eBooks :: Cuprins :: Home

Ioana Costa (n. 1959) este conferentiar la Catedra de Filologie Clasica a Facultatii de Limbi si Literaturi Straine (Universitatea din Bucuresti). Absolventa a acestei sectii, promotia 1982 (cu teza de licenta „Sistemul indo-european al negatiilor”), a devenit asistent universitar în 1990. Si-a sustinut doctoratul în lingvistica indo-europeana în 1996, cu teza: „Neflexibile indo-europene”, sub îndrumarea Prof. dr. Dan Slusanschi.
A beneficiat, gratie unei burse doctorale acordate de Universitatea din Trieste, de îndrumarea Prof. dr. Franco Crevatin (1993-4). In 1999 a facut studii de epistolografie latina la Freie Universität Berlin, sub îndrumarea Prof. dr. h.c. Fritz Wagner. Preda în prezent cursuri de Introducere în filologia clasica, Fonetica istorica latina, Lingvistica comparata indo-europeana. Este membra a Societatii Române de Studii Clasice si a Societatii Române de Studii Indo-Europene (vice-presedinte).
Volumul „Neflexibile indo-europene” a aparut în 1999, la Editura Roza Vânturilor. Cursul de „Fonetica istorica latina” a aparut în 2003 la Editura Universitatii din Bucuresti. Editeaza traducerea, pentru prima data în româna, a enciclopediei lui Plinius, Naturalis Historia, la Editura Polirom, în sase volume, dintre care au aparut pîna acum patru (2001, 2001, 2002, 2003). La aceeasi editura, pregateste editarea Tratatelor si Scrisorilor lui Seneca: împreuna cu volumul aparut în 1999, Naturales quaestiones, vor alcatui integrala filozofica senecana. În ambele proiecte editoriale (sase volume Plinius, sase volume Seneca) lucreaza cu o echipa de tineri filologi, care au început sa pregateasca aceste traduceri înca din anii studentiei.

 

© Universitatea din Bucuresti 2003. All rights reserved.
No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page.
Comments to: Ioana COSTA :: Last update: July,, 2003 :: Web design§Text editor: Monica CIUCIU