FACTORII TRANSCRIPTIONALI MYC

Genele familiei MYC sunt: c-myc, L-myc si N-myc codifica proteine cu localizare nucleara si cu rol de reglatori ai transcriptiei (1). Alaturi de genele fos si jun (gene de raspuns timpuriu) a caror expresie este indusa foarte rapid ca urmare a cascadelor de fosforilare declansate prin activarea receptorilor factorilor de crestere induc transcrierea unor gene.
Toate genele familiei MYC codifica fosfoproteine de aproximativ 60 kD exprimate atât în celule normale cât si în celulele transformate malign în cazul în care expresia lor este dereglata. Capatul N-terminal al proteinelor Myc contine un domeniu de transactivare transcriptionala. Capatul C-terminal contine semnalul de localizare nucleara si urmatoarele situsuri: regiunea bazica, “helix-loop-helix” si “leucine zipper”, de unde si denumirea grupului, de factori transcriptionali ca proteine b HLH L Zip.
Regiunea bazica este implicata în legarea Myc la secvente specifice de DNA, în timp ce motivele HLH si Lzip sunt necesare pentru interactiunile proteina-proteina ale lui Myc,interactiuni fara de care aceasta nu poate forma homo- sau heterodimeri si în consecinta, nu-si poate exprima functia de transactivator transcriptional (2).
Reglarea nivelului expresiei Myc în celulele normale este asigurata prin diverse mecanisme. Nivelul bazal al Myc mRNA este semnificativ ca raspuns la stimuli externi cum sunt factori de crestere sau ca raspuns la activarea altor oncogene celulare. Se admite ca unul din aceste mecanisme, considerat si principal, consta în elongarea transcriptionala (3). Un alt mod de reglare deriva din turnoverul, foarte rapid în mod normal, al mRNA si proteinei Myc.
Proteinele Myc îsi autoregleaza productia, desi datele în acest sens sunt contradictorii. Toate mecanismele de control însa, au rolul de a mentine nivelul lui Myc între anumite limite si de a-i regla expresia înalta în timpul stimularii celulelor dorminde pentru a le determina intrarea în ciclul celular.
Protooncogenele myc si proteinele pe care le codifica implica o mare varietate de anomalii în expresia si functia lor în procesul transformarii. Myc a fost descrisa initial ca oncogena virala, într-o serie de tulpini virale care afecteaza predominant celulele mieloide si macrofagele, inducând diverse tipuri de leucemii la pasari. Produsul genei v-myc din retrovirusul avian MC-29, a fost prima proteina descoperita, proteina codificata de oncogena virala localizata nuclear si cu capacitate de legare la DNA (4). Oncogena v-myc releva omologii cu protooncogena c-myc din genomul celulelor aviene si mamaliene. Astfel, v-myc MC-29 se omologheaza cu exonii 2 si 3 din gena c-myc (5).


Activarea genei c-myc
Activarea insertionala.


Activarea insertionala este una din modalitatile de declansare a transcrierii genei c-myc, respectiv integrarea în genomul celular a unui genom retroviral integru sau partial. Retrovirusurile cu potential de replicare pot induce o varietate de tumori prin activarea insertionala a genelor celulare; aceasta presupune ca virusul nu detine o oncogena, ceea ce nu este cazul retrovirusurilor care detin o oncogena si produc transformarea celulelor direct, “independent”. Astfel, în cazul virusului ALV, DNA proviral se integreaza în DNA celular. Prin integrarea provirusului sau a fragmentelor lui, prin fragmente de jonctiune se realizeaza clonarea moleculara a DNA viral-DNA celulei gazda. În celulele tumorale o asemenea recombinare determina activarea unei gene celulare care ofera un avantaj de crestere.
Mecanismul activarii genelor celulare de catre provirusul integrat este divers, dar întotdeauna legat de proprietatea retrovirusului de a poseda semnalele transcrierii. S-a propus ca LTR din dreapta al unui provirus integrat, sa serveasca direct ca promotor transcriptional al unei gene, promotor dependent de elementul proviral. Acest model de insertie a promotorului viral este valabil pentru multiple limfoame bursale induse de ALV, de unde sugestia ca multe, daca nu chiar toate provirusurile din vecinatatea lui c-myc ar detine deletii extinse ale genomului viral, asa încât, în unele cazuri nu ramâne decât un LTR solitar, intact. Alteori, în celulele tumorale, provirusul ALV ar putea apare independent de c-myc sau în orientare inversa. Aceasta forma indirecta a activarii transcriptionale a indicat cresterea enhancerilor transcriptionali ai LTR retroviral.
Activarea insertionala nu este unica pentru gena c-myc, deoarece asemenea integrari sunt cunoscute si pentru numeroase alte gene si retrovirusuri. Se subliniaza ca integrarea retrovirala are o anumita specificitate pentru secventele de DNA celular sau pentru structura cromatinei (6).
În numeroase lucrari experimentale sunt prezentate variante de integrare. Astfel, s-a stabilit ca numai genele myc cu promotor din LTR localizat între promotorul nativ (c-myc) si al doilea exon are functie transformanta în celulele embrionare de prepelita. LTR poate astfel transforma gena myc într-o gena transformanta pentru celulele embrionare, numai în conditiile în care se cupleaza într-o anume pozitie determinata(7).
Analiza clonei moleculare care contine gena c-myc releva ca DNA-ALV se integreaza în “dreapta” fata de c-myc cu 575 perechi nucleotide ce reprezinta segmente din interiorul portiunii netranslatabile, împiedicând astfel folosirea semnalului normal al poliadenilarii (8).
Concluzia este ca inducerea cu ALV a limfomului celulelor B este determinata de insertia provirusului în gena celulara c-myc. În 66 din 68 cazuri de limfoame induse de ALV, integrarea genomului viral se face în gena c-myc, iar 64 din ele au aceeasi orientare transcriptionala. Toate provirusurile inserate s-au integrat fie în primul exon fie în primul intron al genei myc si, de asemenea, toate au avut deletii care au inclus segmente din vecinatatea lui 5’LTR. Majoritatea provirusurilor au pastrat ambele LTR (3’ si 5’) dar au pierdut segmente de lânga 5’LTR.
Analiza a 24 situri de insertie arata ca aceasta se face pe o distanta de 3000 kb, nemijlocit “stânga” fata de segmentul de codificare c-myc (9).
MoMuLV (virusul leucemiei murine Moloney) care declanseaza aparitia timomului la sobolan se leaga partial la exonul 1 c-myc prin 5’LTR, orientarea acestuia fiind inversa transcrierii c-myc (10).
.


