Ioan Scurtu,Theodora Stănescu-Stanciu, Georgiana Margareta Scurtu

ISTORIA ROMÂNILOR ÎNTRE ANII 1918–1940


<<
 

 

4.1. Actul de constituire a Ligii Poporului[1]

 (3/16 aprilie 1918)

 

Subsemnații, având în vedere situația de astăzi a Țării, care necesită o nouă îndrumare a națiunii, declarăm a ne constitui într-o organizare de acțiune cu numele de Liga Poporului, sub președinția d-lui general Alexandru Averescu, pentru realizarea următoarelor puncte:

1. Intrarea de fapt în viața constituțională, prin aplicarea nefățarnică a art. 31 din Constituție, care glăsuiește: “Toate puterile statului emană de la națiune prin delegațiune și prin principiile și regulile așezate în Constituția de față”.

2. Stabilirea răspunderilor pentru abuzurile și greșelile comise în conducerea intereselor Țării și care au fost cauza nenorocirilor actuale.

3. Reforma agrară, cu trecerea pământurilor expropriate astăzi numai în principiu în stăpânirea efectivă și imediată a sătenilor prin mijlocirea obștilor sătești; reforma electorală, prin vot universal, direct, secret și obligatoriu, cu reprezentarea minorităților, întrucât aceasta nu va stânjeni manifestarea liberă a individualităților politice; descentralizarea administrativă.

Legându-ne pentru realizarea acestor puncte nu înțelegem a mărgini libertatea de acțiune a grupărilor politice care alcătuiesc Liga.

 

 “Îndreptarea”, din 14 aprilie 1918

 

<< 4.1 4.2 4.3 4.4


© University of Bucharest 2002. All rights reserved.
No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page.
Comments to:Ioan Scurtu
Last update: December 2002
Text editor&Web design:Raluca OVAC