FAMILIA GENELOR SKI


Din aceasta familie fac parte protooncogenele ski, sno si smad-3.


Gena ski

Protooncogena ski codifica o proteina nucleara care poate actiona ca factor de transcriere. Proteina Ski se exprima în liniile de limfocite B si T, în macrofage mature si în mastocite. Expresia mRNA ski atinge maximum în faza G1 în celulele sincronizate deprivate de leucina în prezenta factorilor de crestere, dar scade rapid când acestia sunt îndepartati. Se sugereaza ca protooncogena ski ca si sno care sunt membri ai acestei familii arata proprietati diferite intervenind în hemopoieza, raspund la factori de crestere si regleaza ciclul celular (1).
Gena ski este localizata pe cromosomul 1( 1 q12-q21-c-ski ). Analiza acestei gene în 6 linii de melanom nu arata alterarea sa. Transcriptele în liniile celulare normale au nivele sensibil mai scazute decât în celulele liniilor de melanom, astfel ca aceste nivele pot juca un rol în transforamarea melanocitelor în celule tumorale de melanom (2).
Protooncogena ski intervine în proliferarea celulelor în timpul morfogenezei si în diferentierea miogenica, exprimându-se astfel în mioblastele embrionare. Transcriptele protooncogenelor pot fi detectate timpuriu în somitele angajate miogenic, ca si în muschii scheletici diferentiati. Totusi mRNA c-ski exprimat în celulele liniei miogene nu se disting de transcriptele c-ski din alte linii celulare, aparând probabilitatea ca cele specific musculare sa fie exprimate tranzitoriu.
Experimentele efectuate pe liniile aviare QM7 si QM5 în timpul diferentierii musculaturii, au demonstrat ca nivelul expresiei si splicingul (procesarea) alternativ al treptelor c-ski ramân neschimbate atât în timpul opririi ciclului celular, cât si în timpul diferentierii miogenice (3).
S-a constatat ca protooncogena c-ski se exprima în uterul de sobolan în timpul estrului, mRNA c-ski fiind detectat principalmente în epiteliul glandular. În ideea testarii posibilitatii ca expresia mRNA c-ski sa fie indusa de estrogeni, sobolanii au fost ovarectomizati si injectati cu estradiol 17 beta. Expresia mRNA c-ski s-a reglat la 3 ore dupa injectare, atingând maximum la 6 ore si persistând pâna la 24 de ore. De aici concluzia ca c-ski joaca un rol important în proliferarea epiteliului uterin si mediaza activitatea proliferativa a extradiolului 17 beta (4). În ontogenia soarecilor, protooncogena c-ski se exprima la nivele scazute în toate celulele. În unele celule si tesuturi însa, gena se exprima la nivele înalte în câteva stadii atât ale dezvoltarii embrionare cât si a celei postnatale.
La embrion celulele crestelor neurale exprima c-ski în timpul migrarii la 8-9 zile post-coitum. Derivatele crestelor neurale, asa cum sunt ganglionii radacinilor dorsale ale nervilor rahidieni si melanocitele, reactioneaza pozitiv la un anticorp anti-proteina Ski. La 9 zile, întregul tub neural arata înalte nivele ale expresiei genei c-ski, iar la 14-16 zile mRNA c-ski este detectat, de asemenea la nivele înalte, în cortexul telencefalului si în bulbii olfactivi. La doua si sase saptamâni postnatal, creierul arata tanscripte ale genei c-ski în hipocamp si în stratul granular al cortexului cerebelos.
Se sugereaza ca c-ski joaca un rol atât în proliferarea cât si în diferentierea populatiilor celulare specifice sistemului nervos central si periferic (5).
Tesutul pulmonar neonatal arata nivele ale expresiei genei de doua ori mai crescute decât nivelele prenatale.
Hiperexpresia v-ski blocheaza diferentierea terminala a eritroblastelor de pui si în cooperare cu v-sea cauzeaza transformarea acestor celule sugerând ca c-ski joaca un rol în reglarea proliferarii sau diferentierii celulelor hemopoietice. Actionând cu PMA asupra a 4 linii de celule mieloide s-a demonstrat ca acesta regleaza mRNA c-ski numai în liniile care raspund prin diferentierea seriei megacariocitice. Extinderea diferentierii si cresterea mRNA c-ski se coreleaza cu concentratia PMA folosita pentru inducerea diferentierii. De aici sugestia ca, expresia c-ski se coreleaza cu maturarea magacariocitelor (6).