Amplificarea genei myc

Amplificarea specifica a genelor este implicata într-o varietate de raspunsuri adaptative ale celulelor, la stresurile mediului. În celulele tumorale si în cele selectate pentru rezistenta la droguri, s-au stabilit modalitati citogenetice de amplificare genica, printre care minicromosomii ce apar în metafaza si care sunt asemanatori perechilor de cromosomi, (dar carora le lipseste un centromer) si regiunile cromosomale omogen colorate (HSR - Homogenous Staining Chromosomal Regions).
Aceste anomalii citogenetice sunt forme alternative ale amplificarii genei, amplificare care poate merge de la câteva ori, la peste sute de ori. În celulele leucemice premielocitice HL-60 gena c-myc se amplifica de 8-32 ori situatie care se regaseste si în celulele leucemice primare ale pacientilor.
În carcinomul de colon de la om (COLO 320) c-myc prezinta pâna la 30 copii. Alterarile structurale ale genelor preced amplificarea lor sau se obtin în timpul amplificarii. În acest tip de carcinom sunt amplificate atât versiunile normale cât si cele alterate ale genei myc.
În unele celule tumorale, oncogenele amplificate pot complementa pe cele activate mutational. Gena N-myc este consistent amplificata în majoritatea liniilor celulare de neuroblastom - tumora pediatrica fatala. Dimensiunea ampliconului în aceasta tumora poate fi de ordinul a 200-2000 kb si contine secvente distincte din bratul cromosomal 2q. Aproximativ 50% din neuroblastoamele aflate în stadiile avansate de evolutie (III,IV) contin oncogena N-myc amplificata.
Amplificarea genica nu este un proces initiator al carcinogenezei. Amplificarea si cresterea expresiei c-myc si N-myc apar în timpul progresiei maligne a carcinomului pulmonar uman, ca si în celulele neuroblastomului. Probabil amplificarea unei gene afecteaza progresia maligna a celulelor deja initiate. În unele cazuri, chiar oncogenele amplificate pot deveni transcriptional “linistite” dupa inductia diferentierii tumorale (11).
Amplificarea genelor celulare ramâne totusi, unul din mecanismele celulare adaptative genetic, mecanism necesar pentru capacitatea de sinteza a mari cantitati de produse celulare specifice. Amplificarea neprogramata a genelor implicând domeniile DNA extensive este un proces frecvent prin care celulele capata rezistenta la drogurile selective, în timp ce amplificarea programata poate apare în unele faze din timpul dezvoltarii normale, asa cum este cazul celulelor foliculilor ovarieni ai mustei de fructe.
În neuroblastom, DNA amplificat este parte a genei c-myc, omologul celular al lui v-myc. Aceasta noua secventa de DNA a fost numita N-myc. Din 26 linii celulare de neuroblastom, 22 arata N-myc amplificat în proportie de 10-700 ori, iar celelalte 4 linii nu arata amplificare. În toate cazurile însa, amplificarea lui N-myc este detectata în minicromosomi si HSRs. Frecvent, amplificarea se detecteaza în stadiile III si IV, ceea ce presupune ca aceasta reprezinta un fenomen târziu în evolutia neuroblastomului. În mod normal, N-myc este localizata pe bratul scurt al cromosomului 2 (2p23-24), în timp ce HSRs, s-au detectat pe numerosi diferiti cromosomi. Nu este clar daca N-myc este translocata înaintea amplificarii sale, sau daca aparitia unor HSRs în diferite pozitii cromosomiale reprezinta rezultatul amplificarii prior.
Amplificarea genei N-myc apare atât în neuroblastom cât si în cancerul pulmonar cu celule mici. În acest ultim caz, amplificarea genei este asociata cu forme mult mai agresive ale tumorilor (12).
Amplificarea acestei gene de pe cromosomul 2 din celulele neuroblastomului uman stimuleaza cresterea, ceea ce ofera avantajul proliferarii, fenomen de altfel comun multor tumori. În tumorile metastazice amplificarea locusului N-myc este un fenomen dominant (13).
Atât liniile celulare cât si tumorile de neuroblastom se disting prin exprimarea scazuta a HLA clasa I, majoritatea aratând oncogena N-myc amplificata. Totusi, nu totdeauna rata scazuta de crestere a HLA clasa I în celulele tumorale, se coreleaza cu expresia c-myc. O corelatie inversa între nivelele lui c-myc si HLA mRNA se observa numai dupa expunerea celulelor la rTNF-alpha (14).
Protooncogena c-myc amplificata si hiperexprimata este observata si în cancerele cervicale avansate, unde se asociaza cu progresia tumorii. Hiperexpresia c-myc este corelata cu un risc de 6 ori mai mare sugerând ca activitatea acesteia poate conferi celulelor tumorale, abilitate metastazica (15).
În 25% din histiocitoamele fibroase maligne se constata, de asemenea, 2-11 scurte amplificari ale genei c-myc, ca si cresterea activitatii ei transcriptionale (16).
Amplificarea genelor familiei myc în celulele canceroase pulmonare mici are loc în diferiti cromosomi. În 7 din 9 linii celulare genele c-myc, N-myc si L-myc apar amplificate, proces evidentiat în 60% din liniile celulare ale acestui carcinom. Amplificarea, îndeosebi a genei c-myc se coreleaza cu cele mai agresive cancere, boala relevând cea mai dramatica evolutie(17).
.


Translocatia genei myc

Translocatiile cromosomiale presupun rearanjari specifice ale cromosomilor, care în cazul sistemului imunitar permit aparitia unei multitudini de proteine (anticorpi), ca raspuns la invazia antigenilor. Rearanjarile incorecte pot conduce la modificari moleculare cu tendinta de transformare celulara. Gena c-myc se presupune ca este implicata în transformare, în anumite translocatii care îi stimuleaza activitatea. Astfel sunt edificatoare translocatiile ei cu genele lanturilor greu si usor ale Ig în limfomul Burkitt si plasmocitomul murin. În celulele B maligne ale limfomului Burkitt, la 75% din pacienti s-a stabilit translocatia t (8;14), la aproximativ 16%, t (8;22), t (24;q11) si la 9%, t (2;8 ) (p11;q24).
În t (8;14), gena c-myc din cromosomul 8 (q8.4) este transferata în cromosomul 14, locusul CH (al lantului greu VH Ig), iar gena IgCH trece în locul genei c-myc din cromosomul 8, mod în care apare t (8;14) (q24-q32). Gena c-myc astfel translocata este scoasa din circuitul reglator normal si intra sub influenta constitutiv activa a unui locus Ig; de aici sugestia ca ar juca un rol esential în transformarea maligna. Break point (punctul de rupere) din cromosomul 8 al genei c-myc este însa foarte diferit. Când el are loc în exonul si intronul 1, gena este lipsita de elementele promotoriale proprii, considerându-se astfel ca, transcrierea celor doi exoni ramasi, care au abilitate de transcriere, sunt sub noua influenta promotoriala, probabil elemente Ig. În unele cazuri, punctul de rupere din cromosomul 8 are loc la distanta de exonul 1, gena translocându-se în întregime în cromosomul 14 laolalta cu exonul 1 detinator al structurii promotoriale proprii, ceea ce presupune ca cei doi exoni codificanti 2 si 3 sunt activati de propriile elemente activatoare. Cu toate acestea, gena c-myc juxstapusa Ig are expresie înalta datorata, probabil, plasarii ei sub influenta constitutiv activanta a unui locus Ig, fapt ce implica un rol esential în transformarea maligna. (18,19).
În majoritatea plasmocitoamelor murine, portiunea distala a cromosomului 15 ce poarta gena c-myc, este translocata în cromosomul 12 care poarta locusul lantului greu al unei Ig, sau în cromosomul 6 care poarta genele Ig kappa. În aceste conditii se pot produce mutatii în elementele reglatoare promotoriale ale genei sau, locusul Ig poate juca un rol mai activ cu elementele reglatoare ce actioneaza asupra genei (20).
Imunocitomul spontan la sobolan Louvain (Ric) determina juxstapozitia lui myc cu IgH, fiind de fapt, o translocatie reciproca t (6;7). Initierea transcriptionala a genei myc este schimbata la Ric. În linia stabilizata de fibroblaste Rat-2 de sobolan promotorul myc cel mai distal (P2) este locul preferat pentru initiere. În Ric însa, numai 30% din transcrieri sunt initiate în P2, 30 % în P1 si 30% într-un nou promotor-P1a- localizat între P1 si P2 (21).
Abilitatea celulelor normale de a modula transcrierea lui c-myc initiata în P2, ofera un fin mecanism de control al nivelelor RNA c-myc. În modelele aberante exprimate de gena translocata c-myc în celulele limfomului Burkitt se produc mutatii în si lânga alelele translocate. Elongarea transcrierii initiata în P2 poate fi blocata în conditiile în care se produc mutatii (22).
Expresia protooncogenei umane c-myc este supusa la numeroase nivele si tipuri de control. Proteina MDBP omniprezenta la mamifere, cupleaza specific într-un loc de la începutul primului intron al acestei gene. Proteina cupleaza la un enhancer viral, astfel ca poate fi utila pentru controlul expresiei genei c-myc.
În unele limfoame Burkitt, genele c-myc îsi pierd locul de cuplare la MDBP prin rearanjare cromosomiala sau prin multiple mutatii spontane, ceea ce ar putea contribui la activarea lor în procesul cancerizarii (23).
.

