Pagina anterioară | Autor | Cuprins | Home | Pagina următoare 

4. CONTACTELE TEATRULUI VERIST ITALIAN CU MEDIUL CULTURAL ROMÂNESC ȘI TRAIECTORIA RECEPTĂRII

 

 

4.1. TURNEELE TEATRULUI ITALIAN ÎN ROMÂNIA

 

Adelaide Ristori la București, Iași, Brăila, Galați, Chișinău

(septembrie 1871)

 

           Adelaide Ristori, figură reprezentativă a teatrului din a doua jumătate a secolului trecut, este prima tragediană de talie europeană care apare pe o scenă românească[1].

           La data venirii sale, teatrul din România se afla, cu siguranță, abia la începuturi. Ce se reprezenta în mod curent? În gazetele vremii este comentat în mod generos un spectacol de binefacere organizat în luna februarie 1871 la Teatrul cel Mare din București de către Ulysse de Marsillac: se recitaseră versuri și fragmente din comedii franțuzești, în folosul „țăranilor” francezi răniți în războiul franco-prusac. În aceeași perioadă, impresarul Franchetti adusese la „Teatrul italian” o trupă de operă. La Iași, Matei Millo joacă modestele „cântecele comice” Paraponisitul, Paraclisierul, Chera Nastasia etc. În vara anului 1871 ziarele bucureștene anunță că în sala de la Union Suisse „trupa lui Ionescu” susține reprezentații „regulat în toate serile, fie timp frumos, fie ploios”. După trecerea Adelaidei Ristori prin București, la Teatrul cel Mare e programat un spectacol de gimnastică acrobatică dat de „Societatea anglo-americană de gimnastică Manley”, în a cărui reclamă se menționează, printre altele și „prima excursiune pe un velociped în aer”.

            Nu e mai puțin adevărat însă că edificarea unui veritabil teatru național constituie o preocupare acută a tuturor oamenilor de litere. Constatând, în 1870, că localizările lui Pascaly după Scribe și Sardou nu puteau satisface necesitățile culturale ale momentului, M. Eminescu preciza cele două obiective majore ale teatrului românesc: alcătuirea unui repertoriu și formarea unor actori profesioniști, element de primă importanță, căci „Dacă repertoriul e sufletul unui teatru, actorii sunt corpul lui, sunt materia în care se întrupează repertoriul”[2]. Câțiva ani mai târziu, în prefața primulu său volum antologic de teatru, V. Alecsandri susține că principalele probleme ale teatrului sunt limba, jocul actorilor și educația publicului. Deplângând calitatea deplorabilă a unor interpretări autohtone, dramaturgul își exprima convingerea că publicul și-ar îmbunătăți gustul și judecata „îndată ce s-ar găsi dinaintea unui spectacol compus de adevărați artiști”[3].

            Apariția Adelaidei Ristori în fața publicului românesc vine să răspundă acestor deziderate fundamentale. Dacă maniera de spectacol pe care actrița o cultivă în cea de a doua parte a carierei sale nu putea deconcerta un public format la școala teatrului de operă, repertoriul său de drame în costumație istorică reprezintă o mare noutate.

            Se știe că ceea ce caracteriza, la data respectivă, stilul interpretării Adelaidei Ristori este pasiunea reproducerii cât mai exacte a costumelor de epocă. Acestea erau puse în valoare prin poze îndelung studiate, imortalizate în câteva „portrete de scenă” ale actriței. Aceasta își declarase, de altfel, în repetate rânduri disprețul pentru „gli stracci moderni”, ținută total inadecvată pentru a „reprezenta viața” pe scenă, iar, spre sfârșitul vieții, reproșa unor colegi mai tineri tendința de a înfățișa personaje shakespeariene ca și cum ar fi fost oameni de toate zilele („come il droghiere di faccia”). Repertoriul ei fusese definitiv condiționat de succesul travestirii în costume „istorice” și încercările disperate ale lui Paolo Giacometti, dramaturgul care îi scria „libretele”, de a-i propune subiecte contemporane rămân fără nici un rezultat.

            În cadrul turneului din toamna anului 1871 Adelaide Ristori, sosită în România în compania unei trupe relativ numeroase („20 artistes dont 8 dames” se precizează în „Le Journal de Bucarest”), prezintă publicului autohton nu mai puțin de opt drame, începând cu Medeea lui Legouvé (compusă pentru turneul din Franța care o consacrase definitiv, în 1856) și incluzând vestita serie de „actualizări” ale unor figuri istorice majestuoase: Maria Stuart, Elisabetha – regina Angliei, Maria Antoaneta. Aceasta din urmă era ultima dintre reginele intrate în repertoriul definitiv al Adelaidei Ristori și afișele menționau că este vorba de o „mare dramă în cinci acte, cu prolog și epilog scris anume pentru Adelaida Ristori de Paolo Giacometti”. Piesa fusese pusă în scenă pentru întâia oară în turneul din Statele Unite (stagiunea 1867-1868). Apoi fusese reluată, în noiembrie 1868, la Bologna, unde stârnise un val de proteste: în contextul politic al acelor ani, dăduse impresia unei preamăriri a „vechiului regim”. Rămăsese, în urma acestui episod, strict rezervată „pentru export”, fiind jucată deseori și în limba engleză. S-ar părea că deține recordul reprezentațiilor printre marile realizări ale actriței, atingând cifra de 452 de spectacole în 17 ani. O dramă despre care ea însăși va nota în memoriile sale că era destinată să smulgă publicului lacrimi și, totodată, un exemplu elocvent de tiranie a actorului asupra dramaturgului, căci interpreta îl silise pe autorul textului la un colaj de scene de mare efect.

            Adelaide Ristori sosește la București pe 7 septembrie 1871 și își începe reprezentațiile în ziua de 11 septembrie. Momentul nu se dovedește bine ales: abia întorși din vilegiatură, membrii protipendadei, care sunt și deținătorii abonamentelor la teatru, trec în fugă prin Capitală, grăbindu-se fiecare spre moșie, unde începe culesul viilor. Cât despre familia regală, aceasta se află încă la Sinaia, unde primește vizita prințesei de Wied, mama reginei Elisabeta. Bucureștiul își schimbă totuși înfățișarea: în oraș e inaugurat, în câteva zone centrale, iluminatul cu gaz (deocamdată nu și iluminatul Teatrului, care urmează să intre în reparații).

            Cronicile entuziaste care apar în „Le Journal de Bucarest” (nesemnate, dar scrise, după toate probabilitățile, de Ulysse de Marsillac, fondatorul gazetei) menționează, aproape fără excepție, valențele „realiste” ale tablourilor scenice prezentate de trupa Adelaidei Ristori:

            „Ce qui frappe d’abord dans madame Ristori c’est la beauté, la variété de ses poses. S’il n’y avait quelque chose d’un peu forcé dans cette image, nous dirions qu’une représentation de Madame Ristori équivaut à une visite dans un musée. C’est tout à la fois de la peinture et de la sculpture, il y a la ligne et la couleur... et de plus, il y a la vie. Cette variéte merveilleuse de poses, toutes belles, toutes dignes d’être reproduites par le ciseau ou par le pinceau, est le résultat d’un art profond et d’une longue étude. Etude et art qui disparaissent sous la vérité, autre forme plus splendide encore de la perfection”[4].

