eBooks Pagina de start
Despre autor
 


IV EFEMERIDE ÎNTRU NEUITARE

Când memoria colectivă este atinsă de scleroză ori devine senilă, viaţa e primejduită de a re-suporta suferinţe evitabile, când voinţa politică e măcinată de orgolii, drogată de amnezii şi legănată de iluzii egoiste, societăţile umane se prăbuşesc în rătăcirile autodistrugerii.

Într-o carte a polemicilor implicite, având ca obiect literatura, mi s-a părut un act de simetrie spirituală de a propune un capitol de polemici explicite. Cum obiectul lor nu mai este literatura, s-ar părea că simetria este doar aparentă. Ea este, totuşi, reală nu doar pentru că realitatea la care mă voi referi rămâne un orizont virtual al literaturii, ci şi pentru că aceasta vizează o experienţă istorică fundamentală şi de hotar. Un moment în care m-am aflat nu doar ca martor. Şi atunci mi-am spus că mărturia mea şi implicarea atât cât au fost şi aşa cum au fost pot constitui, pentru cei ce vor veni după noi şi nu se vor lăsa pradă uitării, o sursă de cunoaştere şi-un prilej de meditaţie.

Toate textele vor fi reproduse aşa cum au fost ele scrise atunci în 1990. Interpretarea lor şi mărturia vieţii mele ca destin încarcerat între un război şi o revoluţie, iar mai apoi dezamăgit şi ulcerat de anii postrevoluţionari vor face obiectul unei viitoare cărţi ce se va numi INTERVIU CU MINE ÎNSUMI.

 

 

 

eBooks Pagina de start Cuprins Despre autor
©Universitatea din Bucureşti 2003. All rights reserved. No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page. This book was first published by Editura Universităţii din Bucureşti ISBN 973-575-806-7
Comments to: Alexandru MELIAN
Last update: Februarie 2004
Web designer, Text editor: Annemarie LIHACIU