Activarea constitutiva a lui myc este esentiala pentru geneza cancerului si de aceea întelegerea functiei sale depinde de identificarea si cunoasterea tintelor ei. Pentru determinarea mai specifica a rolului Myc in oncogeneza s-au facut o serie de studii în ideea identificarii genelor care sunt fie activate fie represate de catre Myc. S-au identificat astfel gene ce codifica molecule de suprafata cum este LFA-1 in linii celulare limfoblastoide de tip B, si unele gene care codifica histone exprimate normal in timpul diferentierii eritroide. C-Myc regleaza, de asemenea, gena pentru protimozina-alfa si gena ornitindecarboxilazei (ODC) prin intermediul elementului E-box din primul intron al acesteia tot prin interactiunea cu acesteia element E-box (29,30).
Myc interactioneaza si cu o serie de componente ale ciclului celular cum sunt diversele cicline si kinazele asociate lor, precum si alti reglatori ai desfasurarii normale a ciclului celular. Astfel, s-a aratat ca proteinele myc actioneaza in amonte de o serie de kinaze dependente d
e ciclina, cum este cdc25, si antagonizeaza cu cel putin un inhibitor al acestora, proteina p27 (31).
S-a demonstrat indirect o interactiune intre Myc si produsul genei Rb retinoblastoma si o corelatie intre expresia sa si cea a genei p53 (28).
. O cooperare intre Myc si Rb ar putea fi critica in timpul fazei G1 a ciclului celular dar si pentru reglarea intrarii in faza S.
Se admite ca oncogenele Myc stimuleaza celulele dorminde sa sintetizeze DNA, demonstrandu-se in acest sens ca hiperexpresia lui Myc in celule blocheaza diferentierea acestora. Stimularea cresterii celulare de catre c-myc poate fi responsabila de abilitatea acesteia de a initia si promota transformarea de tip malign (32).
Proteinele Myc sunt implicate nu numai in cresterea dar si in supravietuirea celulara. Astfel, se sustine ca dereglarea expresiei myc sensibilizeaza celulele la moartea prin apoptoza si ca proprietatile proapoptotice depind de capatul N-terminal si de domeniul bHL HL Zip al proteine, dar si de interactiunea cu proteinele partener. Unele gene ‘tinta’ ale proteinelor myc, cum sunt ODC si cdc25, se pare ca intervin in apoptoza mediata de myc (33).

Functiile genei myc

Productia genei c-myc induce activarea genelor care determina trecerea celulelor din faza Go în faza G1 a ciclului celular. Experimente care au folosit transfectanti cu gena c-myc demonstreaza ca proteina c-Myc umana este predominant localizata în fractia nucleara, ceea ce induce sinteza a 8 proteine si represia sintezei a altor 5 proteine. De aici, concluzia ca expresia c-myc induce gene implicate în raspunsul proliferativ al celulei (24).
În celulele eucariote exista un schimb continuu de macromolecule, între nucleoplasma si citoplasma, si de asemenea, o posibila cale de reglare a activitatii intracitoplasmatice a proteinelor nucleare carora le controleaza accesul în nucleu.
Studiul proteinelor nucleare c-Myc, c-Fos, polimeraza alpha DNA si PCNA (Antigen Nuclear care Prolifereaza Celula) în diverse conditii fiziologice ale celulei în repaus sau catre
o stare proliferativa, releva ca raspunsul acestora este diferit. Când fibroblastele sunt cultivate într-un ser saracit proteinele sunt detectate în citoplasma în timp ce stimularea cu ser determina acumularea proteinelor în nucleu. Delocalizarea si relocalizarea celor patru proteine nu urmeaza însa aceeasi cinetica.
Proteinele replicarii PCNA si polimeraza alfa DNA sunt primele care parasesc nucleul dupa care urmeaza p c-myc si p c-fos în conditiile saracirii serului. Dimpotriva, în conditiile stimularii serului proteinele c-myc si c-fos sunt localizate rapid în nucleu si ulterior intra PCNA si alfa polimeraza DNA.
Comunicarea dintre compartimentul nucleu si cel citoplasmatic este mediata de complexul porilor nucleari, structuri proteinice care perforeaza nucleolema. Schimbarile în compozitia porului si/sau structura membranei nucleare apar în diferite stadii ale cresterii. Se conclude ca proteinele c-Myc si c-Fos sunt implicate în evenimentele reglatoare pe când celelalte doua proteine, PCNA si alfa polimeraza DNA sunt implicate în mecanismul replicarii DNA.
Cultura de celule de Xenopus a aratat variatii semnificative în localizarea lui c-myc si PCNA în timpul dezvoltarii. Astfel proteina c-Myc este pusa în rezerva în mari cantitati în citoplasma oocitului si translocata în nucleu dupa fertilizare, în timp ce localizarea nucleara a PCNA apare ciclic în etapele dezvoltarii timpurii la Xenopus. Asa încât la începutul ciclului celular, în faza G1, se produce o acumulare intranucleara a proteinelor c-Myc si c-Fos, în timp ce PCNA si alfa DNA polimeraza se acumuleaza perinuclear. Totusi PCNA se detecteaza în nucleu numai în timpul fazei S si niciodata la periferia acestuia (25).
Protooncogena c-myc din oviductul avian poate fi influentata de actinea progesteronului. Cantitatea de mRNA specific c-myc a scazut dupa 10 minute de la injectarea hormonului. Dupa 30 de minute acest indicator a atins minimum (30% din valoarea primara), dupa care are loc oprirea treptata a sintezei mRNA c-myc. Efectul observat depinde de doza hormonului si este tesut-specifica. Se presupune ca gena de reglare timpurie, în particular c-myc, reprezinta punctul incipient al activitatii receptorilor hormonilor steroizi (26).
În absenta diviziunii celulare c-myc are rolul în controlul cresterii celulare. Reglarea proliferarii implica coordonarea cresterii celulelor (acumulare de masa celulara) si a dezvoltarii celulelor. Celulele P493-6 au aratat ca diviziunea lor este strict dependenta de prezenta serului fetal de vitel. Myc singura induce cresterea în dimensiuni a celulelor si regleza pozitiv sinteza proteinei. O crestere a sintezei proteinei ar putea fi o cauza a cresterii masei celulare. Myc stimuleaza activitatea metabolica, asa cum indica si acidifierea mediului de cultura. Se confirma modelul precum ca myc este implicat în reglarea cresterii celulei si confera pentru prima data evidenta indirecta ca induce cresterea celulei, o crestere în dimensiune a celulei, necuplata la diviziunea celulara (27).
Protooncogena myc regleaza direct expresia altor gene prin cuplarea secventelor DNA specifice CACGTG. Printre genele tinta se citeaza ECA-39, p53, ODC (ornitin decarboxilaza), alfa-protimozin, cdc25A pentru reglarea lor de catre myc mai sunt necesari si alti factori celulari specifici (28).