            Impactul acestor apariții scenice asupra publicului bucureștean este explicat de cronicar, pe linia veritabilei obsesii a deceniului, prin „iluzia totală a adevărului”: „Madame Ristori n’a point pour elle le prestige de la musique, elle parle dans une langue étrangère, et cependant telle est la puissance de son génie qu’elle contraint tout son auditoire à frémir d’enthousiasme ou à pleurer [...] Merveilleuse puissance du talent qui nous donne l’illusion complète de la vérité!”[5]

            La ultima reprezentație, în seara zilei de 28 septembrie, asistă și familia regală, după ce în ajun actrița luase ceaiul la Palat, împreună cu soțul și cu fiica. „Madame Ristori a été acclamée, rappellé, couverte d’applaudissements frénétiques”, scrie același cronicar. Fusese, de fapt, un spectacol-coupé: tragediana alesese să joace un succes din tinerețe, Camma de Montanelli, o tragedie în trei acte a cărei premieră avusese loc în 1857 la Paris; adăugase la recital „la scène des remords de Macbeth et les Adieux de Jeanne d’Arc, traduits de l’italien en français par Ernest Legouvé.”[6]

            Apare limpede că nu calitatea textului, ci virtuozitatea interpretării scenice suscita entuziasmul publicului, mai mult ori mai puțin avizat. Cronicarii apreciază ceea ce pare a fi o reconstituire istorică riguroasă. Astfel, despre Maria Antoaneta citim: „Une fidelité historique rigoureuse a présidé à la composition de ce drame qui n’est peut-être une grande œuvre littéraire, mais qui est certes une des œuvres les plus émouvantes que nous ayons jamais vues[7]. Succesul de public pare să fi fost cu adevărat imens, în orice caz sălile fuseseră pline: „Ce dernier drame a été donné pour la première fois samedi passé, en présence d’une salle remplie d’une foule immense, ardente et sympathique. Dès la veille toutes les places avaient été retenues. Depuis le parterre jusqu’à la galerie et dans toutes les loges la foule se pressait, anxieuse et enthousiaste”.[8]

            De la București, trupa Adelaidei Ristori pleacă spre Moldova, poposind la Brăila și Galați. Din revista „Convorbiri literare”, care dedică ample comentarii repertoriului actriței, în două numere succesive, aflăm că Maria Antoaneta a fost reprezentată la Iași de două ori, „după cererea publicului”[9].

            S-ar putea ca actrița să fi renunțat la intenția sa inițială de a da spectacole la Odessa și Kiev, din moment ce la începutul lui noiembrie se află deja la Bruxelles, urmând să joace apoi la Berlin și din nou în Italia, la Spoleto (aflăm de la rubrica „Movimento artistico delle compagnie dramatiche” a unei publicații de specialitate)[10].           

            Oricum, steaua marii tragediene intrase totuși în declin. Rămăsese o figură emblematică a teatrului european, dar aparținea de acum trecutului. În „L’Arte Drammatica”, periodic milanez care își începe existența chiar în toamna anului 1871, i se publică un portret însoțit de o prezentare elogioasă. Printre motivele „idolatriei” pe care cronicarul milanez și-o declară față de marea actriță, devenită, prin căsătorie „marchesa Capranica del Grillo”, apare o apreciere sentențioasă: „fu la prima a far conoscere al di là delle Alpi gli attori del teatro italiano”. Pentru contemporani, contribuția ei în această privință o întrecea pe cea a lui Gustavo Modena.

 

 

Giacinta Pezzana-Gualtieri la București

(iunie 1875)

 

           Acestei prime apariții de talie europeană pe o scenă românească îi urmează, în 1875, reprezentațiile Giacintei Pezzana – actriță pe care bucureștenii aveau s-o revadă, câțiva ani mai târziu, interpretând rolul bătrânei în Thérèse Raquin de Zola. Recunoscută drept „l’unica italiana degna di raccogliere l’eredità artistica dell’Adelaide Ristori”, interpreta excela, spre deosebire de marea sa predecesoare, și în roluri contemporane.

           România apare pe harta turneului cunoscutei actrițe ca o etapă, de această dată, nu în drumul spre Rusia, ci spre Viena. După ce, în luna februarie, Giacinta Pezzana efectuase „un giro in Dalmazia”, în primăvara aceluiași an trupa itinerantă pornise spre Egipt, unde dăduse reprezentații la Alexandria până la sfârșitul lunii aprilie, delectând – e de presupus – numeroasa colonie italiană din localitate. În luna mai, rubrica „Movimento artistico delle compagnie drammatiche italiane” a publicației milaneze „L’Arte Drammatica” informează că „La Pezzana continua ora il suo giro per Atene, Smirne, Constantinopoli, Odessa, Bukarest, Vienna, Berlino, Amsterdam e non v’ha dubbio che la gloria, il trionfo e la fortuna le saranno sempre fedelissime compagne”.[11]

            La București, actrița ajunge abia în luna iunie, propunând publicului românesc piesele de rezistență ale repertoriului propriu: Sora Teresa de Camelotti, Dama cu camelii, Judita și Maria Stuart. Momentul nu era nici acum prea bine ales și oarecare îngrijorare transpare din tonul cronicarului de la ziarul „Românul”, care ține să avertizeze: „Publicul capitalei ar da o tristă probă de simțul său artistic, de simțibilitatea sa morală și intelectuală, dacă pe când i se prezintă o atât de excepțională ocaziune de a gusta înaltele și purele delicii ale sufletului, ar preferi pe cele atât de vulgare ale cafenelelor cântânde”[12].

            Temerile se dovedesc însă neîntemeiate: publicul vine la toate reprezentațiile, „bravând o căldură tropicală”, iar Regina Carmen Sylva onorează și ea cu prezența nu mai puțin de trei spectacole. În urma succesului obținut, Sora Tereza se reia.

            Nu încape îndoială că interesul publicului se explică și prin prestigiul internațional al actriței. Cronicarul ziarului „Pressa” scria, de pildă: „După o lungă întrerupere așteptam cu nerăbdare ocaziunea să vedem în fine iarăși pe scena din București câteva drame și tragedii jucate de niște actrițe de primul rang și mărturisim că așteptarea noastră a fost recompensată pe deplin”.[13]

            Nuanțele interpretării nu scapă însă comentatorilor avizați. Obsesia „adevărului vieții” duce la interesanta observație că publicului i se dă impresia a fi nu în fața unei scene de teatru ci „înaintea însuși faptului real”. Remarcăm cum în jargonul cronicarilor se insinuează termenii aduși la modă de dezbaterile asupra realismului în artă: „...în scena mută a călugăririi ficei sale, scenă în care numai nervii feței și mici mișcări ale corpului spuneau tot ce se petrece în sufletul sublimei mame, marea artistă s-a urcat atât de sus în sfera arzătoare a simțimintelor, încât nu se mai putea zice că e artă, era însăși natura în tot ce a putut crea mai nobil, mai măreț”.[14]

            Această acceptare a modalităților veriste reprezintă, se poate spune, o noutate de proporții în contextul românesc al epocii.

 

 

Ernesto Rossi la București și la Iași

(ianuarie-februarie 1878)

 

            Evenimentul cel mai important al primei stagiuni a Teatrului Național din București (înființat prin legea din 1877) este, fără nici o îndoială, seria spectacolelor date de actorul italian Ernesto Rossi.

            Din scrisoarea deschisă publicată de V.A.Urechia în „Românul” din 9-10 ianuarie 1878 aflăm că de câțiva ani comitetul teatrului „stăruia pe lângă comendatorele Rossi” în speranța de a-l convinge „să acorde publicului ales și inteliginte din București fericirea de a-l asculta, de a-l aplauda”. Mai aflăm și că Rossi telegrafiase de la Viena, cerând asigurări că abonamentele puse în vânzare vor putea acoperi spezele trupei.

