Ioan Scurtu,Theodora Stănescu-Stanciu, Georgiana Margareta Scurtu

ISTORIA ROMÂNILOR ÎNTRE ANII 1918–1940

 

<<

3.4. Scriitorul Mihail Sebastian despre preocupările sale intelectuale și sentimentale

 

Vineri, 5 ianurie 1940  De la Breslau (dirijor Abendroth), Variațiunile și fuga de Reger pe o temă de Mozart - și pe urmă un Concert pentru pian și orchestră în re de Mozart (K.537), pe care cred că nu-l cunoșteam. Am încercat să-l ascult măsură cu măsură. Totul mi s-a părut cântător, “cantabil”, plin de ușurință. Din andante detașam o frază care putea fi o adevărată romanță.

Azi după-masă, cu totul pe neașteptate, Sonata de Franck, pe unde scurte, de la Berlin. O ascult totdeauna nu numai cu plăcere, dar cu[1] sentimentul că-mi este favorabilă, ca un presaj[2], ca o promisiune.

Luni, 8 ianuarie 1940 Două admirabile zile de schi, la Sinaia – sâmbătă și ieri. Sâmbătă am făcut exerciții de slalom pe terenul de la popicărie, iar duminică dimineața – cu Comșa și Lereanu – am fost la Stâna Regală. Zăpadă mare, exagerat de mare, care era o bucurie în sine (ce plăcere să te tăvălești în ea, să cazi, să te ridici!), dar nu prea lăsa să facem mare lucru din punct de vedere tehnic. A trebuit să lucrăm serios vreo două ore până să ne bătătorim o pârtie pentru exercițiile noastre de slalom și pe urmă încă a mers destul de greu, poate și fiindcă eram foarte obosit.

De la Stână, peisajul este de “haute montagne”. Caraimanul se vede foarte apropiat, Clăbucetul e peste drum, iar în fund, Postăvarul și Piatra Mare. Era un soare divin. Închideam ochii și rămâneam minute întregi fără  nici un gând.

Marea voluptate a fost însă întoarcerea la Sinaia. Aveam o pârtie lungă; cu zăpadă excelentă, destul de adâncă pentru ca mișcările de viraj să prindă ușor. E aceeași pârtie pe care acum trei ani, când mi-am pus schiurile pentru prima oară, am căzut de atâtea ori, mai ales la cotituri. Acum a mers cu o extremă usurință. Îmi dau seama că nu e o ispravă de schi fiindcă nu pune nici o problemă și nu ridică nici o dificultate dar plăcerea e nespusă. Tot timpul am coborât în viteză, cântând.

Miercuri, 10 ianuarie 1940 De la Viena, un Quatuor pentru pian și coarde de Mozart (K. 493).

Vineri, 12 ianuarie 1940 Aseară, de la Breslau, un concert de Mozart pentru flaut și orchestră.

Alaltăseară, de la Deutschlandsander, Simfonia de Mozart pentru două orchestre (pe care am auzit-o prima oară acum vreo doi-trei ani dirijată de Scherchen) și pe urmă un lucru despre care nici nu știam că există: Les Djins, poem simfonic pentru pian și orchestră de Cesar Franck.

Ascult cu neplăcere, ba chiar cu remușcare, posturile germane, chiar când dau muzică. Ceea ce se întâmplă acum în Polonia cu evreii ocupați de hitleriști este dincolo de orice oroare.

Luni, 22 ianuarie 1940 Multă muzică toată săptămâna, și de tot felul. Ca de obicei, Bach, Mozart, Beethoven. Într-o seară, un poem simfonic de Franck, foarte frumos, Psyche.

Zoe, pe care n-am mai văzut-o de atâta vreme și cu care mi se părea că nu mai am nimic în comun, a fost la mine sâmbătă seara, înainte de plecarea ei la Brașov, intrigată, iubitoare, frumoasă, bună de ținut în brațe, caldă, catifelată. Puțin mai sceptic să fi fost – și n-aș fi avut să-i reproșez nimic acestei seri, pe care n-am căutat-o și nici n-o așteptam.

E o fată deosebită, Zoe, chiar în pitoreștile ei defecte și în dezarmanta ingenuitate cu care face unele lucruri odioase (obiectiv “odioase”, cum e de exemplu întâmplarea cu amantul lui Tantzi Cocea, de la care ea, Zoe, primește bani).

Duminică, 28 ianuarie 1940 [...] Aseară, de la Paris, din nou Quatuorul de Ravel, care îmi place mereu mai mult.

Azi-dimineață, de la Paris, o sonată de Mozart (foarte beethoveniană mi s-a părut) și pe urmă, de la Berlin, un trio delicios tot de Mozart. În sfârșit, de la București, a patra simfonie de Beethoven.

Zoe îmi telefonează serile de la Brașov. Nici plecarea asta nu va fi ruptura pe care o decisesem?

Miercuri, 21 februarie 1940  La Brașov, o zi de mare amor. Zoe, drăguță, iubitoare. Singuri la Scheeser[3], aveam impresia că suntem departe de oraș. Îmi place uneori sa mimez fericirea.

Leni, zărită un moment în camera ei, la “Aro”. Mi s-a părut deosebit de urâtă.

Coincidență amuzantă, prezența noastră - Leni, Zoe, eu - la Brașov, în aceeași zi. Ca în  ultimul capitol din Accidentul.

Luni, 26 februarie 1940  Amantul lui Tantzi Cocea (acel “Miciu” de care-mi tot vorbește Zoe) este Ciulley. Prin urmare Zoe primește bani de la Ciulley! Destăinuirea mi-a făcut-o Gina Cocea[4], care a fost într-una din serile trecute la mine, împreună cu Ghiță Ionescu.

Nae Ionescu întâlnit sâmbătă seara la Atheneu (foarte frumos concert Walter Gieseking). Mi-a făcut mare plăcere să-l văd și ne-am înțeles să-l vizitez într-o dimineață.

Ieri, la Buzău, pentru “bris-ul”[5] băiatului lui Marcu. Recepție amuzantă de provincie. M-a interesat tot ce mi-a spus doctorul Brofman despre meseria lui de specialist în avorturi. De întrebuințat într-o zi într-un roman.

Seara  Au venit primele exemplare de la tipografie[6]. Am tăiat un volum, răsfoindu-l. Sunt liniștit – dacă nu chiar indiferent, ceea ce ar fi prea mult. Oricum, îmi face plăcere să văd cartea asta nouă pe birou.

 

Mihail Sebastian, Jurnal, 1935-1944, Text îngrijit de Gabriela Omăt. Prefață și note de Leon Volovici, București, Editura Humanitas, 1996, pp. 256-263  

 

 << 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 3.6


© University of Bucharest 2002. All rights reserved.
No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page.
Comments to:Ioan Scurtu
Last update: December 2002
Text editor&Web design:Raluca OVAC