N-myc

Gena N-myc si proteina N-myc prezinta numeroase similaritati cu gena c-myc si proteina c-myc. Pentru prima data, gena N-myc s-a descoperit în neuroblastoma de unde de altfel vine si initiala N. S-a demonstrat contributia ei la transformarea neoplazica a celulelor mamaliene în cultura. Gena N-myc atât din celulele normale cât si din celulele de neuroblastoma este de 16 kb iar mRNA de 4 kb.
Amplificarea genei, uneori de proportii, o incrimineaza în carcinogeneza (stadiile III si IV ale neoroblastomului) (34).
Asa cum s-a mentionat, gena N-myc este localizata pe bratul scurt al cromosomului 2 (2p23-24) iar secventele ei amplificate, pe alti cromosomi.
Inhibarea expresiei N-myc prin metoda antisens conduce la aparitia de fenotipuri diferite: intermediar, neuronal sau de tip Shwann, si induce fie supresia proliferarii celulare fie diferentierea si/sau apoptoza. Aceste constatari sugereaza ca N-myc poate actiona in procese celulare diferite (35).
Expresia N-myc este asociata in mod normal cu statutul nediferentiat al neuroblastelor care migreaza in timpul embriogenezei din creasta neurala (36).fiind implicata in reglarea directiei de dezvoltatre si evolutiei celulelor acesteia, respectiv in migrarea ventrala si diferentierea neuronala (37).
Astfel, N-myc este reglata negativ in urma inducerii diferentierii celulelor de neuroblastom de catre acidul retinoic (RA) sau IFN-gamma; acesta din urma scade transcriptia lui N-myc si reduce ‘half-life’ al mRNA (36).
În alte tipuri de celule decât cele de origine neurala, expresia N-myc este, de asemenea, importantî pentru dezvoltare. Soarecii mutanti pentru gena N-myc aratî o dezvoltare anormala a ficatului, expresia acestei gene fiind limitata la nivelul structurilor periferice ale ficatului care vor genera capsula Glisson si este necesara pentru supravietuirea hepatocitelor (38).

Amplificarea genei N-myc este un fenomen frecvent într-o serie de celule tumorale în care ea se exprima, fiind asociata cu progresia rapida si prognosticul sumbru în neuroblastom (39).expresia sa core-lându-se cu aparitia si evolutia metastazelor (36).Nu numai N-myc, dar si celelalte doua gene myc pot dobândi un control transcriptional aberant în neuroblastom (40).

N-myc s-a gasit a fi amplificata în 30 de linii celulare de cancer pulmonar si doar într-o singura linie de adenocarcinom, situatie de altfel foarte rara (41).
Detectarea prin FISH (Fluorescence In Situ Hybrdization) a amplificarii N-myc în celulele alveolare sau embrionare de rabdomiosarcom releva ca tumora apare doar în celulele alveolare nu si în cele embrionare, amplificarea genei putand constitui un factor de prognostioc in cazul evolutiei nefavorabile a bolii (42). Tot ca factor de prognostic poate fi utilizata amplificarea lui N-myc în cazurile de gliom primar sau secundar (43).

Expresia si functia N-myc este, la rândul sau influentata de diversi factori, existând o corelatie intre expresia sa si a altor tipuri de proteine implicate in proliferare, diferentiere sau transformare si, de asemenea, influentata si de catre factori extracelulari. In acest sens, s-a constatat o corelatie între expresia genei N-myc si o gena supresoare tumorala Wt1 (identificata in tumora Wilms’ a rinichiului la copii) în sensul ca ele sunt coexprimate în mod normal în timpul dezvoltarii rinichiului si sunt hiperexprimate in tumora Wilms. S-a aratat de asemenea ca represia promotorului genei N-myc este mediata de gena Wt1 (44).
Dintre factorii extracelulari, IGF-1 (Insuline-like Growth Factor - 1) stimuleaza cresterea nivelului mRNA al N-myc peste limitele bazale in linii celulare de neuroblastom, stimulare mediata de o cascada de semnalizare in care sunt implicate protein kinaze activate de mitogeni (45).


L-myc

Gena umana L-myc codifica multiple fosfoproteine nucleare ca urmare a procesarii alternative a mRNA. În liniile celulare de carcinom pulmonar cu celule mici se formeaza câteva proteine de fosforilare de 66 kD si de 60 kD, care se constituie prin translocarea mRNA L-myc. Acestea se localizeaza în nucleu si au o viata foarte scurta.
Asemenea genei c-myc, L-myc detine 3 exoni si 2 introni, un mRNA L-myc din care se scoate al doilea intron va fi de 3,9 mii nucleotide, iar daca se elimina primul intron, mRNA devine de 3,6 mii nucleotide si va elabora proteina de 60 kD. In vivo, acest RNA sintetizeaza proteinele p32 si p37, care sunt prezente si in vitro procesarea diferita a transcriptului genei
L-myc poate determina corelatia p60, p66 (46, 47).
L-myc a fost initial identificata în carcinomul pulmonar, fiind frecvent amplificata si hiperexprimata în cel cu celule mici si este slab exprimata in tesuturi umane adulte. În alte tipuri de carcinom pulmonar, altele decât cele cu celule mici, L-myc este hiperexprimata dar nu si amplificata (48). Prin inhibarea L-myc într-o linie celulara de carcinom pulmonar cu celule mici care hiperexprima L-myc, s-a obtinut inhibarea proliferaii celulare (49).
În mod normal, L-myc, ca si ceilalti doi membri ai familiei Myc este implicata în procesele biologice de crestere si diferentiere. În dezvoltarea normala la soarece, gena L-myc este exprimata in rinichi, plamâni, tub neural si creier, in cel din urma fiind prezenta atât în zonele proliferative cât si în cele diferentiate. Faptul ca soarecii nuli pentru L-myc se dezvolta normal si sunt viabili sustin ideea conform careia functiile sale ar putea fi preluate de catre celelalte proteine Myc si ca exista mecanisme functional compensatorii în cadrul acestei familii de proteine (50).

Myc/Max/Mad

Un pas deosebit de important în întelegerea functiei Myc a fost identificarea unei familii de proteine, de 21-22 kDa, si anume proteinele Max, care fac parte ca si Myc din grupul proteinelor ce contin motivele bHLHZip (basic region Helix-Loop-Helix Leucine Zipper) (51). Functia biologica a lui Myc nu poate fi exercitata decât în urma heterodimerizarii cu proteinele Max. Interactiunea Myc-Max se face prin intermediul motivelor “helix-loop-helix” si “leucine-zipper” din structura acestora. Heterodimerii Myc-Max leaga DNA cu afinitate ridicata si sunt foarte buni transactivatori transcriptionali. Homodimerii Myc-Myc au afinitate redusa de legare a DNA iar homodimerii Max-Max sunt inactivi deoarece nu contin domeniul activator care se gaseste la capatul N-terminal al lui Myc.