            Alte informații putem găsi în memoriile actorului, scrise, într-un moment de răgaz, sub forma unor scrisori către Angelo de Gubernatis[15]. De aici aflăm că organizatorul turneului a fost impresarul Franchetti („fu lui che mi scritturò ”), că întâlnirea cu un spațiu geografic total necunoscut i-a trezit inițial curiozitatea („ero desideroso di conoscere quella nazione che discende dai Romani”) și că atitudinea publicului l-a satisfăcut pe deplin („Mi pareva di essere in una città italiana, dinanzi a un pubblico italiano, con una sola importante differenza, quella del silenzio e del raccoglimento”).[16]

            Rememorând, peste ani, evenimentele din iarna lui 1878, E. Rossi ține să amintească și că fusese precedat de alte două mesagere ale scenei italiene (A. Ristori și G. Pezzana) și că succesul acestora în fața publicului românesc era de natură să-l încurajeze în a întreprinde o asemenea aventură: „Vi era stata qualche anno prima la Ristori, ed aveva lasciato meritamente una cara ed incancellabile memoria, superiore a quella lasciata da ogni altra attrice di grido [posibilă aluzie la Sarah Bernhardt, n.n.]; anche la Pezzana ebbe sorti felici, quantunque non fosse propizia la stagione e le circostanze non floride”.[17]

            Un turneu pe meleaguri românești reprezenta cu adevărat o aventură, la vremea cu pricina, chiar și pentru niște actori învățați cu greutățile deplasării prin lumea largă. Transportul pe calea ferată era puternic afectat de consecințele recentului război ruso-turc, cu toate acestea pierderile trupei italiene se reduc la dispariția vagonului cu recuzită, regăsit după trei zile, în urma unui schimb intens de mesaje între autoritățile românești și cele ruse. Într-o publicație milaneză se publică o relatare plină de umor a peripețiilor: „In mezzo alla gran confusione dei treni, delle ambulanze, viveri, prigionieri, truppe, il nostro vagone pareva che fosse scomparso come una tavola di nave fra le onde tempestose. Si misero in moto le autorità russe e rumene, si mandarono in giro telegrami e gente, tuttavia ci vollero tre giorni per trovare e far arrivare il vagone”.[18]

            Presa bucureșteană se grăbește să dea de știre publicului: „Represintația d-lui Rossi, anunciată pentru astă seară s-a amânat până luni din causă că costumele trupei n-au sosit încă”[19].

            În amintirile sale, publicate peste aproape un deceniu, E. Rossi schițează un tablou impresionant al Bucureștiului acoperit de zăpadă și invadat de soldați români, ruși și turci, în costumații bizare. El relatează amănunte pitorești, comentează ineditul arhitecturii (orașul i se pare, pe bună dreptate, comparabil cu Alexandria sau Cairo, mai degrabă decât cu Parisul), descrie preocupările elitei și situația teatrului autohton. Unul din aspectele care îl îngrijorează e faptul că publicul nu era familiarizat cu repertoriul shakespearian.

           În această privință, presa bucureșteană a adus o contribuție substanțială la succesul turneului trupei italiene. Frédéric Damé, cunoscutul cronicar de teatru s-a angajat într-o adevărată campanie de promovare a spectacolelor lui Rossi. El a publicat, pe tot parcursul reprezentațiilor, rezumate ale pieselor shakespeariene, cu intenția declarată de a familiariza publicul larg cu aceste opere, al căror text, cum se știe, Rossi îl decupa într-o manieră cât se poate de personală. Entuziasmul criticului pare sincer și este declarat zgomotos: „Shakespeare, în mărețele-i visuri, n-a visat niciodată un Othello mai complet decât acela pe care ni l-a reprezentat d. Rossi”[20]. Admirația fără rezerve a lui Frédéric Damé pare să se refere la capacitatea marelui actor de a transmite emoții de pe scenă. Din relatarea pe care o face spectacolului cu Othello aflăm câte ceva despre stilul interpretării lui Rossi, dar și despre reacția publicului românesc. Iată ce scrie cronicarul, abia întors de la teatru, în seara zilei de 24 ianuarie: „un fior de spăimântare a trecut prin toți privitorii când Othello s-a aruncat ca o fiară asupra lui Iago, trântindu-l la pământ, strângându-l de gât cu o furie nespusă și strigându-i: probează, probează că iubita mea e o prostituată!”[21] Se simte dator să-și avertizeze cititorii: „În actul al cincilea e cu neputință să-și închipuiască cineva groaza ce cuprinde pe spectatori. Vom zice chiar că teroarea e prea mare!”[22] Concluzia este cât se poate de tranșantă, ea sugerând că modalitatea de teatru practicată de actorul italian aduce înaintea spectatorilor „adevărul vieții”: „Cine n-a văzut pe d. Rossi nu-și poate închipui iluziunea ce transportă publicul. Teatrul dispare pentru a nu lăsa supt ochii noștri decât spectacolul mișcător al unei suferințe omenești”[23].

            Perfecțiunea interpretării îi apare ca rezultat al studiului asiduu, rolul regelui Lear fiind o culme absolută a artei dramatice („D. Rossi, în acest rol prodigios a ajuns la ultimele limite ale artei dramatice”[24].)

            Același ton elogios îl adoptă, în paginile „României libere” și D. Ollănescu-Ascanio, în ale cărui cronici revin des termenii de adevăr și natură[25]. De remarcat este și faptul că același cronicar va ține la 1 martie o apreciată conferință despre viața și operele lui Shakespeare, după ce „România liberă” publicase, chiar la începutul seriei de reprezentații, articolul lui Zola despre naturalism în teatru, la care adăugase comentarii cu privire la situația precară a teatrului românesc: „căci toate ne lipsesc, și actori, și decoruri, și autori”[26].

            Frédéric Damé observase, printre altele, și marea varietate de soluții scenice aplicate de Rossi repertoriului său: „D. Rossi, care moare în toate piesele lui, a trebuit să caute un mijloc de-a muri în diferite moduri. Ar fi un studiu foarte curios d-a cerceta d-aproape și  d-a discuta toate aceste diferite moduri d-a cădea mort în actul final. În Coriolan, artistul a căzut deodată, cu fața înainte, ca o realitate de spăimântat”[27]. Actorilor români li se recomandă însă a-l imita cu prudență, căci „sunt efecte de scenă cari sunt sublime la unii artiști mari și cari la alții nu sunt decât ridicule”[28].

            Repertoriul lui Rossi a cuprins nu mai puțin de șapte drame de Shakespeare, Ruy-Blas, Amor și cabală de Schiller, Kean de Al. Dumas; alături de aceste piese bine cunoscute mai figurau o melodramă (Puterea conștiinței) semnată chiar de Giacinta Pezzana, actrița care avea să triumfe, un an mai târziu, la Paris, în Thérèse Raquin de Zola, precum și două din piesele de rezistență ale dramaturgiei veriste: Nerone de Pietro Cossa și Moartea civilă de Paolo Giacometti.

            O piatră de încercare, nu numai pentru trupa italiană, ci și pentru presa românească a vremii, o reprezintă spectacolul cu Moartea civilă, a cărui cronică ocupă jumătate din numărul de a doua zi al ziarului „Românul”. În lipsa unei traduceri tipărite accesibile, Fr. Damé își asumase în ajunul reprezentației sarcina de a relata în amănunțime conținutul piesei, neuitând să menționeze nici că „a produs la Paris o senzațiune imensă”[29].

            Abia în comentariul de după spectacol cronicarul mărturisește că a avut la dispoziție o singură noapte pentru a citi și rezuma piesa  „dup-un test italian ce mi se dedese atunci”. Între textul popularizat de Damé și interpretarea dată de Rossi existau deosebiri ce se cuveneau clarificate. Cronicarul explică cititorilor săi: „După test, Corrado se înveninează la actul 5, și eu am tradus fidel. Dar autorul, după imprimarea piesei în urma rugăciunii d-lui Rossi, a suprimat acest fel de moarte banală și astăzi Corrado moare de ruptura unui anevrism, ceea ce este mult mai natural și, mulțămită jocului puternic al artistului, de un mai mare efect”[30]. În privința efectului obținut în scena respectivă, Fr. Damé renunță la orice rețineri: „Trebuie să vadă cineva pe Rossi pentru a înțelege cât e de sfâșietor un asemenea deznodământ. Ieși năbușit de emoțiune. E sublim. Zic cuvântul cum îmi vine și nu e prea tare”[31].

            Reprezentația cu Nerone de Cossa îi apare, în schimb, aceluiași cronicar grevată de un text mediocru. Din nou, opinia lui Fr. Damé este foarte tranșantă: „Piesa nu va obține niciodată succese ca cutare sau cutare piesă a lui Shakespeare. Nu este un cap d’operă, e lipsită de acțiune și cam monotonă. Însă caracterul lui Nerone este bine zugrăvit. D. Rossi ne-a dat o nouă probă de puterea suverană a artei sale, triumfând în contra tuturor greutăților acestui rol complex care, după părerea mea, este una din cele mai bune creațiuni ale marelui artist”[32].

