sanguine din timpul primelor menstre ale pubertății;

 - anemia feriprivă din timpul sarcinii apare în 90-95% din cazurile de graviditate ca urmare a amplelor dezechilibre dintre aporturile exogene de fier ale mamei și consumurile endogene de fier ale fătului;

- anemia feriprivă esențială a adulților (cloranemia achilică) care are o etiologie mai puțin cunoscută, dar care este mai frecventă la femei.

Acestor forme clinice etapizate pe trepte de vârstă li se adaugă însă și anemiile feriprive eterogene, care apar în cursul diverselor parazitoze intestinale cum ar fi anchilostomiaza, strongiloidoza, dizenteria sau malaria, ce provoacă ample pierderi sanguine ca efect al unei hemolize infecțioase accelerate.

Efectele anemiei nu pot fi neglijate deoarece, în cazul sugarilor și copiilor mici, le determină întârzierea procesului de dezvoltare fizică și intelectuală; în cazul adolescenților și adulților, anemia feriprivă contribuie la scăderea capacității lor de muncă și accentuarea stării de absenteism care cauzează numeroase accidente de muncă, iar în cazul femeilor gravide, ea poate întreține niveluri relativ ridicate ale ratelor mortalității infantile și materne ca urmare a hemoragiilor sau infecțiilor repetate ce pot apărea în cursul sarcinii. Cu toate acestea, dacă anemiile feriprive sunt descoperite și tratate la timp, atât din punct de vedere curativ, prin reducerea activității fizice, adoptarea unui regim alimentar bogat în fier, proteine și vitamine și administrarea unor doze mărite de fier; cât și din punct de vedere profilactic, prin asigurarea necesarului zilnic de 3-4 mg de fier, ele pot fi ușor eliminate.

Conform statisticilor OMS din 1997, se estimează că pe întregul glob, aproape 1,8 miliarde de oameni suferă de anemie feriprivă dovedită de concentrația hemoglobinei și 3,6 miliarde de oameni prezintă semne certe de carență ferică de diferite grade. De fapt, carența fizică se semnalează la peste 1/2 din femeile gravide și 1/3 din copii preșcolari din întreaga lume, dar așa cum este de așteptat, procentele morbidității de gen diferă amplu de la o regiune la alta sau de la o treaptă de dezvoltare economică la alta. De exemplu, în țările în curs de dezvoltare, procentul femeilor gravide cu deficiență ferică variază între 39% în America Latină, 52% în Africa, 60% în Asia și 71% în Oceania (valoarea medie pe glob fiind de 58%); în timp ce în țările dezvoltate, acesta oscilează între 5-10% în Europa și 20-30% în America de Nord (media globală pentru această categorie de țări fiind de 18%). În rândul copiilor sub 5 ani, carența ferică crește amplu de la mai puțin de 10% în țările cu economie dezvoltată, la peste 70% în țările în curs de dezvoltare. În mod inexplicabil, în ciuda eforturilor depuse la nivel internațional pentru ameliorarea situației prin implementarea unor ample programe nutriționale de îmbogățire a alimentelor comercializate cu derivați ai fierului, procentul populației care suferă de deficiență ferică sau chiar anemie feriprivă nu pare deloc să scadă în țările în curs de dezvoltare din cauza complexelor lor probleme logistice sau bugetare, în pofida rezultatelor remarcabile obținute prin diversele strategii medicale de atenuare a gravității anemiilor feriprive de orice fel.
© University of Bucharest 2003. All rights reserved.
No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page.
Comments to: Nicoleta IONAC
Last update: May 2003
Text editor&Web design: RALUCA OVAC