Complexul Myc-Max leaga DNA la nivelul secventei 5’-CACGTG, cunoscuta si ca miezul „Myc” din elementul E-box. Acest element contine secvente repetitive purina/pirimidina care se pot modifica conformational de la structura B-DNA la structura Z-DNA. E-box este frecvent întâlnit în genomul uman si poate fi legat si de catre alte proteine în aceeasi maniera ca si complexele Myc/Max. De aceea, s-au derulat o serie de studii în celulele COS-7 (52) si în creier murin (53) menite sa determine specificitatea cu care transcriptia este mediata de acest element.
Max interactioneaza cu toate proteinele myc (c-Myc, N-Myc si L-myc) în reglarea transcriptiei dar poate functiona ea însasi si ca represor transcriptional (54, 55).
Localizarea genei Max a fost cartata pe cromozomul 14; deletiile care implica acest cromosom în malignitati mieloide sau limfoide precum si translocatiile acestuia în leiomiomul uterin explica dereglarea functiei proteinei în aceste tipuri tumorale (56).
Proteinele Max exista ca doua izoforme care difera prin insertia/deletia a 9 reziduuri de aminoacizi. Acestea sunt Max(L) sau forma lunga si Max(S) sau forma scurta. Max(L) este mai eficienta în legarea DNA decât Max(S). S-a aratat în culturi de celule NIH3T3 ca forma Max(L) represeaza o gena reporter myc-responsiva în timp ce Max(S) fie stimuleaza fie nu are efect asupra acesteia. Comparativ cu celulele care hiperexprima Max(S), cele care hiperexprima Max(L) cresc mai lent, au necesitati ridicate pentru factori de crestere si au o apoptoza mai accelerata în momentul deprivarii de factori de crestere (57).
Expresia proteinelor Max in celulele epiteliale imortalizate sau transformate, precum si in fibroblaste este reglata în functie de conditiile de crestere (58). In procesul diferentierii celulare, in celulele K562 expresia Max ramâne neschimbata în timpul diferentierii catre linia mielomonocitara, pe când in cazul diferentierii eritroide expresia sa este reglata negativ (59).
Linia celulara tumorala de feocromocitom, PC12, nu exprima o proteina Max functionala deoarece in aceste celule se sintetizeaza un transcript mutant care codifica o proteina incapabila sa homo- sau heterodimerizeze (33).
Pierderea functiei proteinei Max la soareci rezulta în întârzieri în dezvoltare si chiar în blocarea cresterii embrionilor si tesuturilor extraembrionare, ceea ce coincide cu pierderea sau reducerea expresiei Max maternal în embrionul în crestere in vivo. Embrionii cu deficienta în expresia max sunt redusi ca dimensiune si prezinta degenerari citologice precum si capacitate redusa de încorporare a BrdU (60).
În ceea ce priveste interactiunile directe sau/si functionale intre Myc si Max, exista si evidente conform carora ele pot actiona si independent în diverse tipuri celulare sau conditii experimentale. Astfel, în celulele K562, în timp ce mutanti cu deletii ai proteinei Myc induc diferentierea câtre linia eritroida, hiperexpresia lui Max stimuleaza acelasi tip de diferentiere (61). În hepatocitele dorminde sau stimulate cu mitogen, Myc si Max pot actiona atât independent cât si în cadrul complexului Myc/Max (62). În celule mieloide murine, linia 32D, Myc si Max intervin în cai apoptotice diferite (63). Interesant este faptul ca in animale bitransgenice pentru Myc si Max directionate de Emu (pentru lantul greu de Ig), hiperexpresia lui Max atenueaza statutul premalign de tip B-limfoproliferativ indus de Emu-Myc si reduce rata instalarii bolii; aceasta sugereaza ca ridicarea nivelului expresiei proteinei Max in vivo poate inhiba functia oncogenica a lui Myc (64).

-Noua familie de proteine, recent descoperita, si anume familia Mad care cuprinde Mad1, Mxi-1, Mad3 si Mad4, antagonizeaza cu functia Myc prin cuplarea Max si formarea de heterodimeri Max-Mad care blocheaza procesul transcriptional prin legarea la acelasi situs pe DNA ca si heterodimerul Myc-Max (65). Max este considerat un partener central al lui Myc cu capacitate alternativa de reglare, putand avea efecte opuse la legarea aceleiasi secvente de DNA. Heterodimerii Myc-Max functioneaza ca activatori transcriptionali în timp ce heterodimerii Max-Mad functioneaza ca supresori transcriptionali.
Foarte recent s-a identificat o noua proteina - Mmip-2- din familia “RING finger”, care poate cupla proteinele Mad si astfel poate disrupe legarea la DNA a heterodimerului Max/Mad, putând astfel anula efectul supresiv al proteinelor Mad asupra proteinelor Myc. Mad si Mmip-2 se gasesc în diferite compartimente citoplasmatice si nucleare, ceea ce s-a demonstrat prin trasarea lor cu GFP (Green Fluorescent Protein); ele interactioneaza si se transloca în compartimentul celular în care se afla mai abundenta (66).
-Alta proteina care interactioneaza cu proteinele familiei Mad este proteina bHLHZip Mlx (Max-like protein x) care structutal si prin gradul extins de expresie în variate tipuri tisulare se aseamana cu proteina Max; are un timp de înjumatatire prelungit si prin faptul ca formeaza heterodimeri cu proteinele Mad este capabila sa lege secventa CACGTG din structura DNA (67). Expresia lui Mad în tesuturi de soarece adult este limitata doar la acele tesuturi care contin populatii celulare al caror proces de diferentiere se reînnoeste în mod constant. În embrioni, transcriptele lui Mad sunt maxime în timpul organogenezei în momentul începerii diferentierii celulare. Transcriptele membrilor familiei Mad sunt exprimate diferit în timpul diferentierii celulelor în condrocite in vivo si în neuroni (celulele P19) in vitro. Astfel, transcriptul si proteina Mad3 au fost identificate în celulele proliferante, priori diferentierii. Mlx si Mad4 sunt mai abundente în celulele avansate în procesul diferentierii, iar Mad1 a fost identificata în celulele diferentiate terminal (68).
Alterarea functiei lui Mad inhiba iesirea granulocitelor din ciclul celular în timpul diferentierii acestora. La soareci, disruperea expresiei genei mad1 în urma recombinarii de tip omolog, releva ca precursori granulocitari sunt blocati în stadiul de “colony forming” (precursori formatori de colonii), în urma diferentierii hematopoietice în mutantii homozigoti. La soarecii nuli pentru Mad1 însa, numarul celulelor diferentiate din maduva osoasa si sângele periferic nu se schimba (69). Acelasi studiu arata ca reconstituirea seriei granulocitare dupa ablatia maduvei este crescuta la soarecii “knockout” pentru Mad1. În schimb, la aceste animale s-a constatat ca sunt exprimate ectopic în splina, alte doua gene ale familiei Mad, ceea ce sugereaza o redundanta functionala si o reglare care permit diferentierea aparent normala în absenta lui Mad 1 în cadrul acestei familii de gene.
Deletia la soareci a genelor Mad1 si Mxi-1 din familia Mad arata ca, desi ele induc aparitia unor diferite fenotipuri, ambele gene sunt esentiale în procesul de iesire din ciclul celular si al diferentierii celulare si, de asemenea ca, cel putin Mxi-1 poate actiona ca supresor tumoral (70).
Se admite existenta unei asa-numite “retele” Myc/Max/Mad, esentiala pentru reglarea expresiei genice. Masurarea afinitatilor la DNA a complexelor c-Myc/Max, Max/Max si Mad1/Max în celulele COS7 a demonstart ca toate acestea leaga DNA cu afinitate comparabila la nivelul secventei E-Box specifica pentru c-myc. În celulele HL-60 nu s-a detectat complexul Mad1/Max desi s-a indus expresia Mad1 în timpul diferentierii lor. Complexul c-Myc/Max din aceste celule este reglat negativ, în timp ce reglarea complexului Max/Max a crescut (71). Aceste constatari au condus autorii la concluzia ca, în cadrul retelei Myc/Max/Mad are loc o reglare posttranscriptionala. Complexul Max/Mad nu are doar capacitatea de a inhiba transcriptia, dar s-a demonstrat si faptul ca poate bloca transformarea co-indusa de Myc-Ras (67).
Trecerea de la Myc-Max la Max-Max cupleaza arestul celulelor în ciclul celular, cu diferentierea celulara. Astfel, expresia ectopica a lui Mad1 la soareci transgenici, conduce pe de o parte la letalitate postnatala si piticism, si pe de lata parte, are efect inhibitor asupra proliferarii celulelor hematopoietice si fibroblastelor embrionare provenite de la aceste animale. Fibroblastele care exprima Mad1 ectopic au morfologie alterata si comparativ cu cele de tip-salbatic sunt întârziate în progresia ciclului celular la trecerea din faza G1 în fazaS (65).