            Șirul spectacolelor continuă, pe fondul altor evenimente locale: trupele române preiau de la garnizoana turcă Vidinul, domnitorul Carol I vizitează atelierul pictorului N. Grigorescu; cum Dunărea e, în sfârșit, liberă de sloiuri, vasele de război turcești părăsesc portul Galați.

            Cronicarii gazetelor bucureștene se luptă să țină pasul cu solicitările. Frédéric Damé se plânge de oboseala acumulată, căci a fost silit să studieze piesele, noapte de noapte, pentru a putea scrie despre spectacol în cunoștință de cauză. Se scuză a nu fi scris și despre comedia Sullivan de Mellesville, ultima reprezentație a trupei lui Rossi, întrucât nu i s-a pus la dispoziție textul piesei. Apreciază, în schimb, interpretarea dată lui Ludovic al XI-lea în piesa cu același nume a lui Casimir Delavigne. (Piesa va fi localizată de Șt. Velescu sub titlul Moartea lui Lăpușneanu și jucată în românește în primăvara aceluiași an.) Este de remarcat aprecierea dată „exactității” cu care se făcuse reconstituirea istorică, în spiritul poeticii veriste: „Rossi a făcut din Ludovic XI o creațiune nu numai măreață, ci esactă și suntem siguri că nimeni nu o va uita. [...] Commynes ieșind aseară din mormânt și intrând în teatru și-ar fi recunoscut stăpânul”[33]. Această apreciere a cronicarului nu e lipsită și de o nuanță polemică: în numele documentării impecabile se respinge aici obiecția spectatorilor nemulțumiți de excesele naturaliste ale interpretării, rezumate drept „Rossi a venit cu o mână paralizată și cu gura strâmbă”[34].

            Impactul reprezentațiilor lui Rossi asupra mediului intelectual bucureștean este cu totul ieșit din comun. Eminescu se plânge într-o scrisoare că nu se mai pot ține ședințele Junimii cu regularitate, din cauză că toată lumea merge la teatru seară de seară. Cronica publicată de el în „Timpul” este poate singura dintre cele scrise cu prilejul seriei de reprezentații în care entuziasmul pentru jocul lui Rossi apare oarecum temperat de constatarea că piesele lui Shakespeare au suferit mari deformări prin punerea exclusivă în valoare a interpretului principal. „Am avea observații de făcut, nu lui Rossi, ci asupra reprezentației ca întreg” scrie Eminescu, remarcând faptul că „deosebirea între trupă și Rossi este prea mare”, din această cauză protagonistul apărând ca o „statuă izolată înaintea unui bas-relief”. Finalul articolului este ceva mai concesiv, admițând că interpretarea dată de actorul italian este artisticește valabilă. Cronicarul avea, desigur, în minte etalonul modest al reprezentațiilor teatrale autohtone: „Dar mulțămitori precum suntem pentru orice artă adevărată, renunțăm de mai nainte de a-l vedea pe Shakespeare interpretat ca întreg, așa îl văd ochii sufletului nostru, și ne declarăm cu asupră de măsură învinși de jocul puternic al marelui maestru italian”[35].

            I. Slavici, care îi raporta și el lui Iacob Negruzzi că, de la începerea reprezentațiilor lui Rossi nu mai e chip să-i poată aduna pe junimiști la ședințe, va scrie de asemenea cu mare entuziasm despre arta interpretativă a marelui actor: „Acum putem și noi zice: în această scurtă viață, afară de toate celelalte ne-a mai fost dat să vedem și pe Rossi”[36]. Tot Slavici ține să-l apere în fața cititorilor ziarului conservator pe Rossi de infamanta acuzație de „realism” (termen extrem de ambiguu în epocă și folosit deseori cu sens clar peiorativ): „Nu realitate e în această artă, ci adevăr”. Preocupat de a distinge între obsesia „adevărului vieții” și limitele convenției teatrale, Slavici face în cronica sa o observație de mare finețe: „Transportat și identificat chiar cu rolul în care se află, el nu uită o singură dată că se află pe scenă și că nu este chiar Othello, chiar Lear, chiar Richard III, ci actorul care ne înfățișează pe acești oameni închipuiți și care nu are dreptul de a trece peste anumite mărgini în izbucnirile patimilor sale închipuite”[37].

            Ernesto Rossi își continuă seria triumfurilor scenice în stagiunea de primăvară, unde are chiar cutezanța de a se înfățișa publicului în rolul lui Romeo (să nu uităm că împlinise cincizeci de ani). „L’Arte Drammatica” relatează despre succesul (în primul rând financiar) al turneului și despre decizia actorului de a reveni la Petersburg în anul următor. Drumul spre capitala Rusiei avea să-l poarte, încă o dată, în România.

 

 

Ernesto Rossi la București, Iași, Craiova, Galași și Brăila

(martie 1879)

 

            Războiul fiind în toi doar în îndepărtatul Afganistan, E. Rossi pornește în februarie 1879 din nou spre Petersburg, ajungând la sfârșitul lunii în România. Țara era cuprinsă de febra dezbaterii parlamentare a „chestiunii israelite”, însă consecințele imediate ale războiului din 1877 începeau să se estompeze. În memoriile sale, Rossi notează că freamătul Bucureștiului i se pare „alquanto diminuito”. Își va aminti, peste ani, de succesul obținut în fața publicului românesc și de astă-dată, succes concretizat în suplimentarea spectacolelor: „Tornai l’anno dopo in Rumenia e vi trovai la stessa accoglienza, le medesime amicizie; e mi fosse permesso il dirlo, lo stesso entusiasmo: e questa volta avrei avuto di che stancare il pubblico, perchè le recite le quali erano state fissate a 20 ascesero a 32. Se non vennero meno in me le forze e il buon volere, lo si deve all’incoraggiamento del pubblico e della corte[38]. Îi rămân de asemenea în amintire tristețea despărțirii de prieteni la plecarea din București, scena improvizată de la Brăila, oraș fără sală de teatru, unde joacă Othello și Hamletquasi nelle stesse condizioni dei tempi di Shakespeare”, întoarcerea la Viena prin Polonia. Proiectatul turneu în Rusia fusese contramandat.

            De data aceasta, inimosul cronicar al „Românului” se documentase serios și asupra repertoriului modern al trupei-oaspete. Nerone, piesa dramaturgului Pietro Cossa este prezentată acum cititorilor din unghiul interesului de ultimă oră pentru scientism și diverse fenomene maladive: rădăcinile deviațiilor de comportament ale împăratului Nero trebuie căutate în traumele suferite de acesta în copilărie, ni se spune, în orice caz „Nerone prezintă sciinței un caz special al alienismului istoric”[39].

            Din presă mai aflăm și că, la sfârșitul fiecărui spectacol (se joacă, între altele, Romeo și Julieta și Francesca da Rimini de Silvio Pellico) sunt prezentate mici scenete comice, „care au avut cel mai deplin succes”.

            Frédéric Damé pare să aprecieze în mod deosebit prestația lui Rossi în Saul de Alfieri, „acea stâncă din care Rossi a știut să facă să curgă un izvor de pasiuni mărețe”, căci actorul a știut să dea viață unei piese lipsite de acțiune. („Cine alt decât dânsul ne-ar face să asistăm la această tragedie fără acțiune, unde patru personaje discută la nesfârșit într-o limbă străină? Ascultam, minunându-ne încă mai mult de geniul artistului decât de frumusețile atât de reci ale tragediei, răpiți fără voia noastră”[40].

            Absența publicului de la spectacolul cu Macbeth, la care „sala era cam goală”, lipsind până și actorii profesioniști autohtoni (care pierd astfel prilejul de a constata cum marele actor „joacă cu același foc, cu aceeeași perfecțiune” și în condiții ingrate) îi prilejuiește lui Frédéric Damé o intervenție în controversa încă neepuizată pe tema rolului unui teatru național românesc: „Cine susținea că publicul cel de sus nu vine la teatru decât pentru că piesele sunt vulgare și actorii răi? Ei bine, ieri s-a jucat o piesă renumită, consacrată de secole, care poartă strălucitul nume al lui Shakespeare și s-a jucat de un actor ilustru, a căruia reputațiune e universală, al cărui geniu artistic a fost consacrat de tot ce are un nume în critica europeană; s-a jucat pentru a doua oară și sala era aproape goală”[41].

