eBooks Pagina de start
Despre autor
 

Ingratitudine

Prin intermediul unei incitante şi binefăcute emisiuni de televiziune deşi plasată la o oră nu tocmai potrivită privirea şi sufletul ne-au fost înnegurate de tristeţe şi revoltă. Uimirea, care ar fi trebuit să preludeze ori să însoţească aceste stări emoţionale, a încetat să mai fie o reacţie relevantă în împrejurările în care ne e dat să trăim sau mai curând în împrejurările pe care noi înşine ni le ,,dăruim" cu un mare apetit al nihilismului.

Am văzut şi am auzit, cu această ocazie, câţiva din cei care au fost sfârtecaţi de gloanţe în timpul Revoluţiei. Adică atunci când ei şi atâţia alţi oameni ca ei n-au ezitat să îmbrace cămaşa morţii, în numele libertăţii şi al speranţei.

Şi am văzut şi am auzit, cu această ocazie, un adolescent de 14 ani rămas să-şi ducă restul zilelor într-un singur picior; un tânăr cu ochii umbriţi de tristeţe, nevoit să urce scările în cârje, fiindcă liftul spitalului era doar o piesă de decor; un bărbat cu fruntea scobită de cartuş care nu putea să lăcrimeze din ochiul său de sticlă pentru grija zilei de mâine pândită de sărăcie, de boală şi de uitare; un tânăr al cărui picior salvat într-un spital din Viena nu mai afla nicăieri sprijinul pentru a nu compromite operaţia făcută acolo...

Şi am auzit că aceşti oameni nu au bani de medicamente, iar când Ministerul Sănătăţii le-a asigurat gratuitatea acestora, n-au de unde să li se procure, decât tot la negru.

Dincolo de tinereţe şi deznădejde, vocile şi vorbele lor degajau o tulburătoare modestie. În timp ce atâţia impostori şi veleitari îşi clamează cu violenţă, cu intoleranţă revendicările nu o dată în registrele insultei, ale minciunii sau ale calomniei aceşti oameni ai curajului şi al dăruirii de sine vorbesc despre suferinţele şi neliniştile lor fără încrâncenare şi fără a pronunţa măcar o dată cuvântul perfect îndreptăţit, în situaţia dată: ingratitudine.

Şi am aflat în acea noapte un lucru care le depăşeşte pe toate: o rană din timpul revoluţiei costă 5000 de lei, o infirmitate definitivă 10000 de lei, iar o viaţă de om 15000 de lei.

Domnilor senatori, prefecţi şi primari adică d-voastră, domnilor care sunteţi unde vă aflaţi acum datorită acestei sfinte revoluţii (pe care unii nu ezită s-o profaneze fără de ruşine şi fără teamă de Dumnezeu) credeţi oare că dreptul la recunoştinţă şi răsplată îl au doar cei pe care-i îmbracă mormântul sub cruce sau doar cei pentru care s-au fixat indemizaţii lunare şi salarii echivalente cu o viaţă de om sau cu o infirmitate?

Nu vă spune nimic faptul că, după ce au preluat puterea, până şi comuniştii recunoscuţi pentru dispreţul lor faţă de om i-au răsplătit pe ilegalişti (unii pentru merite cu totul minore ori accidentale) cu pensii substanţiale şi cu înlesniri deosebite pentru toată viaţa?

Credeţi oare că-i moral să ilustrăm şi noi cunoscutul adagio că revoluţiile îşi devoră fiii sau dacă nu şi-i devoră îi dau uitării, lăsându-i în voia soartei?

Socotiţi oare că pentru a fi erou trebuie neapărat să mori? Sau credeţi şi d-voastră ca domnul Adrian Marino că singurii şi adevăraţii eroi ai revoluţiei din decembrie sunt Nica Leon şi Dumitru Dincă?

Iertaţi-mi duritatea şi înţelege-ţi-mi revolta! Dar mă simt eu însumi invalid şi orb, rănit în suflet şi dispreţuit. Multe pot fi înţelese ori iertate, dar nu există nici o scuză pentru ingratitudinea manifestată faţă de cei aflaţi în suferinţă de pe urma dăruirii lor întru eliberarea din întunericul tiraniei comuniste.

O revoluţie care întoarce spatele jertfelor făcute pentru ea are soarta mitică a sacrificiilor neprimite de zei.

 

 

eBooks Pagina de start Cuprins Despre autor
©Universitatea din Bucureşti 2003. All rights reserved. No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page. This book was first published by Editura Universităţii din Bucureşti ISBN 973-575-806-7
Comments to: Alexandru MELIAN
Last update: Februarie 2004
Web designer, Text editor: Annemarie LIHACIU