C-myc, N-myc si L-myc

Membrii familiei genelor myc, c-myc, L-myc si N-myc, desi codifica proteine cu structura si functii în general asemanatoare, acestea sunt exprimate diferential în diversele tipuri celulare, ceea ce sugereaza pe lânga functiile biologice comune ale acestor proteine si unele functii distincte. Reglarea acestor trei gene difera de la tesut la tesut, iar aceste diferente rezida în capacitatea fiecareia dintre ele de a se lega la DNA, un control suplimentar în acest sens fiind cuplarea proteinlor partenere Max (72).
Studiul creierului uman fetal în timpul dezvoltarii a relevat prezenta c-myc, N-myc si
L-myc în celule postmitotice din straturile corticale si intermediare dar si în straturile active mitotic care contin celule neuroepiteliale precursoare (73).
În timpul dezvoltarii la soareci, desi L-myc se exprima în rinichi, plamân dar si în zonele proliferative si diferentiate ale creierului si tubului neural, soarecii nuli pentru L-myc sunt viabili, competenti reproductibil si nu au anomalii congenitale (51).
În astrocitele de soarece stimulate in vitro cu INF-gamma expresia c-myc si L-myc creste mult peste nivelul bazal. În schimb, astrocitele diferentiate terminal nu exprima deloc N-myc iar tratamentul cu INF-gamma nu induce expresia acestuia (74).
In cadrul aceluiasi tip celular proteinele Myc actioneaza diferential fiind implicate în procese fiziologice diferite. De exemplu, în celulele cristalinului de soarece, L-myc este implicata in procesul diferentierii celulelor epiteliale in celule fibroase, in timp ce c-myc nu afecteaza diferentierea si favorizeaza proliferarea (75).
N-myc si L-myc sunt exprimate cu deosebire în creier în timpul dezvoltarii. Precursorii neurali care s-au angajat catre o anumita directie de diferentiere exprima ambele proteine pe când celulele deja angajate exprima doar una dintre ele. Astfel, N-myc este hiperexpresata într-o linie celulara de precursori angajati catre diferentierea în neuroni iar L-myc în precursorii care se diferentiaza în celule gliale. Acesta sugereaza ca expresia diferentiala a proteinelor Myc ar putea avea rol în determinarea directiei de diferentiere (76).
Expresia uneia dintre proteinele Myc în detrimentul alteia în diverse procese biologice sugereaza o complementaritate în exercitarea functiei biologice de catre acestea. În celule leucemice de soarece (MEL), atât N-myc cât si L-myc pot substitui functia lui c-myc atunci când aceasta este nefunctionala ca urmare a unor deletii experimentale partiale (42).
S-a demonstrat ca c-myc, N-myc si L-myc sunt coexpresate într-o serie de linii celulare de neuroblastom, carcinom de plamân si leucemie mieloida atât la nivelul mRNA cât si al proteinei (41).
În glioblastom sunt exprimate toate trei proteinele Myc desi gradul de expresie a fiecareia difera (77). Amplificarea N-myc se coreleaza cu prognostic prost în neuroblastomul uman, tumori în care nu s-a constatat o amplificare a lui c-myc sau L-myc dar, în schimb, s-a constatat o coexpresie a lui N-myc cu c-myc si, de asemenea, ca tumorile care nu exprimau nici N-myc nici c-myc aveau aspect histologic de ganglioblastom (78).
Analiza celulelor de carcinom pulmonar uman arata amplificari ale genelor c-myc, N-myc si L-myc desi gradul de amplificare este heterogen atât în tumorile primare cât si în metastaze (79).
C-myc este frecvent dereglata în lecemii si limfoame. N-myc si L-myc pot substitui transformarea prin c-myc in vitro iar hiperexpresia lor, ca si a c-myc, poate bloca diferentierea liniilor celulare leucemice. Cu toate acestea, L-myc este exprimata cu preponderenta în leucemiile de tip mieloid, N-myc în cele de tip mieloid si limfoid, dar în toate tipurile de leucemii ele se coexprima cu c-myc (80). Este recunoscut rolul lui c-myc în patogenia tumorilor limfoide de tip B cum sunt limfomul Burkitt uman, plasmocitomul murin si imunocitomul de la sobolan. În acelasi timp însa, în urma investigatiilor asupra 9 linii celulare de mielom multiplu uman, s-a demonstrat ca c-myc este exprimat si chiar amplificat în toate aceste linii celulare, la acelasi nivel cu cel din celulele de carcinom de colon COLO 320 si cu cel din celulele leucemice umane HL60. În schimb, L-myc se exprima doar într-o singura linie care nu exprima c-myc, iar N-myc nu a fost detectata in nici una din liniile celulare examinate, cum de altfel nu s-au constatat nici rearanjari ale genelor myc detectate (81). In leucemiile acute si în alte linii celulare mieloide s-au detectat toate cele trei proteine myc cu urmatoarele diferentieri: c-myc este exprimat in toate, N-myc si L-myc doar într-o parte dintre acestea, L-myc prezentand unele deletii in exonul III si intronul I iar coexpresia tuturor s-a detectat doar în doua linii celulare si doar în doua cazuri de leucemie acuta, în majoritate, fie N-myc fie L-myc fiind cooexprimat cu c-myc (82).
Este deja demonstrat faptul ca c-myc poate induce apoptoza în celulele deprivate de factori de crestere sau în cele tratate cu agenti citotoxici. Experimente efectuate în celule hematopoietice dependente de Il-3 pentru crestere, au aratat ca toate trei proteinele myc, si nu doar c-myc, sunt implicate în apoptoza mediata de absenta IL-3. În cazul expunerii la droguri citotoxice, în timp ce c-myc sensibilizeaza celulele la apoptoza, L-myc si N-myc confera rezistenta la aceste droguri. Aceasta a condus la afirmatia ca cele trei proteine myc sunt implicate în cai distincte si regleaza în mod diferential moartea celulara prin apoptoza (83).


