![]() |
![]() |
|
---|---|---|
p 8 p p
|
BAZELE
CELULARE ŞI MOLECULARE
|
Fig.89.
Elementele reţelei idiotipice, în care receptorii
de antigen ai unui limfocit recunosc reciproc un idiotip pe receptorii
altui limfocit. Limfocitele Th, Ts şi B interacţioneazã
prin reacţii idiotip-antiidiotip, producând stimularea sau
supresia. Interacţiunile T-T pot avea loc prin recunoaşterea
directã a unui RCT de cãtre altul sau mai frecvent, prin
recunoaşterea unui peptid RCT prelucrat şi asociat cu
moleculele CMH. Unul din seturile de anticorpi antiidiotipici, Ab2α poate
purta un idiotip asemãnãtor cu antigenul (adicã este
imaginea internã a acestuia). Acelaşi idiotip (O) poate
fi prezent pe receptorii cu specificitãţi distincte, astfel
cã anti-(anti-Id1) nu se leagã în mod
necesar de antigenul original (α = anti; Id = Idiotip; Ab1
= Id; Ab2α = anti-Idiotip ce nu implicã paratopul;
Ab2 α = anticorpi anti-Idiotip imaginea internã
care implicã paratopul; Ab3 = anti(anti-Id
).
|
Anticorpii anti-idiotipici constituie forţa reglatoare a sistemului imunitar.
În mod asemãnãtor, reţeaua de interacţiuni specifice se creeazã între idiotopii moleculelor receptoare de antigen din membrana limfocitelor T. Ei sunt recunoscuţi de situsurile de combinare ale receptorilor de pe un alt set de limfocite.
Teoria reţelei idiotipice se bazeazã pe existenţa unei reţele imense de interacţiuni idiotip-antiidiotip, atât între anticorpi cât şi între receptorii celulari, ce asigurã controlul rãspunsului imun.
Dupã Jerne, interacţiunile reţelei se produc nu numai ca rãspuns la un stimul antigenic, ci şi în starea de echilibru a sistemului imunitar.
Caracterul de reţea a sistemului imunitar decurge din faptul cã fiecare moleculã de anticorp sau de receptor, funcţioneazã mai întâi ca moleculã efectoare a rãspunsului imun, dar şi ca moleculã inductoare a sintezei altor efectori. Prin intermediul interacţiunilor idiotip-antiidiotip, sistemul imunitar interacţioneazã cu el însuşi.
În absenţa stimulilor antigenici, sistemul imunitar este în stare de echilibru (steady state) şi reţeaua idiotipicã funcţioneazã unitar. Interacţiunile reţelei activeazã limfocitele B şi ele sintetizeazã mici cantitãţi de anticorpi. Astfel, sistemul imunitar este concentrat asupra componentelor proprii şi produce anticorpi-antiidiotipici faţã de propriul sãu repertoriu de receptori. Toate componentele reţelei imunitare(celule, molecule) sunt într-o stare de comunicare permanentã şi în stare de echilibru reciproc. Consecinţa interacţiunilor reciproce inductoare idiotip-antiidiotip este starea normalã (echilibratã), represatã, a sistemului imunitar.
Pãtrunderea unui antigen exogen în organism, stimuleazã câteva clone de limfocite şi astfel sistemul imunitar iese din starea de represie obişnuitã. Se sintetizeazã Ac1, care au idiotipul 1(I1).
Ca rãspuns la determinanţii idiotipici ai idiotipului 1, limfocitele B sintetizeazã anticorpi de faza a II-a (anticorpi anti-idiotip I1). Efectele declanşate de un antigen se propagã în tot sistemul imunitar, aşa cum pe suprafaţa unei ape, sub impactul unui şoc mecanic se induc unde succesive tot mai mici, pânã se ajunge la starea de echilibru.
Teoria reţelei idiotipice introduce un concept nou – al imaginii interne a antigenului, foarte important din punct de vedere teoretic şi practic. In acord cu aceastã concepţie, anticorpii (Ac1) faţã de un epitop poartã imaginea sa negativã. Idiotopii acestor molecule, asociaţi situsului de combinare, induc sinteza anticorpilor anti-idiotipici (Ac2). Aceştia poartã imaginea negativã a anticorpilor 1 şi vor reproduce imaginea internã a epitopului iniţial. Anticorpii 2, care sunt imaginea internã a antigenului, pot fi stimulatori ai rãspunsului imun faţã de antigenul iniţial.
