Ioan Scurtu,Theodora Stănescu-Stanciu, Georgiana Margareta Scurtu

ISTORIA ROMÂNILOR ÎNTRE ANII 1918–1940


<<




 

7.2.3. Aprecieri privind activitatea Mișcării Legionare și rolul lui Corneliu Zelea Codreanu

 

În ciuda pregătirii sale atente și a teatralității sale, în epoca în care național-țăraniștii au ajuns la putere, Legiunea Arhanghelului Mihail era un grup mai degrabă derizoriu, țintă a glumelor LANC[1]. Totuși, un an și jumătate mai târziu, după unele tatonări, Codreanu ajunsese deja la “hotărârea de a păși în mase”, inițiind o strategie dinamică în vederea participării la lupta politică. Prima încercare are loc în Moldova meridională, o zonă pe care legionarii o cunoșteau bine, în care dispuneau de ajutoare sigure și care fusese străbătută în lung și-n lat de către FDC[2]. Pentru început este ales județul Covurlui, învecinat cu regiunea Basarabia. La mijlocul lui decembrie 1929, în ciuda intențiilor poliției de a le interzice deplasările, Codreanu și adepții lui au străbătut județul. Această primă încercare este deosebit de interesantă în măsura în care dezvăluie descoperirea unui stil propagandistic pe care Codreanu îl va utiliza în perioada următorilor opt ani, fără prea multe schimbări.

În fruntea partizanilor săi călare, care vor crește în număr până  vor ajunge la cincizeci, liderul legionar îi convoca pe țărani în fața bisericilor din sate ca și cum le-ar lua drept martori. Li se adresează cu discursuri scurte, dar electrizante și apoi pleacă din nou, în mare grabă. Preferă atitudini exagerate, gestica, discursul non verbal. El însuși observa rezultatele produse asupra populației acelor sate îndepărtate: “Lumea a rămas foarte nelămurită de această apariție de fantomă, care vorbește și apoi dispare”. Discursurile au un anume halo milenarist: sunt suficient de vagi pentru ca oricine să-și poată însuși promisiunea ca pe o dorință îndeplinită.

“Să ne unim cu toții, bărbați și femei, să ne croim nouă și neamului nostru altă soartă. Se apropie ceasul de înviere și mântuire românească. Cel ce va crede, cel ce va lupta și suferi, va fi răsplătit și binecuvântat de neamul acesta. Vremuri noi bat la porțile noastre! O lume cu sufletul sterp și uscat, moare și alta se naște: a acelora cu sufletul plin de credință. În lumea aceasta nouă, fiecare își va avea locul său, nu după școala, nu după știința, ci în primul rând după credința sa și după caracterul său”.

Unor lungi discursuri retorice le prefera propria imagine și simbolurile pe care țăranul moldovean le cunoaște bine. Deprinde călăreții să poarte căciulile cu pene de păun, care fuseseră semnul distinctiv al marilor căpetenii militare moldave sau valahe în lupta împotriva invadatorilor turci și care erau o fală, de asemenea pentru haiducii sau țăranii protonaționaliști răsculați, care se ridicau împotriva ungurilor. Silueta sa înaltă și distinsă, împodobită de costumul național, sus pe cal, șoca prin ea însăși imaginația țăranilor. Atunci a devenit Codreanu deplin conștient de harul său personal și a început să fie numit Căpitanul de către adepții săi, denumire care, în România, se referă atât la un grad militar cât și la conducătorul haiducilor sau al trupelor neregulate.

Călăreții băteau drumurile cântând. În cultura țărănească română, muzica și dansul au o importanță cu totul deosebită, în așa măsură încât țăranii se laudă că transformă un solz de pește sau o simplă frunză așezată între buze într-un instrument muzical. În campaniile care au urmat, legionarii vor străbate multe sate cântând marșuri patriotice, fără ca măcar să aibă de gând să țină un scurt discurs. Uneori, Căpitanul va folosi numai harul și zâmbetul, fiind împiedicat de jandarmi să vorbească. Totuși, efectul va fi foarte puternic. La sfârșitul scurtei campanii din Covurlui, țăranii îi așteptau pe legionari în drum cu lumânări mari în mâini. În târgul Berești, călăreții au coborât de pe creasta dealului în timp ce locuitorii aruncau găleți de apă la trecerea lor, în semn de bun augur.

 

Francisco Veiga, Istoria Gărzii de Fier, 1919-1941. Mistica ultranaționalismului, București, Editura Humanitas, 1993, pp. 112-113.

 

 


<< 7.1.1 7.1.2 7.1.3 7.1.4 7.2.1 7.2.2

 



© University of Bucharest 2002. All rights reserved.
No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page.
Comments to:Ioan Scurtu
Last update: December 2002
Text editor&Web design:Raluca OVAC