Ioan Scurtu,Theodora Stănescu-Stanciu, Georgiana Margareta Scurtu

ISTORIA ROMÂNILOR ÎNTRE ANII 1918–1940


<<



 

8.8. Martha Bibescu[1]Parlamentul ales în iunie 1939

 

Mogoșoaia, 7 iunie 1939 Astăzi, pe o zi cu soare strălucitor, regele va inaugura noul parlament – cele două camere reunite. Soții Gafencu[2] mă invită la ședință cu ei. Afară  e frumos, așa că accept. De vreme ce George a fost numit senator[3], am dreptul să asist la spectacol. De ce nu?

Intru, împreună cu soții Gafencu și sub protecția lor efectivă, în loja diplomatică, unde mă trezesc instalată între doamna Fabricius[4] și Nadine Thierry, ambele foarte mirate să mă vadă acolo.

O nouă Constituție intră în vigoare: regele numește direct pe senatori, iar guvernul pe deputați. În formula consacrată, mențiunea “prin voința național㔠a fost abolită: ne ajunge “mila lui Dumnezeu”, ca odinioară, pe decretele bunicului lui George, pentru a nu ne depărta și mai mult. Carol al II-lea a revenit la vechea terminologie, așa cum apa își revine la vechea matcă.

Îmi plimb privirea peste adunare, peste cele două adunări contopite într-una singură. Este o grădină de crini și de margarete[5], un parlament colonial. “I-a înfășat pe toți în alb”, cum ar spune George. [Constantin] Argetoianu [care va deveni prim-ministru în septembrie – noiembrie 1939] seamănă cu un elefant alb. Nu se îngăduie albăstruiul decât foștilor președinți de consiliu, printre care se număra și Iorga.

În orice caz, uniforma le dă o înfățișare curățică. Ce-o să mai râdă George, când îi voi povesti! Vechii politicieni, trecuți prin ciur și prin sit㠖 “cu frunțile cele mai posomorâte, poate chiar cele mai josnice” – au fost spoiți cu var, ca niște pomi fructiferi sau ca niște W.C.-uri de gară - ca tot ce trebuie dezinfectat.

Exact la ora unsprezece își face apariția Carol al II-lea înveșmântat în alb din cap până în picioare și urmat de fiul său, Mihai, la fel de alb ca și el. În picioare, crinii și margaretele aplaudă frenetic. Printre ei, mulți l-au împroșcat pe rege cu noroi și, la cea mai mică dovadă de slăbiciune din partea lui, sunt gata să-l împroaște din nou. Probabil că tocmai de aceea le-a dat haine care se pătează ușor – ca să-i împiedice de a se murdări. Dar cine va fi în stare să-i oprească?

Carol al II-lea rostește cuvântarea de deschidere cu voce fermă și limpede. Vorbește bine. Începe printr-un scurt elogiu funebru la adresa mamei sale. Se străduiește din răsputeri să-i aducă laude și să simuleze dragostea: nu vrea ca memoria reginei să fie mobilizată împotriva lui de către inamicii săi neîmpăcați. Arma pe care moartea le-a smuls-o din mâini, Carol al II-lea o ridică și le-o arată, ca nu cumva, fie și moartă, mama să fie “utilizat㔠contra lui.

 

Martha Bibescu, Jurnal politic, 1939-1940, Bucu-rești, Editura Politică, 1979, pp. 77-78 

 

 


<< 8.1 8.2 8.3 8.4 8.5 8.6

 



© University of Bucharest 2002. All rights reserved.
No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page.
Comments to:Ioan Scurtu
Last update: December 2002
Text editor&Web design:Raluca OVAC