Numãrul imaginilor interne creşte odatã cu sinteza unui nou idiotip, pe mãsura ce influenţa antigenului se propagã în reţeaua sistemului imunitar.
Fig.
90. Ilustrarea
graficã a reţelei idiotipice. Anticorpii generaţi
ca rãspuns faţã de un antigen constituie primul val
al rãspunsului. Al II-lea val este iniţiat de idiotipul
anticorpilor din primul val şi se numesc anticorpi anti-idiotipici.
Ei exprimã idiotipul care genereazã al III-lea val al
rãspunsului anticorpilor (anticorpi anti-anti-idiotipici).
Teoria considerã cã rãspunsul idiotip-anti-idiotip
continuã indefinit, însã circuitul se încheie
când unul din idiotipurile anticorpilor se aseamãnã cu
unul din idiotipurile sintetizate într-un val anterior.
|
Concepţia actualã a funcţionalitãţii sistemului imunitar presupune cã acesta este format dintr-un numãr mare de clone de limfocite, care poartã receptori preformaţi faţã de antigene. In acord cu reţeaua idiotipicã, imaginile interne ale diferiţilor epitopi ai clonelor de limfocite, sunt prezente în reţea, aşa încât nici un epitop din mediul extern nu este cu adevãrat strãin pentru sistemul imunitar, deoarece toţi epitopii capabili sã inducã un rãspuns imun, sunt reprezentaţi în sistemul imunitar de receptori limfocitari, prin imaginea lor internã.
Unii idiotopi ai reţelei sunt chiar imaginea internã a moleculelor antigenice din propriul organism. In acord cu aceastã concepţie, maladiile autoimune sunt consecinţa perturbãrii reţelei idiotipice.
Reţeaua idiotipicã se stimuleazã şi sintetizeazã anticorpi anti-idiotipici, numai când idiotopii ating o concentraţie limitã.
Jerne comparã cascada activãrii idiotip-antiidiotip a sistemului imunitar, cu o salã a oglinzilor, în care iniţial se formeazã imaginea negativã a structurii nonself (anti-nonself), apoi anti-anti-nonself, care la rândul lor reflectã universul antigenelor exogene.
Teoria reţelei idiotipice permite înţelegerea sistemului imunitar ca un sistem global de interacţiuni reciproce, în contradicţie cu teoria clasicã a clonelor de limfocite care aşteaptã pasiv întâlnirea cu antigenul.
Elementul fundamental al teoriei este cã sistemul imunitar formeazã o reţea funcţionalã de interacţiuni între molecule de anticorpi şi receptorii limfocitari, continuu echilibratã înainte de pãtrunderea antigenului exogen.
Interacţiunile
idiotipice sugereazã o legãturã funcţionalã
permanentã între limfocite, precum şi între
limfocite şi alte categorii de celule din organism, stimulând
pe unele, represând pe altele, printr-un ansamblu de semnale interne.
Toleranţa este o stare fiziologicã, caracterizatã prin absenţa rãspunsului imun faţã de un antigen şi prin pãstrarea capacitãţii de rãspuns imun faţã de alte antigene.
Sistemul imunitar este tolerant, în primul rând faţã de componentele self, pe care a învãţat sã le recunoascã în timpul dezvoltãrii embrionare.
Starea
de toleranţã este specificã pentru un antigen dat
şi pentru
cele înrudite din punct de vedere chimic, dar este asociatã
cu pãstrarea reactivitãţii imunitare faţã
de toate antigenele care nu dau reacţie încrucişatã
cu antigenul tolerat.
Toleranţa imunitarã şi reactivitatea imunitarã prezintã urmãtoarele caracteristici comune:
- sunt specifice faţã de un antigen dat
- se manifestã dupã contactul cu antigenul inductor
- sunt mediate de limfocite.
Toleranţa se deosebeşte de starea de imunosupresie, ultima fiind consecinţa unei incapacitãţi congenitale sau dobândite de a rãspunde la o varietate de antigene.
Importanţa fenomenului de toleranţã faţã de componentele proprii organismului a fost recunoscutã de Ehrlich şi Morgenroth (1900), care au formulat conceptul “horror autotoxicus”, o consecinţã esenţialã a funcţiei normale a sistemului imunitar, ce semnificã faptul cã în mod normal, organismul îşi asigurã protecţia propriilor sale componente faţã de autodistrugerea prin reactivitatea imunitarã.
Starea de toleranţã poate fi indusã natural sau experimental.
