Cuvânt înainte


Câmpul informatiei oferã o imensã arie de investigatie. La nivelul structurilor documentare, realitatea informationalã contemporanã se caracterizeazã printr-o mare complexitate.

În contextul necesitãtii integrãrii structurilor românesti în miscarea infodocumentarã internationalã, lucrarea Teoria si practica informatiei si-a propus sã ilustreze câteva dintre cele mai importante aspecte legate de universul actual al informatiei. Sunt prezentate ultimele evolutii în domeniul serviciilor de referinte, elemente legate de marketingul serviciilor de bibliotecã, parteneriatele dezvoltate la nivelul bibliotecilor universitare, proiectele europene în domeniul furnizãrii electronice a documentelor, instruirea si perfectionarea personalului din biblioteci, educatia în domeniul biblioteconomiei si stiintei informãrii în Franta, Suedia si România, dar si structuri infodocumentare prestigioase din Marea Britanie, Franta si Statele Unite ale Americii, precum British Library, Bibliothèque Nationale de France, Library of Congress, New York Public Library s.a.


Volumul reuneste studii noi, dar si unele scrise acum 2-3 ani, dar a cãror actualitate le-a recomandat pentru a fi incluse aici.
Scopul principal al lucrãrii este sã contribuie la o mai bunã cunoastere a miscãrii infodocumentare pe plan national si international, în conditiile dezvoltãrii transferului de informatii prin modernizarea structurilor existente si prin crearea de retele si sisteme de structuri documentare.

Autoarea