            Ultimul spectacol dat de E. Rossi reunește Ruy-Blas și actul al doilea din Sullivan, iar în cronica pe care i-o dedică Fr. Damé antologhează aprecieri la adresa interpretului declarându-se „fericit de a mă găsi în așa frumoasă companie, ca să aduc modestul meu tribut de laude ilustrului interpret al celui mai mare geniu dramatic care a fost vreodată”[42].

            După plecarea trupei italiene, „artiștii români asociați” reprezintă la Teatrul Național din București feeria „Fata aerului” pe muzică de Wachmann: o reîntoarcere la efecte mecanice de scenă care reproduc un palat aerian, un cimitir cu iele ieșind din morminte, cortegiul „Reginei Undelor” pe fundul mării. Era piesa care deținea din stagiunea precedentă recordul încasărilor și al numărului de spectatori.

 

 

Tommaso Salvini la Iași, Galați, Brăila, București

(februarie-aprilie 1880)

 

            Tommaso Salvini era unanim considerat, în anii șaptezeci ai secolului trecut, cel mai mare interpret al lui Shakespeare; fusese invitat să joace la Londra și Philadelphia. În toamna anului trecerii sale prin România, cu ocazia spectacolelor sale în Statele Unite ședințele Congresului se suspendă. În 1894, Stanislavski se declară impresionat de felul în care abordase rolul lui Othello. Repertoriul său cuprindea însă, în buna tradiție inaugurată de Rossi, și alte piese de virtuozitate, printre care Moartea civilă cu care obținuse și la Paris un succes răsunător, în 1877 (ocazie cu care trezise entuziasmul lui Zola). Autodidact, se mândrea a fi studiat în vederea alcătuirii unui repertoriu propriu, nu numai textele, ci și ambianța epocii în care se petrecea acțiunea. Comentariile sale la dramele lui Shakespeare, un bun exemplu de lectură în spirit verist a patrimoniului shakespearian, s-au bucurat de un larg prestigiu[43].

            La sfârșitul anului 1879, la capătul unui lung periplu prin toată Italia, trupa de teatru condusă de Tommaso Salvini ajunsese la Triest și Viena. „Durante tutto questo tempo nulla avenne che meriti menzione”, notează cu modestie actorul în amintirile sale. Abia în acest moment are loc un eveniment notabil: primește, din partea unui impresar evreu, „strania propunere” de a merge să joace în România și la Odessa[44].

            După câteva spectacole la Pesta și o lună de reprezentații pe scena teatrului din Odessa, Salvini ajunge, la sfârșitul lui februarie în România, unde va rămâne până la mijlocul lui aprilie, dând șase spectacole la Iași, trei la Galați, două la Brăila, apoi o serie mai lungă de reprezentații la București, între 20 martie și 14 aprilie.

            În Italia presa de specialitate anunță toate aceste deplasări cu promptitudine: „compagnia T. Salvini: quaresima, giro artistico Rumenia” figurează în calendarul publicat permanent de „L’Arte Drammatica” din Milano. Tot aici apar reproduse și fragmente din cronica la Moartea civilă publicată în „L’Indépendance Roumaine” din București de către Grigore Ventura, sub semnătura Arutnev[45]. Acesta urmărise consecvent toate reprezentațiile trupei italiene, publicând un număr de șase cronici ample, precedate de o biografie a artistului[46] și de o analiză a piesei lui Giacometti[47].

            Afirmând că „l’attente du public a été depassée”, cronicarul evocă interesul cu care o parte din publicul de la București urmărea scena europeană: „Quand, il y a deux ans, nous applaudissions M. Rossi nous entendions dire autour de nous: Ah, si vous pouviez voir Salvini!”, dar și enorma deschidere operată de prezența lui Rossi în România: „Ce n’est qu’après avoir admiré un grand artiste comme Rossi que l’on peut juger un plus grand artiste comme Salvini[48].

            Comparația între cei doi actori era, într-un fel, inevitabilă. Salvini juca, încă din anii șaizeci, o versiune modificată a Morții civile, pe care o apăra de câte ori avea prilejul, expunând o serie întreagă de considerații teoretice. Sub presiunea cenzurii papale, autorul piesei acceptase ca eroul principal să nu se sinucidă, ci să moară de moarte naturală, „di crepacuore”. Ca și Zacconi mai târziu, Tommaso Salvini deplasa accentul dramei lui Giacometti de la teză (efectele dezastruoase ale neadmiterii divorțului), la efectul emoțional obținut prin virtuozitate actoricească. Ne putem face o idee de felul în care vedetismul marelui actor punea în umbră orice preocupare pentru efectul de ansamblu din amintirile lui Alfredo De Sanctis, actor al generației următoare. Acesta relatează cum „monstrul sacru” îi impune tânărului partener să deplaseze la rampă fotoliul în care urma să joace scena morții. „Sembrerebbe uno scherzo, ma facemmo proprio cosi! Come fosse suggestiva quella morte non so dirvi. L’appannarsi degli occhi... l’ultimo sguardo alla figlia e il reclinare del capo ormai inerte, erano di una realtà soggiogante. Ma ve lo immaginate voi Corrado che, dopo aver esalato l’ultimo respiro troncando anche quello dello spettatore per l’intensa commozione, si alza, fa un inchino e si ritira dietro il sipario seguito dagli altri? Eppure l’autorità dell’attore magnifico avrebbe fatto perdonare ben’altra stranezza[49].

            Pe lângă Othello, Hamlet și Macbeth Salvini mai joacă la București o dramă lirică reprezentată în premieră la Viena în anii patruzeci (Fils des forêts de Frederik Holm – pseudonim al poetului Münch-Bellinghausen) și Zaira lui Voltaire. Cea din urmă îi prilejuiește cronicarului bucureștean o comparație cu interpretarea dată rolului Orosman de Mounet-Sully. Admirația lui Gr. Ventura e suscitată mai ales de „adevărul detaliilor”, domeniu în care Salvini îi apare de nedepășit.

            La plecarea actorului din București spre Craiova toate biletele erau deja vândute, la toate spectacolele din program.

            Ecoul succeselor și al onorurilor de care Tommaso Salvini are parte la București răzbate și în presa italiană: „Il corrispondente di Bucarest del giornale La Lombardia scrive in data del 15: Il celebre artista Tommaso Salvini riportò qui un completo trionfo. Il pubblico è entusiasta e la stampa è quasi unanime nel chiamarlo l’insuperabile artista. La società di beneficienza e di mutuo soccorso fra gl’italiani residenti in Romania lo nominò suo socio onorario e mi assicura che il Governo rumeno gli conferirà la Croce della Stella di Romania. Giovedì egli parte per Craiova, dove darà tre rappresentazioni e di là si recherà a Pest, dove si tratterà pur qualche giorno, proseguendo poscia per l’Italia[50].

            Ca și Rossi, T. Salvini primește o decorație și este primit la Palat. În amintirile sale povestește că regina Carmen Sylva a ținut să-i citească un poem în limba franceză, lăsându-i impresia unei „profunde erudiții”. În opinia cronicarului de la L’Indépendance Roumaine, succesul reprezentației de adio a fost fără precedent: „Salvini a remporté à sa représentation d’adieux un succès colossal, un succès comme aucun artiste jusqu’ici n’en avait peut-être jamais obtenu à Bucarest”[51].

Giacinta Pezzana-Gualtieri la Iași, Craiova, București, Galați

(martie 1881)

 

            La zece ani după trecerea prin România a Adelaidei Ristori, o altă stea a teatrului italian propune publicului din țara noastră un repertoriu în parte identic. În toamna anului precedent, ziarele bucureștene (printre care L’Indépendance Roumaine, reluată de câteva gazete din Italia) anunțau că impresarul Franchetti a primit acordul Direcției Teatrelor pentru o serie de reprezentații ale actriței Giacinta Pezzana la Teatrul Național. În repertoriul propus figurau cunoscutele drame ale lui Dumas și Giacometti, dar și Thérèse Raquin de Zola, jucată de curând cu succes în Italia, în care Pezzana apărea alături de Eleonora Duse.

