INTRODUCERE


Oncoproteinele sunt molecule care actioneaza sustinut în perturbarea ciclului celular, conducând finalmente la transformarea canceroasa. Aparitia lor în celula se datoreaza modificarii genelor care codifica partenerii lor normali.
Studiul oncoproteinelor a capatat o amploare considerabila datorita interesului pe care îl prezinta în întelegerea, pe de o parte, a modificarilor moleculare si a mecanismelor transformarii si, pe de alta parte, pentru terapia bolilor canceroase.
Pentru început, prezentam moleculele reunite dupa unii autori, în prima grupa de oncoproteine din cele patru grupe pe care le abordam. Dintre toate oncoproteinele cunoscute, cele de transcriere au o deosebita importanta prin faptul ca actioneaza direct asupra unor gene celulare ce intervin în sinteza materialelor necesare diviziunii celulare (diviziunea celulara repetata caracterizeaza celulele tumorale) si în blocarea genelor implicate în specializarea celulara.
În cazul fosfoproteinelor familiei myc, datele privind functiile acestora s-au îmbogatit prin stabilirea relatiilor lor cu alte proteine, care fie le stimuleaza, fie le blocheaza activitatea, asa cum se constata în cuplarea cu Max si Mad. Noile descoperiri sunt importante în ideea posibilitatii terapeutice de a anula functia carcinogenica a proteinelor acestei familii de oncogene.
Recent s-au stabilit caracterele diferentiate ale proteinei L-myc din cancerul pulmonar si ale proteinei N-myc din neuroblastom. Prezenta oncoproteinei myc în diferite tipuri de cancer (gastric, colorectal, de prostata, de vezica urinara, ovarian si mamar) argumenteaza rolul acesteia în initierea si mentinerea fenotipului de celula canceroasa.
Formarea complexului AP1 (proteina activatoare) din proteinele jun si fos este de o mare eficacitate în declansarea transcrierii unor gene cu rol în cresterea si diviziunea celulara, asa încât desfacerea complexului scade activitatea celor doua proteine atunci când actioneaza independent. Chiar si în aceasta postura, când sunt stimulate de anumiti factori, ele au o mare eficienta asupra genelor tinta.
Partenerii normali ai oncoproteinelor fos si îndeosebi ai oncoproteinelor descoperite ulterior, cum sunt proteinele codificate de genele Fra-1 si Fra-2, au roluri importante în dezvoltarea embrionara.
Virusul leucemiei acute aviene E26, prin oncogena sa ets determina la pui mielo- si eritroblastoza. La om gena ets-1 localizata în cromosomul 11q 23 a fost detectata ca oncogena în leucemiile acute limfoide si mieloide. Promotorul genei ets poate fi activat de AP1, AP2 si Sp1 care au efect reglator asupra acestei gene. Este un exemplu de interdependenta între proteinele nucleare de transcriere care au incitat numeroase cercetari moleculare.
Citochinele IL-1-alfa si TNF-alfa s-au dovedit cei mai puternici stimulatori ai genei ets, în timp ce bTGF, EGF si PDGF sunt stimulatori tardivi. Oncoproteina ets poate actiona în complex cu oncoproteina myb (myeloblastom) ca în cazul produsului oncoproteinic viral p135 gag-myb-ets
Oncogena rel (reticuloendotelioza) descoperita la curcani este aceeasi cu gena NF-kB, gena de importanta majora în mecanismele de reglare a integritatii organismelor. Modificarea acestei gene conduce la un spectru larg de afectiuni printre care si neoplazia. NF-kB este un heterodimer constituit din proteinele RelA si RelB, molecula strict coordonata de inhibitorul sau specific IkappaB (IkB). Multitudinea modalitatilor si a locurilor de actiune este apreciabila, deoarece NF-kB este indus de peste 150 stimuli actionând ca factor de transcriere si controlând astfel transcrierea a peste 150 de gene. Perturbarile acestei gene au urmari dintre cele mai grave, finalizându-se cu transformarea maligna.
În ultimii ani s-au descoperit alte numeroase gene si proteine pe care le codifica si care au functii de factori de transcriere. Cel mai frecvent s-au detectat în tumori sau ca initiatori ai tumorilor. Pe de alta parte, partenerii lor normali sunt indispensabili în dezvoltarea si/sau diferentierea unor tipuri celulare.
Gena EWS (sarcomul Ewing) este caracteristica celulelor tumorale ale sarcomului Ewing. Tumorile induse de familia genelor Ewing prezinta translocatii recurente constând în fuziunea genei EWS din cromosomul 22q12 cu diferiti membrii ai factorilor de transcriere cum sunt FLI-1, ERG, ETV-1, FEV, din care unii sunt membrii ai familiei ets .
În celulele mieloide, proteina maf poate interactiona în transcriere cu myb pentru a actiona asupra genelor tinta ale proteinei myb. Cu factorii de transcriere Pax6 si Sox1, L-maf regleaza dezvoltarea cristalinului. Fiind descoperita si la metazoarele inferioare, gena Pax este considerata o gena ancenstrala indispensabila dezvoltarii organismelor animale.
Familia genelor ski, sno si smad-3 codifica în numeroase tipuri celulare, proteine nucleare cu rol în transcriere intervenind remarcabil în proliferarea epiteliilor.
PU.1/SPI-1, o alta gena din familia ETS este reclamata cu produsul ei, pentru dezvoltarea progenitorilor mieloizi si limfoizi si nu numai. Expresia necontrolata a acestei gene determina aparitia bolilor maligne fiind asa cum s-a mentionat, oncoproteina frecvent întâlnita în leucemia acuta mieloida.
Proteinele nucleare reprezinta ultima treapta în cascada de reactii implicate în transmiterea semnalelor, reactii care încep la nivelul membranei celulare si care reclama în vederea cuplarii la DNA-ul unor gene, interventia unui factor extracelular. Ritmurile ciclului celular sunt însa controlate si de impulsuri pornite din interiorul celulei. Cercetarile moleculare releva ca uneori, unele gene îsi autoregleaza activitatea.
Intentia autorilor acestei lucrari vizeaza prezentarea datelor privind statutul actual al celorlalte trei grupe de oncoproteine (familiile ras, receptori celulari si factori de crestere).


Martie 2001 Autorii

 

 

pagina anterioara     pagina urmatoare

 

© University of Bucharest 2002. All rights reserved.
No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page.

Comments to: Dumitru Miscalencu
Last update: Octombrie 2002
Text editor&Web design:
Raluca Ovac