Gena sno

Gena sno este o noua gena celulara ce apartine familiei ski. Are 12 kb si contine 6 exoni din care primul este necodificant. Secventele aminoacid codificate de primul exon al c-sno, ca de altfel si al c-ski, sunt înalt înrudite. Regiunea promotoriala este bogata în G+C dar nu contine locusurile TATAA sau CAAT. Locurile potentiale de cuplare pentru factorii de transcriere SP1, AP1 si AP2 sunt prezente amonte de startul de transcriere (7).
În celule mature expresia protooncogenei sno este mai limitata decât a lui ski si se exprima în celulele T dar nu în celulele B, iar în progenitorii mieloizi este mai larg exprimata decât protooncogena ski. Expresia mRNA sno este maxima în faza G1 timpurie si ulterior oscileaza pe parcursul ciclului celular.
Protooncogena sno este implicata în dezvoltarea muschilor; ea detine 1330 nucleotide, iar izoformele sale procesate alternativ sunt Sno N de 684 aminoacizi, Sno A de 415 aminoacizi si Sno I de 399 aminoacizi (44, 298 MW). O singura gena sno poate exprima cele trei izoforme prin procesare alternativa si toate trei contin regiunea cu cele mai multe similaritati cu protooncogena ski. Secventa Sno I specific umana este prezenta si la câteva specii de mamifere (maimuta, câine, vaca, iepure, porc), dar nu la rozatoare, în timp ce secventa comuna a acestei gene este conservata la toate speciile de vertebrate terestre.
mRNA sno N, sno A si ski se acumuleaza în multe tesuturi umane printre care si muschii scheletici. mRNA sno I alternativ se acumuleaza mai specific în acestia, dar si în rabdomioscarcom-tumora a muschilor scheletici. Procesarea alternativa tesut-specifica a acestei gene umane rezulta într-un mRNA din familia genei ski/sno, pe de o parte, si prezenta mRNA sno în muschi pe de alta parte, au rol în reglarea genelor responsabile de formarea muschilor (8).


Gena smad-3

TGF-beta induce o varietate de raspunsuri fiziologice cum sunt inhibarea cresterii, a diferentierii si apoptoza. De asemenea, induce fosforilarea si translocatia nucleara a genei smad-3. Ca raspuns la activarea semnalizarii TGF-beta s-a constatat asocierea nucleara a genei smad-3 cu proteina nucleara a protooncogenei ski. Aceasta asociere represeaza activitatea transcriptionala indusa de smad-3, ca si hiperexpresia protooncogenei ski, ceea ce confera celulelor rezistenta la efectele lui TGF-beta de inhibare a cresterii. Represia transcriptionala ca si rezistenta la crestere induse de TGF-beta prin hiperexpresia ski, pot fi exprimate prin hiperexpresia lui smad-3. În acest context ski apare ca un nou component al caii de semnalizare TGF-beta relevând astfel mecanismele sale de actiune (9).
Cuplarea TGF-beta la receptorul sau induce fosforilarea lui smad-3 care ulterior migreaza în nucleu unde functioneaza ca un factor de transcriere. Hiperexpresia asocierii lui smad-3 cu proteina de transcriere a protooncogenei sno N represeaza activarea transcriptionala a smad-3. Activitatea de semnalizare a TGF-beta duce însa, la degradarea rapida a sno N si mai putin a proteinei înrudite ski, degradare mediata de proteosomii celulari (10).
Proteinele Smad sunt mediatori de semnalizare intracelulara ai superfamiliei TGF-beta care regleaza o vasta varietate de procese biologice. Printre acesti mediatori se numara smad-2 si smad-3 care sunt activati specific de TGF-beta. Acesti doi mediatori interactioneaza cu c-ski prin domeniul C-terminal în maniera dependenta de TGF-beta. C-ski detine doua locuri distincte de cuplare pentru smad inhibând astfel puternic trnsactivarea a variate gene reporter via TGF-beta. C-ski este încorporat în comlexe cu smad, complexe care cupleaza la DNA, interfera cu interactiunea smad-3 -p300, un coactivator transcriptional si în replica recruteaza histone deacetilaza (HDAC). Astfel, c-ski devine un corepresor transcriptional care leaga proteinele la HDAC în calea semnalizarii TGF-beta (11).
Complexul N-CoR/SMRT care contine m Sin 3A si HDAC mediaza represia transcriptionala prin receptorul hormonal nuclear si prin Mad. Proteinele codificate de protooncogenele familiei ski cupleza direct la acest complex si la m Sin 3A formând astfel un complex cu HDAC. C-ski si produsul genei înrudite sno sunt reclamate pentru represia transcriptionala via Mad si receptorului hormonului tiroid (TR beta ). Forma oncogena v-ski care nu detine domeniul de cuplare pentru m Sin 3A actioneaza într-o maniera dominant negativa si abroga represia transcriptionala via Mad si TR beta. Astfel, ski devine un component al complexului HDAC si astfel este reclamat pentru represia transcriptionala mediata de acest complex. Implicarea lui c-ski în complexul HDAC indica faptul ca functia acestuia este importanta pentru oncogeneza (12).
Folosindu-se extract nuclear din celulele transformate de ski, s-a identificat un loc de cuplare la DNA specific pentru ski continând secventa consens GTCTAGAC. În extractele nucleare c-ski si v-ski exista componente ale complexelor care cupleaza specific la acest loc. S-a demonstrat ca ski represeaza transcrierea fie prin copii amonte ale acestui element, fie când promotorul poarta un domeniu heterolog de cuplare la DNA.(13)

 

pagina anterioara     index

 

© University of Bucharest 2002. All rights reserved.
No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page.

Comments to: Dumitru Miscalencu
Last update: Octombrie 2002
Text editor&Web design:
Raluca Ovac