Dupã 1920 s-a evidenţiat cã toleranţa poate fi indusã experimental, faţã de unele antigene administrate în doze mari: toxina diftericã, polizaharidul de streptococ (la şoarece), γ globulina de cal (la iepure). Aceleaşi antigene, în doze mici sunt stimulatoare ale rãspunsului imun.
În 1938, Traub a indus toleranţa specificã, prin inocularea şoarecilor in utero, cu virusul coriomeningitei limfocitare (LCMV).
În 1945, Owen a evidenţiat cã gemenii dizigoţi de bovide (aparţinând unor alotipuri diferite) îşi tolereazã reciproc antigenele tisulare, dacã în cursul vieţii embrionare, un proces de fuziune placentarã a permis un schimb reciproc de elemente figurate. Cei doi gemeni resping grefele de ţesut de origine parentalã sau de la organisme cu aceiaşi ascendenţã. Aceşti gemeni au elemente figurate sanguine proprii, dar şi celule sanguine ale gemenului cu un alotip diferit şi se numesc himere hematopoetice.
Concluzia a fost cã, prin contactul timpuriu, în cursul vieţii embrionare, al limfocitelor cu antigenele, se creeazã o stare de toleranţã specificã faţã de nonself şi ulterior, antigenele inductoare ale toleranţei vor fi recunoscute ca self şi tolerate.
Himerele hematopoetice pot fi obţinute artificial, la organismele adulte, prin iradiere sau prin imunosupresie severã medicamentoasã, urmatã de injectarea celulelor de mãduvã osoasã strãinã. In clinicã, pentru tratamentul unor malignitãţi ale sângelui se realizeazã eliminarea totalã a mãduvei hematopoetice prin iradiere şi imunosupresie, urmatã de transplantul de mãduvã osoasã umanã.
În sens mai larg, himera biologicã este un organism dotat în mod artificial cu componente celulare, cu ţesuturi sau organe, care provin de la alt organism.
În 1953, Billingham, Brent şi Medawar au descoperit faptul cã maturarea limfocitelor parcurge un stadiu, în cursul cãruia contactul cu antigenul, perturbã acest proces, consecinţa fiind pierderea funcţiei imunitare, adicã limfocitele devin tolerante faţã de antigenul respectiv.
Starea de toleranţã se induce experimental, la şoarecii nou-nãscuţi, faţã de toate tipurile de antigene. Revelatoare în acest sens sunt stãrile de toleranţã, induse la animalele nou-nãscute, faţã de celulele provenite de la organisme genetic diferite. Animalele injectate la naştere cu celule alogenice, la vârsta adultã vor accepta grefele tisulare de la organismele donoare de celule.
Inducerea stãrii de toleranţã, prin contactul timpuriu cu antigenul, înainte de naştere sau imediat dupã aceea, se datoreazã faptului cã, în stadiul embrionar şi o perioadã postnatalã de duratã variabilã în funcţie de specie, sistemul imunitar este imatur şi în consecinţã, foarte sensibil la inducerea stãrii de toleranţã imunitarã.
Starea
de toleranţã este specificã faţã
de determinantul antigenic. Toleranţa poate fi încrucişatã,
adicã se manifestã concomitent faţã de mai
multe antigene diferite, înrudite chimic, dacã au cel
puţin un determinant antigenic comun.
Limfocitele B imature sunt foarte sensibile la inducerea stãrii de toleranţã, datoritã faptului cã uneori, ele preiau informaţia antigenicã prin contactul direct cu epitopii specifici ai antigenului, dar dupã maturare devin rezistente la acest proces. Sensibilitatea limfocitelor T faţã de inducerea toleranţei variazã în limite mai restrânse în cursul ontogeniei lor.
Mecanismele celulare şi moleculare ale toleranţei sunt ipotetice, dar probabil sunt dependente de momentul inducerii toleranţei, în cursul ontogeniei lor.
Toleranţa indusã în cursul vieţii fetale este rezultatul contactului limfocitelor antigen-reactive, cu antigenul. Capacitatea de rãspuns imun la stimulul antigenic specific este pierdutã definitiv şi ireversibil (de exemplu, toleranţa şoarecelui faţã de LCMV dupã inocularea in utero).
În cursul vieţii fetale, toleranţa se instaleazã dupã acelaşi mecanism al toleranţei faţã de componentele self, care este puţin cunoscut.
Starea de toleranţã a limfocitelor B mature este mai greu inductibilã. Mecanismul toleranţei este ipotetic.