Expresia myc în cancer
Expresia c-myc în cancerul pulmonar

Amplificarea si hiperexpresia oncogenelor familiei Myc sunt legate si de prognoza unor tumori solide pulmonare precum cancerul celulelor mici pulmonare (SCLC - small cell lung carcinoma). Gena c-myc este mai oncogena în stadiul final al bolii, în particular cu o supraactivare dupa chemoterapie având efecte în proliferare, diferentiere si apoptoza celulara.
Analiza proteinei endogene c/Myc în relatia ei cu diferentierea prin cocultivare cu oligodeoxinucleotide (ODN) antisens în linia SCLC-GLC4, nu arata diferente semnificative în expresia moleculelor de adeziune. ODN antisens c-myc induce inhibitia sporirii proteinei c-Myc, fara a afecta expresia CD15 (antigen mieloid) a vimentinei si VLA-alpha4 (molecula de adeziune) (84).
La om s-au identificat genele cdc25A, B si C, dintre care primele doua au proprietati oncogene, hiperexprimându-se în cancerele de sân, cap si gât. La 4o pacienti cu NSCLC (Non-Small Cell Lung Cancer) analiza potentialului cdc25A în tumorile primare arata ca acesta se hiperexprima în 60% (24 din 4o) tumori, cdcB în 45% (18 din 40), iar cdcC nu se exprima în nici una din tumori. C-myc ar putea creste expresia cdc25 A si B, dar analizele arata ca c-myc nu se asociaza cu acestea. Gena cdc25B se amplifica în 40% (8 din 20) tumori, proces care însa, nu se coreleaza cu statutul expresiei genei c-myc. Toate tumorile în care se hiperexprima cdc25 A si B, din punct de vedere histologic sunt slab diferentiate. Cele moderat diferentiate sau diferentiate exprima un nivel scazut de cdc25A, iar cdc25B se hiperexprima în 19% (3 din 16) tumori (85).
În terapia cancerului SCLC si non-SCLC, inclusiv în tumorile în care sunt exprimate protooncogenele c-myc si c-ras, se recomanda terapia cu compusi N1,N-12-bis(ethyl/spermine) care este un citostatic pentru tumorile pulmonare (86). În linia celulara SCLC-R1, o noua linie de cancer uman cu celule pulmonare mici metastazice, genele c-myc, L-myc, N-myc, int-2, c-erbB-2, H-ras, K-ras, c-mos si hst-1 nu arata amplificari sau rearanjari (87).
În 128 cazuri de carcinom pulmonar cu celule mari s-au constatat corelatii între expresia lui c-myc si a caspasei-3. Astfel, timpul mediu de supravietuire al celor cu c-myc negativa era de 89 saptamâni, pentru cei cu caspasa-3 negativa era de 41 saptamâni, iar pentru cei cu caspasa-3 pozitiva era de 79 saptamâni. Exista o semnificativa relatie inversa între expresia c-myc si caspasei-3. Pacientii cu tumori c-myc negative si caspaza-3 pozitiva au cea mai favorabila prognoza (102 saptamâni), în timp ce cei cu c-myc pozitiva si caspaza-3 negativa au cea mai sumbra prognoza (22 saptamâni) (88).


C-myc în cancerul gastric

În liniile AKG si GK2 de carcinom gastric obtinute din efuzii pleurale si ascitice sunt amplificate oncogenele c-myc si K-ras. Organizarea si numarul copiilor c-myc amplificate sunt diferite de cele K-ras, ceea ce sugereaza ca ele sunt amplificate independent una de cealalta (89).
În adenocarcinomul gastric FISH s-au analizat câteva gene, printre care si c-myc. Probele cromosomiale specifice au detectat amplificarea acesteia în regiunile colorate omogen (HSR) si în minicromosomi (DM) din 24 tumori (15,5%), dar amplificarea înalta apare major în minicromosomi (90).
TNF-alpha este o citokina multifinctionala elaborata de macrofage, cu proprietatea de citostatic sau citotoxic pentru numeroase celule tumorale. Citokina arata o marcata citotoxicitate asupra celulelor tumorale care hiperexprima c-myc asa cum sunt celulele SNU-16 de carcinom gastric; amplificarea c-myc ducând astfel la apoptoza. În celulele acestei linii, TNF-alpha creste, în functie de timp, nivelul p53 si Bax efect care persista 12 ore. Deci, dereglarea lui c-myc joaca un rol important în sensibilizarea celulelor tumorale la TNF-alpha. Se sugereaza ca apotoza indusa de acesta citokina citostatica se face via p53 si Bax (91).
S-au analizat imunohistochimic 76 cancere gastrice primare umane în scopul stabilirii expresiei proteinei c-myc urmarita dupa indicii proliferativi. Nivelul expresiei s-a corelat atât cu parametri biologici cât si cu cei clinici. În 36 din cele 76 cazuri (47,4%) de cancer gastric primar, s-a constatat hiperexpresia Myc ca si în cele timpurii (42,9%). Expresia proteinei Myc este mai radical exprimata în celulele canceroase slab diferentiate ceea ce se coreleaza semnificativ cu activitatea crescuta a proliferarii. Subiectii care au nivele înalte ale Myc supravietuiesc mai putin. Într-un procent de cancer gastric uman proteina Myc poate functiona ca reglator al cresterii celulelor canceroase si expresia ei poate reprezenta un fenotip agresiv al acestui tip de cancer (92).


Myc în cancerul colorectal

În 70 de cazuri de cancer colorectal amplificarea genei myc este de 26%, numarul de copii fiind de 2-5 ori. Acest proces apare în stadii mai avansate ale invaziei tumorale si se asociaza cu mutatii în p53. Prezenta amplificarii c-myc este un indicativ al perioadei mai scurte de supravietuire, valoarea de prognostic însa, fiind discutabila (93).
Din 35 probe tumorale s-a detectat hiperexpresia mRNA c-myc în 22 cazuri (63%), fara însa sa existe o corelatie între hiperexpresia genei si profunzimea invaziei si a metastazarii ganglionilor limfatici. Rata supravietuirii este semnificativ mai scazuta la pacientii la care gena se hiperexprima, decât la cei la care nu se hiperexprima. Deci, mRNA c-myc hiperexprimat este un indicator de prognostic sumbru la subiectii cu cancer colorectal (94).
Structurile acentrice extracromosomiale autonome replicate numite “double-minute chromosome” (DM) sau minicromosomi mediaza, de asemenea, amplificarea oncogenelor în tumorile umane. Minicromosomii din celulele liniei de cancer de colon contin oncogena myc care se localizeaza si se replica la periferia nucleului (95).


C-myc în cancerul de prostata

Este cunoscut faptul ca în acest tip de cancer, raspunsul privind proliferarea celulelor este corelat cu continutul acestora în mRNA c-myc. De altfel, în mai multe tipuri de malignitati umane, aceasta protooncogena se amplifica în timpul transformarii celulare, în mitogeneza si în proliferare. În cancerul de prostata s-au detectat deletii alelice ale bratului lung al cromosomului 10 (10q 23-25) care este locusul genei MXI1, care apartine familiei genelor helix-loop-helix (bHLH) cu functii în supresia tumorala prin antagonizarea transcrierilor induse de c-myc. Datorita mutatiilor punct din alelele obtinute din 4 adenocarcinoame de prostata, alterarile genei MX11 apar implicate în aparitia si/sau progresia acestor tumori. Gena supresoare de tumori - MX11 - localizata la 10q23 ar putea fi responsabila de deletiile alelice radicale observate în acest tip de cancer (96).
Cancerul de prostata poate, eventual, deveni rezistent la androgeni, tumora crescând si ucigând pacientul. Caracterizarea evenimentelor genetice care duc la neoplazia prostatei refractara la androgeni, releva radical hiperexpresia genei c-myc si proliferarea necontrolata a celulelor canceroase (97,98).


