Ioan Scurtu,Theodora Stănescu-Stanciu, Georgiana Margareta Scurtu

ISTORIA ROMÂNILOR ÎNTRE ANII 1918–1940


<< 

8.11. Comunicatul oficial privind asasinarea lui Armand Călinescu, președintele Consiliului de Miniștri, la 21 septembrie 1939

 

Țara întreagă a rămas înmărmurită, ieri, la orele 2 după amiaza, când o voce neobișnuită a anunțat la postul de Radio asasinarea d-lui Armand Călinescu, președintele Consiliului de Miniștri.

Era atât de uluitoare știrea, încât, în primul moment, nimeni n-a voit s-o creadă, mai ales că toata lumea și-a putut da seama că vocea care o anunțase nu era aceea a speaker-ului.

Peste câteva minute însă faptul a fost confirmat.

Primul ministru a fost asasinat în apropierea casei sale în împrejurări pe care le relatăm în altă parte a ziarului.

Nu e român care să nu resimtă toată îngrijorarea pe care un asemenea asasinat o inspiră în zilele grave de astăzi când liniștea, ordinea și solidaritatea națională sunt imperative care trebuie să comande de la un capăt la altul al Țării.

Primul nostru cuvânt pe care ne socotim în drept să-l adresăm poporului român, pentru apararea intereselor căruia nu am încetat o clipă a lupta, în numele căruia am vegheat și veghem cu neclintită dragoste pentru el și cu neobosită atenție la tot ce era și este în strânsă legătură cu interesele lui naționale, cu nevoile lui, cu drepturile lui – primul nostru cuvânt pe care-l adresăm din adâncul conștiinței noastre românești este: toată lumea să-și păstreze calmul!

Niciodată țara n-a avut mai multă nevoie de liniște, de ordine și disciplină ca în aceste zile de grijă națională. Niciodată țara n-a avut mai multă nevoie de strânsă unire a tuturor fiilor ei, de acea solidaritate națională, care singură poate asigura națiunii întregi forța necesară pentru apararea drepturilor și securității ei.

În aceste zile când nu departe de frontierele noastre se dau lupte crâncene, când se cuvine ca toți acei care au răspunderea intereselor și  apărării Țării să poată  depune în liniște toată vigilența și toată autoritatea în exercitarea marei misiuni naționale a ceasului de față, țara întreagă e datoare să dea pilda celei mai desăvârșite discipline patriotice și a celei mai desăvârșite  încrederi în viitorul neamului și statului român.

Un singur cuvânt de ordine să treacă din om în om, pe tot întinsul Țării: calm, disciplină, patriotism și solidaritate.

 

Comunicat

 

Președinția Consiliului a dat următorul comunicat:

 “Dl. Armand Călinescu, președintele Consiliului de Miniștri, a fost asasinat mișelește astăzi 21 septembrie, ora 14, în apropiere de locuința sa.

Asasinii, membri ai fostei Gărzi de Fier, au fost arestați.

Noul președinte al Consiliului de Miniștri depune jurământul în cursul acestei după amiezi, după care va avea loc un Consiliu de Miniștri”

 

 “Universul”, din 23 septembrie 1939

 


<< 8.1 8.2 8.3 8.4 8.5 8.6

 © University of Bucharest 2002. All rights reserved.
No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page.
Comments to:Ioan Scurtu
Last update: December 2002
Text editor&Web design:Raluca OVAC