În cursul vieţii adulte, dupã stimularea repetatã cu un Ag timo-dependent, toleranţa se instaleazã ca rezultat al epuizãrii limfocitelor B antigen-reactive. Toate limfocitele B mature, capabile sã reacţioneze specific faţã de un antigen, sunt stimulate şi se diferenţiazã în celule producãtoare de Ac, astfel încât o stimulare ulterioarã cu acelaşi antigen rãmâne farã rãspuns.
Toleranţa imunitarã poate fi mediatã de celulele Ts. Acest mecanism a fost demonstrat experimental la şoarece, dupã injectarea unei cantitãţi mari de hematii de berbec. Starea de toleranţã este transferabilã la organisme izogenice, prin intermediul limfocitelor splenice Ts.
Toleranţa poate fi indusã de factori blocanţi din plasmã, a cãror naturã nu este totdeauna cunoscutã, dar uneori s-au identificat a fi anticorpi, care îndeplinesc funcţia de specificitate, dar nu şi funcţiile biologice efectoare.
Uneori,
starea de toleranţã indusã de antigenele greu degradabile
este aparentã, deoarece se sintetizeazã anticorpi
specifici faţã de antigenul injectat. Se formeazã
complexe imune cu antigenul care persistã în organism
şi de aceea, în ser nu se detecteazã anticorpi liberi
prin metodele obişnuite.
Factorii
care condiţioneazã inducerea stãrii de toleranţã
Inducerea stãrii de toleranţã este dependentã de doza de antigen, de modul de administrare, de starea fizicã a antigenului, de calea de administrare, de rata de catabolizare a antigenului, de vârstã, de factori genetici.
Dozele inductoare ale rãspunsului imun şi ale toleranţei variazã mult de la un organism la altul, dar adeseori, dozele foarte mici şi foarte mari induc starea de toleranţã, iar dozele medii sunt inductoare ale rãspunsului imun. De exemplu, albumina sericã bovinã, în doze mici (1 mg/kg corp, de 3 ori pe sãptãmânã, timp de câteva sãptãmâni) sau în dozã mare (100 mg/kg corp) induce starea de toleranţã.
Administrarea antigenelor fãrã adjuvant favorizeazã instalarea toleranţei imunitare.
Administrarea intravenoasã şi chiar oralã favorizeazã inducerea toleranţei, iar injectarea subcutanã, intradermicã sau intramuscularã stimuleazã rãspusul imun.
Starea fizicã a antigenului influenţeazã reactivitatea imunitarã. Antigenele proteice în stare agregatã sunt imunogene, iar forma monomericã (solubilã) a aceloraşi antigene este, în funcţie de dozã, imunogenã sau tolerogenã. Dozele mari de antigene solubile favorizeazã toleranţa, dar în asociaţie cu adjuvanţii sunt imunogene.
Pentru inducerea şi menţinerea stãrii de toleranţã este necesarã persistenţa antigenului în organism. Antigenele care se catabolizeazã greu induc starea de toleranţã.
Cea mai cunoscutã stare de toleranţã experimentalã este cea indusã de dozele mari de polizaharide (antigene timo-independente, greu degradabile). Ele produc paralizia limfocitelor B, dupã legarea în exces de receptorii lor. Corespondentul clinic al acestei situaţii experimentale este starea de toleranţã indusã de microorganismele capsulate, care produc infecţii pulmonare la persoanele vârstnice. Pe fondul reactivitãţii imunitare scãzute, ţesutul pulmonar este inundat cu polizaharide capsulare şi sfârşitul este letal.
Durata stãrii de toleranţã este variabilã, în funcţie de mecanismul celular care a mediat instalarea ei.
Toleranţa indusã în timpul vieţii embrionare, probabil ca rezultat al anulãrii reactivitãţii clonei de limfocite specfifice, este ireversibilã. Toleranţa indusã dupã maturarea limfocitelor este o stare reversibilã şi revenirea la starea imunoreactivã normalã este dependentã de timpul necesar regenerãrii limfocitelor mature imunoreactive.
Durata
toleranţei indusã prin fenomenul “inundaţiei” antigenice
este dependentã de rata catabolizãrii Ag.
Pentru organismul matern, fãtul este o alogrefã, deoarece jumãtate din zestrea sa geneticã este de origine paternã.
Din punct de vedere imunologic, organismul matern nu este tolerant faţã de antigenele fetale. Ca dovadã, grefa de ţesut fetal este respinsã.