            Doliul național declarat în Rusia, după atentatul căruia îi căzuse victimă țarul Alexandru al II-lea modificase și traseul proiectatelor turnee de teatru: aflat la Petersburg în momentul asasinării țarului, E. Rossi se hotărăște să plaece, prin Polonia, spre Berlin, iar Giacinta Pezzana decide să renunțe la turneul în Rusia și să rămână o vreme în România.

            Fusese primită sărbătorește la Iași, unde jucase Dama cu camelii, Sora Tereza și Maria Stuart, iar „Liberalul” comentase elogios spectacolele, reluând comparația tradițională cu interpretarea Adelaidei Ristori. „L’Arte Drammatica”, publicație milaneză care urmărea sistematic mișcarea trupelor de teatru italiene, anunță că, datorită evenimentelor din Rusia, actrița va mai rămâne o vreme în Iași, umând să plece apoi la București și Odesa. În completarea știrii e reprodus, (în original, fapt cu totul extraordinar!) un articol nesemnat apărut la Iași în „Liberalul” (E posibil ca autorul să fie Gh. Panu, redactor al publicației în momentul respectiv)[52].

            Cronicarii dramatici se grăbiseră să-i confirme calitățile de urmașă a celebrei Ristori: „Talentul artistic al Pezzanei în rolurile  care-i sunt proprii egalează pe acel al celebrei tragediene Ristori”[53]. Comparația apare grevată de aplicarea criteriului verosimilității și al inserției sociale a personajelor: în timp ce Maria Stuart era, în interpretarea dată de Adelaida Ristori, o femeie profund resemnată, eroina căreia îi dă viață Giacinta Pezzana este o regină ultragiată și actrița știe să reproducă, susține anonimul cronicar de la „Liberalul” ieșean, „cu o exactitate naturală (s.n.) durerea vehementă a femeii născute în sfera celei dintâi trepte sociale”. Adevărul istoric apare din nou invocat în sensul reproducerii de situații verosimile: „Am văzut, vreo zece ani în urmă, pe Ristori în același rol și mărturisim că preferăm jocul d-nei Pezzana. Argumentul pe care ne bazăm spre a face această apreciere este că ni se pare cum că dna Pezzana Gualtieri ține mai bine seama de epoca în care s-a petrecut faptul istoric”[54].

            Sosită de la Iași, actrița va risca să apară pe scena Teatrului Național din București nu numai în Maria Antoaneta, ci și în dramatizarea după Zola Thérèse Raquin, „în care marea artistă excelează cu deosebire” cum se scrie în ziarul „Pressa” din 18 martie. Zola nu era un necunoscut pentru cercurile cultivate din România. Un salt al interesului general pentru opera și opiniile sale pare să indice publicarea, peste puțină vreme, a studiului pe care i-l dedicase De Sanctis într-un ziar bucureștean de mare tiraj[55].

            Un bilanț al turneului din România apare într-o corespondență trimisă în luna aprilie, de la București, publicației milaneze „L’Arte Drammatica”: sub raportul încasărilor acesta se dovedise destul de modest, nu lipsiseră însă manifestările de interes și simpatie din partea publicului, ca și din partea autorităților. Reproducem textul corespondenței: „Eccomi ora a farti un breve riepilogo da Jassy in poi. Dopo che il lutto per la morte dell’imperatore chiuse le porte della Russia, la compagnia della Pezzana dovette ricoverarsi qui dove incominciò un corso di recite, brillantissimo dal lato artistico, modestissimo dal lato incassi, perchè la città era sottosopra per la proclamazione del Principe Carlo a Re di Rumenia. Appena cessate le feste politiche, eccoti le feste religiose che obbligano a tener chiuso il teatro per una intera settimana ricorrendo la Pasqua dei Greci. Nella scorsa settimana parte della compagnia si recò, bene inteso con la Pezzana, a fare un debutto che dietro le istanze dei cittadini si protrasse per una seconda recita. Venne rappresentata Medea e i soci del Club Timpul regalarono alla celebre Pezzana una elegantissima corona d’alloro in foglie di Francia e fiori di vellutto, con un ricco nastro impresso in oro...[56].

            Peste câteva zile, o nouă corespondență de la București, datată 22 aprilie, anunță încheierea seriei de spectacole de la București și plecare trupei spre Odessa. „La Pezzana chiuse il corso delle recite coll’Elisabetta d’Inghilterra datasi per la sua beneficiata che riuscì splendidissima – applausi, denari, fiori, corone, sonetti... e con tutto questo come affare la spedizione non è riuscita per lo spostamento di stagione – obbligatavi dalle faccende di Pietroburgo[57].

           S-ar zice că ghinionul continuă s-o urmărească pe actriță. La Odessa, după un debut promițător, au loc mari agitații antisemite care, nuanță presa din Italia, „un vero finimondo, gettarono lo spavento nella popolazione e tolsero i frequentatori al teatro[58]. Trupa rămâne totuși pe loc, până la sfârșitul lunii mai, anunțându-și sosirea la Trieste pentru data de 9 iunie. Cum circulația feroviară era întreruptă de revărsările Dunării, se alege calea fluvială și se poposește la Galați, căci zilele care se pierdeau din pricina duratei sporite a călătoriei trebuiau cumva recuperate. La Galați, aflăm dintr-o altă corespondență, se dau nu mai puțin de șase spectacole: „Si danno tre recite a Galatz con esito splendidissimo (stavolta anche dal lato finanziario) e se ne daranno altre tre dietro invito pressante di una comissione di persone notabili del paese nei giorni 4,5 e 6 che dobbiamo ancora passare in questa città. Sono già venduti per tali sere tutti i posti, palchi etc. del teatro, per qui avremo teatro pieno[59].

            Se poate afirma că turneul din 1881 a impus-o definitiv atenției cercurilor artistice pe actriță. O confirmare a contactelor cu protipendada Bucureștilor o aflăm în anecdota povestită de actriță și reprodusă, peste ani, de unul dintre apropiații acesteia. Giacinta Pezzana povestește cum, în martie 1881, la proclamarea Regatului, e invitată la Palat de Carmen Sylva, pe care o cunoscuse cu prilejul turneului din 1875. În antecameră, una din doamnele de onoare comite gafa de a comenta prestația actriței Sarah Bernhardt afirmând că nici nu pare actriță și primește pe loc cuvenita replică neiertătoare.[60]

            Cea mai substanțială reacție declanșată de interpretarea actriței este, fără îndoială, cunoscutul articol al lui Barbu Delavrancea. O cronică ce iese in tiparele consemnărilor gazetărești de rutină și se constituie într-o importantă mărturie a receptivității la noile canoane impuse de literatura naturalistă, sugestiv definită de scriitorul român drept „o literatură shakespeariană mai științifică”.

            Alături de Salvini, Giacinta Pezzana-Gualtieri reprezintă în ochii lui Delavrancea „școala realismului”: cei doi actori sunt cei care adoptă definitiv convenția verosimilității scenice: „Rossi scanda, ei vorbesc”. Grija actriței pentru redarea scenică a „adevărului”, niciodată sacrificat „pentru efect”, merge atât de departe, încât spectatorii uită că se află la teatru, luând tusea actriței drept ftizie autentică. Lui Delavrancea i se pare că interpretarea dată de Giacinta Pezzana rolului bătrânei din Thérèse Raquin, nu este numai perfect consonantă cu viziunea lui Zola, ci este o creație comparabilă ca putere de impact. Apare astfel consfințit prestigiul de creator al actorului. Delavrancea scrie: „E de necrezut cum Pezzana și Zola se completează în Thérèse Raquin, cum seamănă a fi două trunchiuri puternice ale unei aceleiași tulpine. Pezzana pe scenă e aproape Zola în literatură (s.n.): aceeași observație genială, aceeași comoțiune răspândesc împrejur. Nu desprețuiesc nimic pentru a prezenta inima omenească frământată de patimi și cu aceleași arme fac disecția genului uman”.[61]

            Știm de la biografii actriței că noutatea interpretării ei consta, între altele, în refuzul de a traduce scenic paralizia personajului prin imobilitate. Stanis Manca relatează că Pezzana s-ar fi decis să dea „un coup de canif alla scienza” și să redea alterarea fiziologică a bătrânei printr-un tremur studiat, câștigând cu acest prilej un pariu făcut cu Ernesto Rossi.