C-myc în cancerul mamar

Amplificarea si/sau hiperexpresia c-myc si c-erbB2, ca si concentratia totala a catepsinei-D (CD) sunt asociate cu prognoza sumbra de cancer mamar (99). La 35 femei cu acest tip de cancer, s-a examinat expresia mRNA a ornitin-decarboxilazei si semnificatia ei clinico-patologica. Expresie semnificativ mai înalta se constata la femeile mai tinere, iar la cele cu tumori voluminoase expresia este si mai pronuntata
În carcinoamele mamare inclusiv în cele primare s-a constatat, atât in vitro cât si in vivo, o corelatie între expresia ornitin-decarboxilazei si genele c-myc; de aici sugestia ca expresia enzimei poate reprezenta un nou potential marker pentru carcinomul mamar (100).
Tratarea liniilor celulare de carcinom mamar cu Oncostatin M (OSM) induce scaderea de 2-5 ori a numarului celulelor si aceasta independent de statutul receptorului estrogen. Tratamentul a redus în 12 ore în proportie de 40%, celulele aflate în faza S, iar dupa 6 zile, de 10 ori mai mult, aparând însa schimbari morfologice ale acestora si cresterea de 5 ori în 30 minute de la începutul tratamentului a mRNA c-fos. În schimb, se constata o crestere în fazele Go/G1. Deci, schimbarile celulelor tumorilor mamare induse de OSM sunt asociate cu scaderea clonogenicitatii, a celulelor aflate în faza S si de asemenea, cu o varietate de schimbari fenotipice, toate marcate de inducerea diferentierii (101).
Linia celulara de cancer mamar IIB-BR-G detine in vitro protooncogenele c-myc si c-fos, iar in vivo devine spontan metastazica. Dupa aproape 4o de pasaje subcutane secventiale de xenogrefe originare la soareci nuzi, 80% din acestia fac metastaze primare spontane la nivel pulmonar si în ganglionii limfatici (102).


Expresia c-myc în alte tipuri de cancer

Statutul aberant al genei c-myc se constata si în cancerul de vezica urinara, unde gena este alterata la diferite nivele în timpul genezei si progresiei tumorilor. În 31 probe prelevate de la subiecti cu acest tip de cancer, s-au detectat statutul metilarii, amplificarea genica si hiperexpresia mRNA c-myc. Prezenta amplificarii genei c-myc la 5 din 15 carcinoame se coreleaza statistic semnificativ cu metilarea, cu expresia genei si cu parametri clinico-histopatologici (103).
În 90 cazuri de carcinoame epiteliale ovariene s-a studiat expresia mRNA c-myc, folosindu-se metoda nucleazei S1; s-a constatat prezenta mRNA c-myc în 27 din cele 90 tumori, dar nu s-a constatat o asociere semnificativa între aceasta expresie si diseminarea metastazica. Totusi, s-a sugerat ca expresia mRNA c-myc s-ar putea corela cu receptorul estrogen si cu diseminarea metastazica. mRNA c-myc s-a exprimat în 45% din tumorile pozitive la acest receptor si în 24% în cele negative. De aici, concluzia ca în cazul cancerului ovarian c-myc nu este semnificativ asociat cu parametri clinici (104).


TRANSCRIPTIONAL FACTORS – MYC

c-myc, L-myc and N-myc genes are members of Myc family of protooncogenes that encode nuclear proteins which are regulators of transcription. These genes are early response genes, expressed in normal cells, whose expression is rapidly induced after growth factors stimulation. The myc oncogenes are abnormally expressed in transformant cells as it has been shown in a wide variety of malignant tumors.
All myc genes encode similar phosphoproteins of approximatelly 60 kDa. The N-terminal region of Myc contains a transcriptional transactivation domain. The C-terminal region of the proteins contains a nuclear localization domain followed by basic region, helix-loop-helix domain (HLH) and a leucine zipper motif. The basic region is involved in Myc binding to specific DNA sequences and the HLH and leucine zipper domains are required for direct protein-protein interactions that ensure Myc dimerization and function as transcriptional regulators.
A second family of proteins, named Max, can interact with Myc to form heterodimers via HLH and leucine zipper domains. This interaction is essential for the Myc ability to bind specific DNA sequences and to regulate trenscription. Myc-Max heterodimers bind with a high affinity to 5’-CACGTG sequence of DNA known as “Myc-core” within the E-box element. It has been recently identified a new family of proteins, named mad, that antagonize with Myc finction by binding Max, therefore Mad-Max heterodimers block the transcriptional function of Myc.
Normal myc expression induces the activation of proliferation – related genes involved in G0-G1 transition during cell cycle . It has been shown that the level of expression of Myc is associated with proliferation and differantion processes. Myc directly regulates the expression of several genes, i.e.ODC (ornitin decarboxilase), p53 and cdc25.
Although Myc family members encode similar proteins, they are differentially expressed in various cellular types. That suggest that besides their commun biological activities they may have some distinct functions.
N-myc has been first time described in neuroblastoma cells, its expression being normally associated with undifferentiated state of neuroblasts during embriogenesis. L-myc was identified in lung carcinoma cells and encodes multiple phosphoproteins as a result of alternative splicing of L-myc mRNA.
All three myc genes (c-myc, N-myc and L-myc) are aberantly expressed malignant cells derived from various tissues. Disregulated myc expression in cancer cells may result from gene amplification, chromosomal trnslocations or constituitive activation of myc expression.
Amplification of c-myc has been reported especially in leukemic cells, colon carcinoma and some lung carcinoma cells. N-myc alone, or associated with the amplification of c-myc and L-myc, is highly amplified in neuroblastoma cells and lung cancer. Several chromosomal translocation associated with malignant tranformation involve c-myc protooncogene. Thus, in chromosomal translocation in human Burkitt lymphoma and murine plasmocytoma, c-myc is translocated on locuses under the control of promotor or enhancer elements of genes that encode different immunoglobulin chains. Constitutive activation of myc is also known to contribute to cancerogenesis, cellular gowth induced by an aberant myc expression may be responsable for its ability to promote malignant transformation. Myc oncogenes hiperexpression corellates with a block in differentiation process in leukemia and limphoma cells. On the other hand, as shown by esveral studies,c-myc, N-myc and L-myc might be involved, although on different patways, in regulating apoptotic cell death.
Numerous studies on various types of cancer reveal different patterns in the expression of myc protooncogenes. Thus, c-myc has been shown to be amplified and hiperexpressed in lung cancer, gastric and colorectal adenocarcinoma, prostate and breast cancer. In neuroblastoma cells, lung carcinoma and some myeloid leukemia cells, c-myc is coexpressed with the other two members of myc family, N-myc and L-myc. They are all amplified heterogeneously in primary lung carcinoma as well as in metastases.

 

pagina anterioara     pagina urmatoare

 

© University of Bucharest 2002. All rights reserved.
No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page.

Comments to: Dumitru Miscalencu
Last update: Octombrie 2002
Text editor&Web design:
Raluca Ovac