Pe toatã durata sarcinii, organismul matern îşi pãstreazã reactivitatea imunitarã normalã, dar prin intermediul placentei, fãtul dispune de un sistem eficient de protecţie.
Placenta, anexã de origine embrionarã, este o barierã care neutralizeazã efectorii imunitari ai organismului matern. Trofoblastul este învelişul celular al placentei şi al al membranelor extraembrionare ce acoperã fãtul şi reprezintã ţesutul fetal de interfaţã cu sângele matern şi cu ţesutul endometrului. La om, stratul trofoblastic extern al vilozitãţilor corionului placentar este sinciţiotrofoblastul, un strat celular continuu farã joncţiuni intercelulare. Prin sinciţiotrofoblast, fãtul se hrãneşte, respirã şi supravieţuieşte.
Pe faţa internã (spre embrion), placenta nu exprimã antigenele majore de histompatibilitate, iar pe faţa externã predominã antigenele minore. Moleculele CMH de origine fetalã au o densitate micã. Organismul matern recunoaşte antigenele fetale ale placentei şi reacţioneazã prin mecanisme imunitare. Aşa se explicã faptul cã în circulaţia maternã se detecteazã anticorpi antifetali la circa 15% dintre gravide. Diferenţele antigenice dintre mamã şi fãt par a fi chiar benefice pentru dezvoltarea fãtului. Aşa se explicã vigoarea hibrizilor, în contrast cu dificultãţile de propagare a liniilor inbred. Greutatea placentei şi a embrionului este mai mare la femelele alogenice, faţã de cele singenice în raport cu fãtul lor.
Pe fondul unei reactivitãţi imunitare normale a organismului matern faţã de stimulii antigenici, la nivelul placentei, ca zonã de interfaţã feto-maternã, se produce o modelare a reactivitãţii imunitare, care favorizeazã toleranţa faţã de antigenele fetale.
Toleranţa faţã de antigenele fetale se realizeazã prin urmãtoarele mecanisme:
- În placentã se secretã şi se concentreazã substanţe cu acţiune imunosupresoare strict localizatã, care inhibã activarea limfocitelor Tc şi NK;
- placenta secretã factori care neutralizeazã local Ac antiplacentã şi îi transformã în anticorpi blocanţi, care la rândul lor au efect protector;
- În placentã s-au detectat limfocite cu efect imunosupresor (Ts), iar numãrul lor creşte semnificativ în a II-a jumãtate a sarcinii;
- placenta are o rezistenţã deosebitã. Celulele sale rezistã efectului litic al celulelor Tc şiNK;
- placenta are o capacitate proprie de regenerare. Eventualele sale leziuni provocate de efectorii IMC şi IMH sunt compensate prin proliferarea celulelor rezistente. Placenta supusã atacului efectorilor imunitari este mai groasã decât în mod obişnuit;
- placenta are rolul de a minimaliza recunoaşterea antigenelor fetale de cãtre efectorii imunitari de origine maternã, având rolul unui ”burete” imunitar. Sinciţiotrofoblastul uman, dar şi al altor specii, prezintã receptori pentru regiunea Fc γ, prin intermediul cãrora IgG matern este transportat selectiv în circulaţia fetalã şi conferã imunitate pasivã tranzitorie postnatalã într-un mediu ostil din punct de vedere antigenic. Transferul maxim are loc în sãptãmânile 20-22 de sarcinã. Concomitent pot fi transferaţi anticorpi materni specifici faţã de antigenele fetale (în special anticorpi anti-HLA, care s-au sintetizat într-o sarcinã anterioarã) şi care ar avea efect defavorabil asupra dezvoltãrii fetale, dacã ar penetra bariera placentarã. Existã mecanisme care protejeazã fãtul de IgG matern. Alo-anticorpii materni specifici anti-HLA fetale sunt legaţi pe celulele netrofoblastice (fibroblaste, endoteliale etc.) din mezenchimul intravilar al ţesutului placentar şi nu ajung în circulaţia fetalã. IgG matern cu potenţial lezional (IgG anti D sau anti-plachetari), care scapã efectului neutralizant al placentei întâlnesc ţinte antigenice foarte extinse (pe eritrocite, pe plachete);
- sub aspect imunitar, placenta este “o zonã neutrã”, datoritã nivelului scãzut al moleculelor CMH;
Dacã toate aceste bariere de apãrare sunt depãşite, se produce avortul imunitar.