 

Ernesto Rossi la București, Craiova, Galați și Brăila

(februarie 1889)

 

            Ernesto Rossi va mai poposi în România abia peste zece ani, în drum spre Constantinopol. Între timp, actorii români atacaseră cu mult curaj celebrul său repertoriu. La Teatrul Național din București se jucase în traducerea lui Titus Dunca Nerone de P. Cossa, cu Grigore Manolescu și Aristizza Romanescu și publicul demonstrase interes, în ciuda frazelor lungi și greoaie ale versiunii românești. C. Nottara tradusese și pusese el însuși în scenă Sullivan de Mellesville, altă piesă de bază a repertoriului marii vedete. Și Kean fusese reprezentat în limba română, prilejuind chiar o polemică între cronicari. Cu toate acestea, în anul precedent noului turneu al lui Rossi se înregistrase un moment de cădere a vieții teatrale: mai multe săli de spectacol fuseseră desființate sau incendiate. Și la Teatrul Național din Bucureșit, izbucnise un incendiu devastator, în timp ce se repeta o piesă a lui Zola, comedia Renée. Singurul eveniment de ținută al anului 1888 pare să fi fost, în viața teatrală din România, turneul întreprins de Sarah Bernhardt în noiembrie 1888 la București, Brăila și Galați: veterana actriță jucase aici câteva din succesele tinereții sale: Dama cu camelii, Fedora, Tosca de V. Sardou, Fedra. În februarie 1889 ziarele bucureștene relatează despre drama de la Mayerling, despre criza economică din Italia sau despre evenimente locale cum ar fi alegerea unei doamne Ionescu pe postul de primar la Mangalia. La Teatrul Național din București e în curs controversatul directorat al lui I. L. Caragiale.

            Turneul care îl poartă încă o dată pe E. Rossi prin România începuse de mai bine de  două luni: trupa dăduse, cu începere din decembrie, reprezentații la Veneția, Gorizia, Trieste, apoi la Budapesta, continuând cu Craiova și București.

            În februarie Ernesto Rossi joacă la București tragediile shakespeariene care îl făcuseră celebru. „L’Arte Drammatica” publică sincopate telegrame expediate din România care anunță mare succes de public și de casă: „Ernesto Rossi iersera Amleto dimostrazione commovente indescrivibile – incasso lire 9000[62] sau „In tre sere Ernesto Rossi a Bucarest ha incassato L. 27.300[63].

           Acestor spectacole li se mai adaugă o reprezentație cu Moartea civilă care îi oferă lui Frédéric Damé un nou prilej de a recenza piesa[64] și cel puțin una cu Kean de Al. Dumas, care prilejuiește o trecere în revistă a biografiei celebrului actor.

           Ecourile turneului din acest an sunt mai puțin numeroase însă se datorează unor condeie de prestigiu cum ar fi D. D. Racoviță-Sphinx și D. Ollănescu-Ascanio, ambii scriind la „Epoca”. E drept că nici nu mai erau prea multe de spus, cum ține să amintească Ascanio: „Rossi își continuă reprezentațiile. Succesul său, faima ce a dobândit pretutindenea, mă scutesc de a-i mai aduce și eu tămâie... Și apoi, e prea bătrân, prea recunoscut de toată lumea pentru ca să-l mai mângâie vreo laudă. L-am văzut în Othello și am rămas uimit de perfecția ce poate atinge arta dramatică”[65].

           La 22 februarie „Românul” anunță că trupa lui Rossi pleacă la Galați și Brăila, urmând a reveni la București pentru încă o reprezentanție.

           În martie trupa lui Rossi se afla deja la Istambul. Cu ocazia căsătoriei unor fiice ale sultanului, actorul e invitat să dea un recital în interiorul Palatului, pentru femeile claustrate în harem. Își amânase plecarea pentru a putea da două reprezentații gratuite, în semn de gratitudine pentru diversele recompense primite, printre care, ca totdeauna, și o decorație. Un prilej pentru publicațiile italiene să titreze „La Compagnia di Ernesto Rossi fra le donne del Sultano”.

            Este de remarcat că Rossi contemplase de multă vreme această posibilitate: în scrisorile autobiografice publicate în 1887 afirma că orgoliul profesional îl împinge să încerce forța artei sale interpretative și înaintea unor spectatori total străini de tradițiile teatrului european: „A quel poco di genio artistico che il mio pazzo orgoglio qualche volta mi fa credere che io abbia chiedo un lampo che rischiari anche coloro i quali non sono iniziati ai misteri dell’arte. Reciterei anche dinanzi ai Turchi.[66]

 

 

Erneso Rossi la București, Galați, Iași

(noiembrie-decembrie 1895)

 

            La sfârșitul lunii octombrie 1895 Ernesto Rossi se află din nou la București, împreună cu trupa organizată de Angelo Saltarelli. În urma frecventelor turnee în Rusia marele actor și-a adăugat la celebrul său repertoriu de sorginte shakespeariană un Ivan cel Groaznic (de fapt, Moartea lui Ivan cel Groaznic de A. K. Tolstoi), bine primit, se pare, și de publicul bucureștean. Cel puțin așa se afirmă în depeșa expediată din București publicației milaneze „L’Arte Drammatica la 31 octombrie: „Ernesto Rossi andato in scena con Ivan il Terribile, successo straordinario per l’ilustre artista e compagnia tutta. Dopo nostro sommo tragico maggiori onori toccarono Nencioni-Borelli. Stassera Re Lear fanatismo. Domani venerdi Richelieu. Teatro sempre tutto esaurito. Successo finanziario uguaglia trionfo artistico.[67]

           Actorul reprezenta de acum un vestigiu, ce-i drept glorios, al altor decenii. La București evenimentul teatral numărul unu este, în aceeași perioadă, primul spectacol cu o dramă de Ibsen – Rosmersholm. Poate și de aceea Rossi alege să-și aniverseze cei cincizeci de ani de teatru („il suo Giubileo artistico”) departe de patria unde se simțea eclipsat de noua generație de actori, purtătoare a unui nou repertoriu. Inițial dusese tratative pentru organizarea acestei aniversări la Petersburg, însă întâmpinase greutăți din partea autorităților. Se pare că se păstrează în arhivele din Petersburg mai multe scrisori pe această temă, expediate de la București și de la Iași.

            Festivitățile organizate, faute de mieux, în cinstea sa la București sunt descrise, nu fără oarecare haz involuntar, în telegrama publicată în „L’Arte Drammatica”: „Iersera festa giubiliare Ernesto Rossi – grande entusiasmo – artisti rumeni invasero palcoscenico offrendo illustre tragico ricca corona d’oro – lessero discorsi in versi – fu ricoperto di fiori. Studenti entusiasmati acclamavano – pubblico elettrizzato gridava evviva all’Italia, a Rossi e all’arte italiana – terminato spettacolo dimostrazione imponente accompagnò Hôtel Rossi che commosso dovette ringraziare. Tutta popolazione – dalla Corte al popolo – partecìpò onoranze grande italiano.[68]

            Ziarele românești, care îl numeau „bătrânul vecinic tânăr Ernesto Rossi”, menționează că rolul lui Hamlet a fost jucat „cu tot focul tinereții” și că sala a ovaționat îndelung după scena Hamlet-Ofelia. Din „Voința națională” mai aflăm că la reprezentația jubiliară din seara zilei de 9 noiembrie i s-a înmânat „un splendid coșuleț legat cu panglici tricolore”, însoțit de recitarea unei poezii compuse de Cincinat Pavelescu.

