Pagina anterioară | Autor | Cuprins | Home | Pagina următoare


1. ARGUMENT

 

 

     La sfârşitul secolului trecut teatrul italian a îndeplinit rolul unui vehicul al influenţei culturale occidentale în statele din centrul şi din estul Europei. Acţiunea sa nu a fost deocamdată suficient studiată, în multiplele ei aspecte, în primul rând pentru că perspectiva interdisciplinară nu s-a impus încă suficient în domeniul istoriei literare. Dimpotrivă, s-a perpetuat conceptul „întârzierii” teatrului italian faţă de dezvoltările din alte ţări europene, lansat în anii '30 de Silvio D'Amico. Abia în ultimele decenii s-a definit „anomalia” caracteristică acestui teatru, şi anume dominaţia actorului (exponent al tradiţiei culturii orale) asupra textului dramatic, fără a fi însă explorate toate consecinţele acestei diferenţieri în raport cu alte spaţii culturale. Aproape total neglijat este un factor care a conferit în ultimele decenii ale secolului trecut un nou dinamism fenomenului teatral italian: turneele efectuate de trupele de actori italieni în toată lumea, care au dus la regăsirea unei tradiţii centripete a acestui teatru, datând din secolele anterioare.

       Pe de altă parte, excesiva compartimentare a studiilor privind literatura română, metoda tratării monografice a scriitorilor, care a jucat un rol important în faza de acumulare a istoriei literare româneşti a dus la cantonarea perspectivei între limitele spaţiului cultural autohton. Una din primele consecinţe a fost aprecierea literaturii dramatice româneşti drept inferioară şi conservatoare în raport cu celelalte genuri.

       Este momentul reconsiderării interacţiunilor culturale dintr-o perspectivă mai amplă, comparatistă. 

         

Pagina anterioară | Autor | Cuprins | Home | Pagina următoare

© University of Bucharest 2003. All rights reserved.
No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page.
Comments to: Corina Popescu
Last update: February 2003
Text editor&Web design: Raluca OVAC