            La Iași Rossi alege să joace Othello și depeșa expediată la Milano menționează că sala teatrului a fost arhiplină: „più di duecento persone per assistere recita pagarono restando in piedi.[69] Redactorii publicației italiene simt totuși nevoia să-și informeze cât de cât cititorii, explicând că Iași este al doilea oraș din regatul român. În același număr, o notiță în pagina a patra aduce știrea că, la Iași, „Rossi fa denari a cappellate” și că impresarul a decis să prelungească seria spectacolelor până la sfârșitul anului, după care trupa va merge la Moscova.

            Cu puțin înainte de Crăciun, regele Carol îl decorează personal, triumful artistului înregistrând astfel un punct culminant. Știrea se strecoară în „Voința națională” din 29 noiembrie/ 11 decembrie pe lângă „foiletonul științific” tratând despre neurastenie și o traducere din Max Nordau: „M. S. Regele a conferit renumitului tragedian d. Ernesto Rossi cravata de comandor al ordinului Coroana României. D. Ernesto Rossi care, precum se știe, a venit în mai multe rânduri la București de a juca pe scena Teatrului Național, este ofițer al Stelei României din anul 1878.”

            Avea să fie, de altfel, ultimul turneu al lui Rossi. Marele actor se apropia vertiginos de deznodământul îndelungatei sale cariere. Un deznodământ pe măsura triumfurilor sale artistice: un atac de cord îl lovește pe scenă, în timp ce juca la Odessa rolul regelui Lear, în martie 1896.

 

 


[1] vezi și: Istoria teatrului în România, 1971, v. II, p. 77-79.

[2] M. Eminescu, Repertoriul nostru teatral, publicat în „Familia”; Opere, V, IX.

[3] V. Alecsandri, Teatru, v. I, 1876, p. XIII.

[4]Le Journal de Bucarest”, II, nr. 113, 14 sept. 1871, p. 4-5.

[5]Le Journal de Bucarest”, II, nr. 114, 17 sept. 1871, p. 3.

[6]Le Journal de Bucarest”, II, nr. 116, 24 sept. 1871, p. 4.

[7]Le Journal de Bucarest”, II, nr. 117, 28 sept. 1871, p. 3-4.

[8] ibidem.

[9] „Convorbiri literare”, V, nr. 16, 15 oct. 1871, p. 259-262; nr. 17, 1 nov. 1871,   p. 275-278.

[10]L’Arte Drammatica”, I, nr. 13, ian. 1872, p. 3.

[11]L’Arte Drammatica”, IV, nr. 27, 15 mai 1875, p. 2.

[12] „Românul”, XIX, 9-10 iunie 1875, p. 3.

[13] „Pressa”, VIII, nr. 128, 14 iunie 1875, p. 2-3.

[14] „Românul”, XIX, 9-10 iunie 1875, p. 3.

[15] E. Rossi, Quarant’anni di vita artistica, L. Nicolai, Firenze, 1887, v. I-II.

[16] op. cit., v. II, p. 260.

[17] op. cit., v. II, p. 257.

[18] L’Arte Drammatica”, VII, nr. 15, 16 febr. 1878, p. 3 (Un branno di lettera da Bucarest).

[19] „Românul”, XXII, 21 ian. 1878, p. 67.

[20] „Românul”, XXII, 25 ian. 1878, p. 79.

[21] Ibidem.

[22] Ibidem.

[23] Ibidem.

[24] „Românul”, , 2 febr. 1878, p. 107.

[25] „România liberă”, nr. 209, 28 ian. 1878, p. 1-3; nr. 211, 1 febr. 1878, p. 2-3.

[26] „România liberă”, nr. 205, 24 ian. 1878, p. 2, rubrica „Revista dramatică”.

[27] „Românul”, 16 febr. 1878, p. 151.

[28] Ibidem.

[29] „Românul”, 4 febr. 1878, p. 110 și 5 febr. 1878, p. 114-116.

[30] „Românul”, XXII, 8 febr. 1878, p. 123.

[31] Ibidem.

[32] „Românul”, XXII, 14 febr. 1878, p. 143.

[33] „Românul”, 21 feb. 1878, p. 167.

[34] „Românul”, 24 febr. 1878, p. 178-179, rubrica „Săptămâna teatrelor”.

[35] „Timpul”, III, nr. 22, 28 ian. 1878; reprodus în Opere, v. X, 1989, p. 42.

[36] în „Timpul”, III, nr. 36, 16 febr. 1878; reprodus în Opere, v. X, 1981,        p.123-128.   

[37] Ibidem.

[38] E. Rossi, Quarant’anni di vita artistica, Nicolai, Firenze, 1887, v. II, p. 269.

[39] „Românul”, XXIII, 3 martie 1879, p. 196-197.

[40] „Românul”, XXIII, 9 martie 1879, p. 217.

[41] „Românul”, XXIII, 9 martie 1979, p. 217.

[42] „Românul”, XXIII, 16 martie, p. 241.

[43] Ele au fost tipărite, fragmentar, și în traducere română în publicația condusă de C. Rădulescu-Motru „Noua revistă română”, vol. XI, nr. 20, 11 martie 1912, p. 311-312; nr. 21, 18 martie 1912, p. 326-327.

[44] Ricordi, aneddoti ed impressioni dell’artista Tommaso Salvini, Fratelli Dumolard, Milano, 1895, p. 333.

[45] Tommaso Salvini a Bucarest, nesemnat, în „L’Arte Drammatica”, IX, nr. 21, 30 apr. 1880, p. 2.

[46]L’Indépendance Roumaine”, IV, nr. 764, 29 febr./12 martie 1880, p. 3.

[47]L’Indépendance Roumaine, IV, nr. 772, 9/21 martie, p. 3.

[48]L’Indépendance Roumaine”, IV, nr. 774, 12/24 martie 1880, p. 2-3.

[49] Alfredo De Sanctis, Caleidoscopio glorioso, Giannini, Napoli, 1946, p. 71-72.

[50]L’Arte Drammatica”, IX, nr. 24, 24 aprilie 1880, p. 2.

[51]L’Indépendance Roumaine”, IV, nr. 795, 6/18 aprilie 1880, p. 1.

[52]L’Arte Drammatica, X, nr. 20, 26 martie 1881, p. 1.

[53] „Liberalul”, II, nr. 77, 6 martie 1881, p. 2.

[54] Ibidem.

[55] „Românul”, XXV, 27-28 iulie 1881, p. 660.

[56]L’Arte Drammatica” X, nr. 24, 23 aprilie 1881, p. 1.

[57]L’Arte Drammatica”, X, nr. 25, 20 aprilie 1881, p. 1.

[58] Ibidem.

[59]L’Arte Drammatica”, X, nr. 31, 18 iunie 1881, p. 1.

[60] Stanis Manca, Giacinta PezzanaImpressioni ed aneddotti, Salvatore Biondo, Palermo, 1903, p. 18-20.

[61] apărut sub semnătura Argus în „Voința națională”, nr. 1139, 1148, 27 martie, 7 aprilie 1994 și reprodus în vol. Delavrancea, Despre literatură și artă, 1963, p. 193-205.

[62]L’Arte Drammatica”, XVIII, nr. 15, 9 febr. 1889, p. 4.

[63]L’Arte Drammatica”, XVIII, nr. 16, 16 febr. 1889, p. 4.

[64] „Românul”, XXXIII, 16 febr. 1889, p. 151-153.

[65] „Epoca”, IV, nr. 962, 3/15 febr. 1889, p. 2.

[66] Ernesto Rossi, op. cit., v. II, p. 257.

[67]L’Arte Drammatica”, XXV, nr. 1, 2 nov. 1895, p. 1.

[68]L’Arte Drammatica”, XXV, nr. 3, 16 nov. 1895, p. 1.

[69]L’Arte Drammatica”, XXV, nr. 6, 7 dec. 1895, p. 1.

 

 

Pagina anterioară | Autor | Cuprins | Home | Pagina următoare

© University of Bucharest 2003. All rights reserved.
No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page.
Comments to: Corina Popescu
Last update: February 2003
Text editor&Web design: Raluca OVAC